Ακολουθηστε μας

Life

Τελικά κανείς δεν είδε το όπλο του Σαββίδη… – Η πρόταση της εισαγγελέα

Την ενοχή του Ιβάν Σαββίδη πρότεινε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέβαλε οπλοφορώντας στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, στον πολυσυζητημένο αγώνα πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, όπως προκύπτει από όλα τα στοιχεία αναλυτικά, στη διάρκεια ενός εξαιρετικά κρίσιμου αγώνα, ο Ιβάν Σαββίδης εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς δικαίωμα, συνοδευόμενος από έξι άτομα της προσωπικής του φρουράς.

«Αντιδρά και διαμαρτύρεται για την διαιτητική απόφαση, όπως έκαναν εκείνη την στιγμή και οι φίλαθλοι της ομάδας. Σχετικά με τον αρχικό του ισχυρισμό, πως ενήργησε έτσι καθώς θα αποσιωπούσε την ένταση της στιγμής, δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Η συμπεριφορά του αυτή, λόγω της θέσης του, δεν είναι ανεκτή. Φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας, τον θεωρούν πρότυπο και τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση» τόνισε η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως αν ο σκοπός του Ιβάν Σαββίδη, ήταν να αποσιωπηθεί η ένταση, «δεν υπήρχε λόγος να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Δημιουργήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Αυτό, σε συνδυασμό με το όπλο που είχε στην κατοχή του, διακινδύνεσαν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα».

Οι καταθέσεις Κομίνη – Δημητριάδη


Με τις καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κι έπειτα από συνεχείς αναβολές, η δίκη του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέβαλε οπλοφορώντας στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, στον πολυσυζητημένο αγώνα πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2018.

Εκτός από τον μεγαλομέτοχο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη ο τότε αθλητικός διευθυντής του «Δικεφάλου του Βορρά» Λούμπος Μίχελ και έξι άτομα της προσωπικής φρουράς του ομογενή επιχειρηματία. Όλοι οι κατηγορούμενοι απουσιάζουν από τη δικαστική αίθουσα και εκπροσωπούνται από πληρεξούσιους δικηγόρους. Το κατηγορητήριο τούς καταλογίζει παραβάσεις συνδεόμενες με τον Αθλητικό Νόμο.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είπε ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι, αλλά ήταν το ματς που θα έκρινε το πρωτάθλημα. Όπως ανέφερε, υπήρχε η ένταση που υπάρχει στα ντέρμπι, μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν έγινε τίποτα, μέχρι που στο 89ο λεπτό «έγινε η φάση με το αμφισβητούμενο γκολ».

«Δημιουργήθηκε ένταση. Αρχικά διαμαρτυρηθήκαμε εμείς, στη συνέχεια όταν ακυρώθηκε το γκολ, ο ΠΑΟΚ», είπε και αναφερόμενος στις δικές του ενέργειες, πρόσθεσε ότι προσπάθησε να ενεργήσει πυροσβεστικά, να κατευνάσει τα πνεύματα.

Αναφερόμενος στην είσοδο του Ιβάν Σαββίδη, ο μάρτυρας κατέθεσε τα εξής: «Υπήρχε ένταση και μπήκε. Ήταν 2-3 άνθρωποι μαζί του, προσπάθησε να φτάσει στον διαιτητή, είπαν κάτι κι έφυγαν. Είπε κάτι και σε μένα, αλλά σε ήπιο ύφος, δεν με απείλησε». Για το όπλο που κατηγορείται ότι έφερε πάνω του ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ είπε ότι δεν το παρατήρησε, καθώς φορούσε μπουφάν. «Δεν αντιλήφθηκα το όπλο, δεν αισθάνθηκα φόβο. Στα αποδυτήρια που επιστρέψαμε, οι παίκτες είπαν ότι το είδαν, αλλά σε επίπεδο “είδαμε, ακούσαμε”, κάποιοι δεν ήταν σίγουροι. Υπήρχε περισσότερο ανησυχία για την τύχη του (ακυρωθέντος) γκολ», σημείωσε.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής εξέφρασε την άποψη ότι «τέτοιες διαμαρτυρίες γίνονται σε όλες τις χώρες», εκτιμώντας ότι η είσοδος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ «ίσως ηρέμησε τα πράγματα στις κερκίδες», καθώς, όπως συμπλήρωσε, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ χειρότερα «να γίνει σύρραξη μεταξύ των παικτών, να εισέλθουν οπαδοί στο γήπεδο».

