Οι σκληροί «Bad Blue Boys», οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλησαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, πρωταγωνίστησαν το 1990 στο «ντέρμπι του μίσους» που ξεκίνησε έναν εμφύλιο πόλεμο.
O τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων τη νύχτα της Δευτέρας (7/8) έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ένας νεαρός φίλαθλος της «Ένωσης» δολοφονήθηκε, κατά την καταδρομική και αιματηρή επίθεση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, είχε την υπογραφή από μέλη του συνδέσμου Bad Blue Boys της κροατικής ομάδας.
Ο συγκεκριμένος σύνδεσμός έχει ξεκάθαρα ακροδεξιές αναφορές και τα μέλη του έχουν τη φήμη των σκληρών που είναι πάντα έτοιμοι για όλα. Οι οπαδοί του συγκεκριμένου συνδέσμου, μάλιστα, συμμετείχαν και στα εξίσου αιματηρά γεγονότα στο «καταραμένο Μαξιμίρ» λίγο πριν η Γιουγκοσλαβία βυθιστεί στο αίμα. Στο ντέρμπι του μίσους που έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, την άνοιξη του 1990!
Για πολλούς, ακόμα και σήμερα, εκείνος ο πόλεμος είχε ξεκινήσει και επίσημα μέσα στο «καταραμένο Μαξιμίρ» όπου Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρός Αστέρας συγκρούστηκαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και κατέστησαν σαφές πως οι δυο λαοί ήταν ξένο σώμα μέσα στη Γιουγκοσλαβία, που αργά αλλά σταθερά οδηγούνταν στη διάλυση.
Οι Bad Blue Boys πάντως κερδίζουν τότε τα «παράσημά» τους και πλέον αναγνωρίζονται ως οι απόλυτοι Ultras. Σκληροί, παθιασμένοι και πολλοί από αυτούς βετεράνοι του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, οι BBB θεωρούνται -και είναι- εφιάλτης για οποιονδήποτε πηγαίνει ως φιλοξενούμενος στο Ζάγκρεμπ.
Βαθιά πολιτικοποιημένοι, περιγράφονται χαρακτηριστικά από τον σκηνοθέτη Σάσα Ποντγκόρελετς ο οποίος γύρισε ντοκιμαντέρ για αυτούς ως «αρκετά συνειδητοποιημένοι για την ταυτότητά τους και αρκετά τολμηροί για να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους για μια ανεξάρτητη Κροατία, ακόμη και την εποχή που όλοι οι άλλοι φοβούνταν να μιλήσουν»…
Με τέτοιο υπόβαθρο δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι BBB δεν αρκέστηκαν στις δραστηριότητες ενός τυπικού συνδέσμου οπαδών, αλλά ενεπλάκησαν και στην πολιτική σκηνή, εκφράζοντας με κάθε τρόπο και κυρίως έμπρακτα την υποστήριξή τους στον Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος τελικά εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος του νέου ανεξάρτητου κράτους.
Από τα ραντάρ τους δεν φεύγει κανείς. Ούτε οι δημοσιογράφοι, που συχνά μπαίνουν στο στόχαστρό τους, ούτε οι εκάστοτε διοικήσεις, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν κατόρθωσαν να τους ελέγξουν. Και πώς να το κάνουν άλλωστε όταν μιλάμε για «παιδιά» ενός αδελφοκτόνου πολέμου.
Οι παλιές καραβάνες αναλαμβάνουν να μυήσουν τους νέους και να τους μεταλαμπαδεύσουν τις ιδέες και την κοσμοθεωρία των Bad Blue Boys. Των κακών παιδιών του κροατικού ποδοσφαίρου των οποίων η φήμη (και όχι μόνο) έχει φτάσει ακόμη και μέχρι τα μέρη μας…
Τον Νοέμβριο του 2015 είχε σημάνει συναγερμός στην ελληνική αστυνομία, καθώς περίπου 100 οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ είχαν φτάσει στην Ελλάδα χωρίς εισιτήρια για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Champions League.
Οι Κροάτες, μέλη των Bad Blue Boys, βρέθηκαν στην Ελλάδα μια μέρα νωρίτερα και τέσσερις εξ΄ αυτών ενεπλάκησαν σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, όταν το ταξί που τους μετέφερε δέχθηκε επίθεση από περίπου 20 άτομα, τα οποία πέταξαν καπνογόνα μέσα στο όχημα, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά.
Είναι γνωστή η αδερφοποίηση οπαδών της κροατικής ομάδας με οπαδούς του Παναθηναϊκού.
Πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2022, η «απόβαση» περίπου 4.000 ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Μιλάνο προκάλεσε ανησυχία στις τοπικές Αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε 14 συλλήψεις οπαδών που είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, λοστούς και καπνογόνα.
Εκτός από ανησυχία, όμως, η παρουσία των Κροατών χούλιγκανς στο Μιλάνο είχε δημιουργήσει και ανατριχιαστικές εικόνες, καθώς εκατοντάδες από αυτούς έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στην πορεία τους στους δρόμους της πόλης, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του Μίλαν-Ντιναμό.
Dinamo Zagreb fans walk the streets of Milan performing nazi salutes… 🇮🇹😲🇭🇷pic.twitter.com/FxKoDKc3y1
— Football Tweet ⚽ (@Football__Tweet) September 14, 2022
;