Ακολουθηστε μας

Football Insider

Χίλσμπορο: Πώς οι οπαδοί πολέμησαν για δικαιοσύνη (videos)

Η τραγωδία του Χίλσμπορο επηρέασε τo Λίβερπουλ ως πόλη με απερίγραπτο τρόπο, με οικογένειες που έκτοτε αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

Πέρασαν 35 χρόνια. Οι 97 άνθρωποι, οι 97 ψυχές, που απλώς πήγαν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους.

Με τους οπαδούς να ξεχύνονται στο γήπεδο, λόγω του σοβαρού υπερπληθυσμού, ο διαιτητής Ρέι Λιούις αναβάλλει τον αγώνα Λίβερπουλ – Νότιγχαμ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας στις 15.06 (τοπική ώρα).

Οι οπαδοί από το πάνω διάζωμα τραβούν τους κάτω σε ζώνες ασφάλειας, αλλά το κακό έχει γίνει. Από τις υπόλοιπες θύρες εισρέουν στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό.

Εκατοντάδες τραυματίες, μια πόλη ερείπιο…

Η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ουσιαστικά ποτέ…

Την επόμενη μέρα, η SUN δημοσιεύει μια αναληθή ιστορία στην πρώτη σελίδα, προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα αλλού και με τον συντάκτη Κέλβιν Μακένζι να δυσφημίζει τους οπαδούς.

Η πόλη του Λίβερπουλ μποϊκοτάρει την εφημερίδα, ένα κίνημα που στέκεται μέχρι σήμερα και αντηχεί μέσω των οπαδών σε όλη τη χώρα.

Ενάμιση χιλιόμετρο από κασκόλ συνδέουν το Άνφιλντ και το Γκούντισον Παρκ στις 22 Απριλίου, με την πόλη να ενώνεται για να αποτίσει το σεβασμό τους.

Μια έκθεση, με επικεφαλής τον Λόρδο Τέιλορ του Γκόσφορθ, αναγνωρίζει τις αιτίες της τραγωδίας και ζητά αλλαγές στα στάδια, περιφράξεις και περιστροφικές πύλες εισόδου.

Η έκθεση Τέιλορ, που δημοσιεύθηκε το 1990, διαπιστώνει ότι η αποτυχία του αστυνομικού ελέγχου ήταν ο βασικός παράγοντας της τραγωδίας, προτρέποντας μια αναθεώρηση της προσέγγισης των γηπέδων στην Αγγλία και τη Σκωτία με εντολή της κυβέρνησης.

Αυτό οδηγεί στην κατεδάφιση των θυρών με όρθιους θεατές και την υποχρεωτική παρουσία καθισμάτων σε όλα τα γήπεδα.

Στις 20 Ιουνίου του 2009 χιλιάδες οπαδοί και οι οικογένειες των 97 θυμάτων καταλήγουν με πορεία στην οδό Ντάουνινγκ και υποβάλουν στην κυβέρνηση αίτημα για νέα ποινική έρευνα.

Με δικαιοσύνη που δεν έχει ακόμη αποδοθεί, μητέρες όσων έχασαν τη ζωή τους στο Χίλσμπορο οδηγούν μια πορεία 40.000 ατόμων στην οδό Ντάουνινγκ ζητώντας την επανέναρξη ποινικής έρευνας για την καταστροφή.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή σχηματίζεται το 2010, ενώ η τραγωδία συζητείται στα Κοινοβούλιο το 2011, ένα χρόνο αργότερα η ανεξάρτητη επιτροπή για το Χίλσμπορο δημοσιεύει την έρευνα της, με την αλήθεια να αναγνωρίζεται τελικά.

– Οι οπαδοί δεν προκάλεσαν ούτε συνέβαλαν στο θάνατο των 97.

– 41 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με μια πιο γρήγορη απάντηση.

–  Η  Μάργκαρετ Θάτσερ επικεντρώθηκε στην ανησυχία της για την κοινή γνώμη αντί για την «κριτική της αστυνομίας και αποτρόπαια λάθη της».

– Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητάει δημοσίως συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

Στα είκοσι πέντε χρόνια μετά την καταστροφή στο Χίλσμπορο, όλα τα παιχνίδια στην Αγγλία προγραμματίζονται επτά λεπτά αργότερα για να τιμήσουν το χρόνο που ο αγώνας σταμάτησε το 1989.

Στο Άνφιλντ ο τότε προπονητής της Έβερτον, Ρομπέρτο Μαρτίνεζ, προσφέρει μια παθιασμένη ομιλία, απορώντας «πώς μπορεί κάποιος να πεθάνει βλέποντας το παιχνίδι που αγαπάει; Για 25 χρόνια έχετε κερδίσει το σεβασμό εκείνων που βρίσκονται μέσα και πέρα από το ποδόσφαιρο και την πόλη».

Στις 28 Ιουλίου 2021 ένας ιατροδικαστής αποφασίζει ότι ο θάνατος του Άντριου Ντέβιν προκλήθηκε από τα τραύματα που υπέστη στο Χίλσμπορο το 1989 και ο οποίος ήταν 22 ετών κατά τη διάρκεια της καταστροφής, πέθανε σε ηλικία 55 ετών και έγινε επίσημα το 97ο θύμα.

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία, στις 31 Ιανουαρίου 2023, ο αρχηγός της αστυνομίας, Άντι Μαρς, ζήτησε συγγνώμη για τα γεγονότα στο Χίλσμπορο κάνοντας λόγο για λάθος στην αστυνόμευση και τα μέτρα.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football Insider