Ακολουθηστε μας

Football Insider

Λες Σάνον: Ο Sir από το Λίβερπουλ που έφτιαξε «τον καλύτερο ΠΑΟΚ όλων των εποχών»!

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007, σαν σήμερα πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο Λες Σάνον ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων και το «Football Insider» του «SKG Sports» σας θυμίζει τις σπουδαίες στιγμές του στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ο Λες Σάνον ήρθε στην Ελλάδα το 1971 έπλασε στα χέρια του μια ομάδα που όμοια της, λένε, πως δεν πρόκειται να ξανά βγει.

Ο δικός του ΠΑΟΚ ήταν μια τόσο όμορφη ομάδα, άριστα βαλμένη στο χορτάρι, που δε χόρταινες να τη βλέπεις. Για αρκετούς ήταν «η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών», για κάποιους άλλους, όπως πχ. ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, «ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής άγγιξε το τέλειο ποδόσφαιρο – και σε ορισμένα παιχνίδια το έφτασε κιόλας…».

Στο μυαλό του Άγγλου από το Λίβερπουλ υπήρχε μόνον ένας ΠΑΟΚ: πρωταγωνιστής, ενίοτε κυρίαρχος, στον ελληνικό χώρο. Βλέπετε, στάθηκε τυχερός, καθώς παρέλαβε μια φουρνιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, μερικούς εκ των οποίων μετέτρεψε σε αστέρια και δημιούργησε ή αν προτιμάτε τελειοποίησε την «χρυσή ομάδα» της δεκαετίας του ’70. Κατέκτησε δύο κύπελλα (1972, 1974), έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα (1973) και στους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1974.

Η συμφωνία του ’71

Ο επί δεκαετίες ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης, αποδείχθηκε πρόσωπο-κλειδί στον ερχομό του Βρετανού τεχνικού στην Ελλάδα. Ούτε ο ίδιος πίστευε πως ένα τηλεφώνημα στον Γιώργο Παντελάκη, θα άλλαζε το ρου της «ασπρόμαυρης» ιστορίας.

Για την ιστορία, η επαφή Τσιριγωτάκη – Παντελάκη έγινε τον Ιανουάριο του 1971, λίγες μέρες μετά την ξαφνική λύση της συνεργασίας του με την Μπλάκπουλ. Η ελληνική ομάδα δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να του προσφέρει ένα ακριβό συμβόλαιο, όμως εκείνος συμφώνησε να αναλάβει την ομάδα. Δίχως να δει μπροστά του ή να συναντήσει κάποιον παράγοντα του «Δικεφάλου», αλλά τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, που το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1971 τον κάλεσε στο Mayfair για την υπογραφή των συμβολαίων.

Ο Άγγλος τεχνικός ταξίδεψε με το τρένο από το Λίβερπουλ κι αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ, άρχισε να μαθαίνει τα ονόματα των ποδοσφαιριστών του διαβάζοντας ελληνικές εφημερίδες! Προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1971, με σκοπό να παρακολουθήσει τη νέα του ομάδα στο ντέρμπι των «Δικεφάλων» κόντρα στην ΑΕΚ.

Ύστερα από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο, που δεν σημειώθηκε τίποτα αξιόλογο, ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στο γήπεδο, δεν μπόρεσε όμως να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Κωνσταντινίδη ή μάλλον την έστειλε ο Κούδας στο 51ο λεπτό, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε από τον επόπτη. Μέσα σε δύο λεπτά (72’-74’) Φουντουκίδης και Χατζηαντωνίου σημάδεψαν το δοκάρι, ενώ στο τελευταίο λεπτό η κεφαλιά του Σαράφη έστειλε την μπάλα άουτ. Τα πρώτα μηνύματα της ομάδας προς το νέο τεχνικό της ήταν άκρως ενθαρρυντικά…

Η πρώτη προπόνηση έγινε στην Τούμπα, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, με τον Σάνον να εξετάζει το έμψυχο υλικό του «Δικεφάλου» μέσα από τη διαδικασία διεθνών φιλικών αγώνων. Αρχικά, αντιμετώπισε την ελβετική Λωζάνη και ακολούθως την Σεν Ντε Φον, που είχε για προπονητή τον Έλληνα Νταν Γεωργιάδη.