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο διαιτητής της αναμέτρησης Γιώργος Κομίνης, ο οποίος ξεκίνησε την κατάθεσή του από το σημείο που λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί το γκολ. «Για να ξεκινήσει ο αγώνας έπρεπε η κατάσταση να είναι ομαλή. Διαπίστωσα ότι υπήρχε αναστάτωση στους δυο πάγκους. Περιμέναμε να επανέλθει η ομαλότητα κι αν έπρεπε να επιβάλω πειθαρχικά μέτρα».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον τότε αθλητικό διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρώην διεθνή ρέφερι Λούμπος Μίχελ. «Με πλησίασε ο Μίχελ, δέχθηκα φραστική επίθεση, μού είπε στα αγγλικά “you are finished” (τελείωσες) και έκανε κάποιες κινήσεις με τα χέρια. Θεωρώ ότι η φράση αυτή ήταν περισσότερο ποδοσφαιρική αργκό, ότι η απόφαση (ακύρωσης του γκολ) θα προεξοφλήσει το τέλος μου από τη διαιτησία. Δεν φοβήθηκα εκεί τη στιγμή, ίσως η αδρεναλίνη, ίσως η σχεδόν 20ετής εμπειρία μου… Όφειλα να είμαι ψύχραιμος για να μην δημιουργήσω έκρυθμη κατάσταση».

Όσον αφορά την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη, σημείωσε ότι τον έβλεπε να έρχεται προς το μέρος του, «ίσως παρασυρόμενος κι από τον Μίχελ», όπως είπε. «Έφτασε σε απόσταση περίπου 7-10 μέτρων για να διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι σύνηθες, αλλά συμβαίνει να εισέρχονται παράγοντες στο γήπεδο» επισήμανε, ενώ ερωτηθείς για το όπλο, ο κ. Κομίνης απάντησε: «Δεν το αντιλήφθηκα. Από αξιωματούχους της ΑΕΚ πληροφορήθηκα για το όπλο. Έδειχναν κάτι στα κινητά τους, αλλά δεν είχα εκείνη τη στιγμή τη δυνατότητα να το διασταυρώσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση να μην συνεχιστεί ο αγώνας μετά την απόσυρση των ομάδων στα αποδυτήρια, ο μάρτυρας είπε ότι ακολούθησε επικοινωνία του με τη διοργανώτρια αρχή (Σούπερ Λιγκ) και των υπευθύνων της ΕΛ.ΑΣ. «Περιμέναμε ένα διάστημα για τη δική μας ασφάλεια και αυτή των διαγωνιζομένων. Ίσως η Σούπερ Λιγκ να ήθελε περισσότερο χρόνο, ίσως και η αστυνομία να ήθελε περισσότερη τάξη και περιφρούρηση. Δεν μπορούσε να εγγυηθεί η αστυνομία την ασφαλή συνέχιση του αγώνα».

Η κατάθεση του Μ. Γκαγκάτση

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ και διευθύνων σύμβουλος, Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν υπεύθυνος διεξαγωγής, και βρισκόταν στην περίμετρο του αγωνιστικού χώρου μαζί με τους αστυνομικούς, κατέθεσε πως «οι φίλαθλοι μετά το αμφισβητούμενο γκολ ετοιμάζονταν να μπουν μέσα στο γήπεδο , όπως έχει γίνει κι άλλες φορές. Είναι ένας αδικαιολόγητος, σκληρός τρόπος να διαμαρτυρηθούν.

Ήταν ένα παιχνίδι με πάρα πολύ ένταση, καθώς από 33 χρόνια η πόλη ξαναζούσε για ένα πρωτάθλημα.

