Ακολουθηστε μας

Football Insider

98 χρόνια ΠΑΟΚ: «Αδιαφορώ για ό,τι κι αν λένε γιατί δεν ξέρουνε τι νιώθω για σένα…»

Ο Π.Α.Ο.Κ. εκφράζει 98 χρόνια τη διαφορετικότητα, με απλά λόγια, δεν μπορείς να νιώσεις Π.Α.Ο.Κ. αν δεν είσαι Π.Α.Ο.Κ.!

Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους. Αυτός είναι ο Π.Α.Ο.Κ.

Στην ουσία ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν μια Αθλητική κοινή ομοσπονδία προσφυγιάς κάτι που το οραματίστηκαν το 1923 πολιτικά, έγινε κιόλας, αλλά αθλητικά υλοποιήθηκε με την ίδρυση του. Προέκυψε μέσα από τις κόντρες και τις διαφωνίες μεταξύ ποδοσφαιριστών και λοιπών αθλητών άλλων αθλημάτων της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών.

Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926 στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών».

Όλοι τους, πλην των Τριανταφυλλίδη και Τσούλκα, ήταν ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚΘ, που τρία χρόνια αργότερα θα ενσωματωθεί και θα απορροφηθεί πλήρως από τον Π.Α.Ο.Κ.

Μετά την 30η Μαρτίου του 1926 θα ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά βήματα. Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Α.Ο.Κ. η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον σύλλογο.

Εκείνο το «ασπρόμαυρο» κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» πριν από ενενήντα οκτώ χρόνια, με την πάροδο των ετών άρχισε να γιγαντώνεται σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, να μεγαλώνει, να ανδρώνεται και να μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο μέσα από δεκάδες κερδισμένες και χαμένες «μάχες».

Δείτε το ντοκιμαντέρ με την ιστορία του ΠΑΟΚ:

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football Insider