Πριν καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα το όνομά του Αγγλου είχε, ήδη, μπλεχθεί σε θεωρίες συνωμοσίας και… κατασκοπείας. Ο Παναθηναϊκός στο δρόμο προς το Γουέμπλεϊ θα αντιμετώπιζε την Έβερτον και ο Άγγλος «κατηγορήθηκε» από τον ελληνικό Τύπο για παροχή πληροφοριών προς τον συμπατριώτη του προπονητή των «ζαχαρωτών», Χάρι Κάτερικ.

Στο ντεμπούτο στις 13 Φεβρουαρίου του 1971, με αντίπαλο την Προοδευτική, στο στάδιο Καραϊσκάκη είδε τον Γιώργο Κούδα να σκοράρει, αλλά τον ΠΑΟΚ να μένει στο 1-1 χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες στο τέλος του αγώνα. Για τον ίδιο εκείνο το παιχνίδια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Να αποκαταστήσει το όνομά του. Μιλώντας, λοιπόν, στην «Αθλητική Ηχώ» ξεκαθάρισε πως ουδέποτε έδωσε πληροφορίες στον Κάτερικ, ούτε έχρισε την Έβερτον μεγάλο φαβορί για την πρόκριση.

Παιδί του Λίβερπουλ

«Στο ποδόσφαιρο η άφεση αμαρτιών γίνεται με έργα και όχι με λόγια». Έτσι συνήθιζε, να απαντά σε υποβολή συγνώμης των παικτών του. Η νοοτροπία αυτή αποτελούσε και αποτελεί παράδοση πέρα από τη Μάγχη. Εκεί, στο θρυλικό λιμάνι του Λίβερπουλ γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1926 ο Λες Σάνον.

Εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη μια παρέα προσφύγων δημιουργούσαν τον ΠΑΟΚ και ο Άγγλος το λεγε με καμάρι: «Ήταν η μοίρα μου να έρθω και να δουλέψω σ’ αυτή την ομάδα…».

Παιδί του Μέρσεϊσαϊντ και του Άνφιλντ, ξεκίνησε την καριέρα του από την Λίβερπουλ και έκανε το ντεμπούτο του στο αγγλικό πρωτάθλημα στις 17 Απριλίου 1948, στο Άνφιλντ, με αντίπαλο την Μάντσεστερ Σίτι.

Ακολούθησε μια μεγάλη καριέρα με την Μπέρνλι, όπου πήγε το 1949, συμπληρώνοντας πάνω από 260 συμμετοχές και 39 γκολ με τη φανέλα της έως το 1958 όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όχι κι από τα γήπεδα.

Ξεκίνησε ως προπονητής της Εβερτον το 1959, ακολούθησε η Άρσεναλ για μια τετραετία, η Μπέρι και η Μπλάκπουλ μέχρι το 1971 όταν ήρθε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ από τον οποίο αποχώρησε στις 10 Οκτωβρίου 1974, με επιστολή προς τη διοίκηση του συλλόγου αφήνοντας αιχμές για το ρόλο κάποιων παραγόντων της ομάδας και του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης.

Η καριέρα του στην Ελλάδα συνεχίστηκε στον Ηρακλή (1975-76) με τον οποίο επίσης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1976, στον ΟΦΗ (1979-80, 1982-84). Πέρασε επίσης από τον πάγκο του Ολυμπιακού, του Εθνικού, και του Αιγάλεω. Το τελευταίο αθλητικό πόστο στην καριέρα του ήταν στη Λούτον Τάουν.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football Insider