Βρισκόμουν σε διαρκή επικοινωνία μέσω ασύρματων με τους υπεύθυνους των θυρών, με σεκιούριτι και αστυνομικούς. Στον Σαββίδη, συγκεκριμένα είπα ότι οι φίλαθλοι ετοιμάζονται να μπουν στον χώρο. Γνώριζα ότι έχει άδεια οπλοφορίας, δεν ήξερα ότι έχει όπλο εκείνη την στιγμή. Πέρα από τον φωτογράφο που τράβηξε την εικόνα, κανείς δεν το είχε αντιληφθεί» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαγκάτση, ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ είπε στον διαιτητή να δει αν είχε το όπλο ο Σαββίδης, γιατί αυτό συζητούνταν μεταξύ των παιχτών. «Το είδαμε μόνο από την φωτογραφία».

Σχετικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο, κατέθεσε πως κατευθύνθηκε στον διαιτητή, δεν τον πλησίασε σε απόσταση αναπνοής ώστε να διαμαρτυρηθεί για το γκολ της ομάδας».

Ο σύμβουλος ασφαλείας του ΠΑΟΚ, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του ανέφερε πως υπήρχε μια έκρυθμη κατάσταση, και μια γενική ένταση στις κερκίδες. «Οι φίλαθλοι ήταν ξεσηκωμένοι. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μπήκε ο πρόεδρος στο γήπεδο. Οι πάντες ήταν θυμωμένοι γιατί δεν ήξεραν τι γίνεται με το γκολ. Φοβόμασταν μην χειροτερέψει η κατάσταση. Τον είδα να κατευθύνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούσε να κατευνάσει λίγο τους φιλάθλους. Εγώ αντιλήφθηκα να κινείται προς τις κερκίδες. Ο κόσμος όταν θα έβλεπε τον πρόεδρο μέσα στον αγώνα, θα ηρεμούσε. Όλοι είχαμε αίσθηση της έντασης που υπήρχε στο γήπεδο, θεωρώ πως αυτό που έκανε ο Σαββίδης, το έκανε για να κατευνάσει τα γεγονότα».

Μάρτυρες αστυνομικοί, τόνισαν μεταξύ άλλων στις καταθέσεις τους πως μέχρι πριν το 89 λεπτό, ο αγώνας ήταν ομαλός. Αφού υπήρξε η αμφισβήτηση του γκολ που έβαλε η ομάδα του ΠΑΟΚ, υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση και επικρατούσε αναστάτωση.

«Αφού είχε ξεσπάσει η ένταση, παρατήρησα τον κύριο Σαββίδη. Μου έκανε εντύπωση όταν είδα τις φωτογραφίες με το όπλο στο διαδίκτυο. Επειδή δεν γνώριζα εάν ήταν αληθινό, σταμάτησα και να βλέπω τις εικόνες. Θεωρώ πως ήταν στο πλαίσιο των διαμαρτυριών η είσοδος του Σαββίδη στο γήπεδο» κατέθεσε ένας από αυτούς.

Άλλος αστυνομικός, ο οποίος ήταν ο επόπτης των μέτρων ασφαλείας του αγώνα, κατέθεσε πως «στον συγκεκριμένο αγώνα δεν σας κρύβω πως ήμασταν σε μια εγρήγορση. Βρισκόμουν στις κάμερες του γηπέδου, όταν ακυρώθηκε το γκολ επικράτησε μια ένταση. Εκείνη την στιγμή μας ενδιέφερε να μην χαθούν ζωές, την ώρα που έγινε το συμβάν με τον Ιβάν Σαββίδη. Ωστόσο, δεν τους είδα να εισέρχονται από τις κάμερες καθώς δεν φαίνεται σε πραγματικό χρόνο. Πάντως μπήκαν παράγοντες και από τις δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Έπειτα είδα τις φωτογραφίες στο ίντερνετ, και είδα τι ακριβώς έγινε, πίστευα όμως ότι ίσως μπορεί να είναι και φωτομοντάζ. Επικοινώνησα ώστε να μου δώσουν μια ενημέρωση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, thesstoday.gr

 

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Life