Ακολουθηστε μας

Life

Σεπτεμβριανά – Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη – ΔΕΘ – ΠΑΟΚ – Τούμπα

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της Θεσσαλονίκης, των Βυζαντινών, του ΠΑΟΚ. Κακά τα ψέματα ο Σεπτέμβριος είναι η αρχή της χρονιάς, μπαίνουν νέοι στόχοι, αρχίζουν τα σχολεία, γυρνάει ο κόσμος από τις διακοπές και σκέφτεται το επάγγελμα του.

Δεν είναι τυχαίο που οι Βυζαντινοί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχαν για αρχή της χρονιάς την 1 Σεπτεμβρίου για 1000 και πλέον χρόνια στην Αυτοκρατορία τους. Σύμφωνα με το Βυζαντινό ημερολόγιο, η  αρχή της γέννησης του κόσμου ήταν συμβολικά και η Γέννηση της Πόλης και ξεκινά από το  έτος 1 της Δημιουργίας που εθεωρείτο ότι διήρκεσε από την 1 Σεπτεμβρίου 5509 π.Χ. έως την 31 Αυγούστου 5508 π.Χ.

Έτσι, το τρέχον έτος 2023 μ.Χ. είναι το έτος 7531 σύμφωνα με τη Βυζαντινή χρονολόγηση (πιο συγκεκριμένα, το 7531 ως και την 31η Αυγούστου 2023 και 7532 από την 1η Σεπτεμβρίου).

Στη Θεσσαλονίκη μας ξεκινά η ΔΕΘ που ιδρύθηκε ίδια χρονιά που ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ, 1926 ,δύο θεσμοί που επηρέασαν την ζωή της Θεσσαλονίκης, όσο κανένας άλλος και την βγάζουν από την εσωστρέφεια της. .Στα πρώτα περίπτερα της ΔΕΘ και στις κεντρικές πύλες κοσμούσαν  Δικέφαλοι Αετοί. Η οικονομική χρονιά της Ελλάδας ξεκινά από τις ανακοινώσεις του εκάστοτε Πρωθυπουργούς στην ΔΕΘ.

6 Σεπτεμβρίου του 1955 συνέβη το Μαύρο που ανάμιξη είχαν η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη με την Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη πού για αιώνες είχαν κοινή σημαία όπως βεβαιώνουν αξιόπιστες παγκόσμιες πηγες όπως ο  Καταλονικός Άτλας 1375 μΧ και το Βιβλίο όλων των Βασιλειών 1330-1350 μΧ.

Το πογκρόμ των Ρωμιών της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955 ξεκίνησε από μια προβοκάτσια στην Θεσσαλονίκη (βομβιστική επίθεση) στο σημερινό Τουρκικό προξενείο που θεωρείται και σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων (Ρωμιοί) και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση.

Στόχος ήταν η περαιτέρω μείωση του Ρωμέικου πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να μειωθεί και να φτάσει αυτό που είναι σήμερα, ούτε 2000 δυστυχώς. Οι Κωνσταντινοπολίτες είχαν εξαιρεθεί από την συνθήκη της Λωζάνης του 1923 αλλά στον αιώνα που πέρασε χρησιμοποιήθηκαν διάφορα τερτίπια για να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη. Στο γράφημα φαίνεται ξεκάθαρα η δραματική μείωση του Ρωμέικου πληθυσμού.

Φυσικά ο ΠΑΟΚ είναι ασπρόμαυρος, για κάθε μαύρο υπάρχει και το άσπρο της Ελπίδας. Τέσσερα χρόνια μετά η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923 ,το μητρικό σωματείο του ΠΑΟΚ που πλέον ήταν υπεύθυνο κυρίως για τα πολιτιστικά δρώμενα και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ έκαναν τα εγκαίνια της Ελπίδας για συνέχιση της ζωής,

Τα Σεπτεμβριανά και ο ΠΑΟΚ βρέθηκαν σε αντικείμενο συνεδρίου και μελέτης του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού το 2016 στην Θεσσαλονίκη. «Με μια βαλίτσα 20 κιλών και 20 δολάρια έπρεπε να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη»

6 Σεπτεμβρίου 1959 τα εγκαίνια της θρυλικής Τούμπας καλώντας  φιλοξενούμενη μια  ομάδα από Κωνσταντινούπολη , την ΑΕΚ Αθηνών.

Η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών1923 στην Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ  πάντα έβαζαν συμβολικές ημερομηνίες για διάφορα σημαντικά γεγονότα της ύπαρξης τους. Άρα μόνο τυχαίο δεν είναι τα εγκαίνια της Τούμπας να συνέπεσαν με τα 4 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά του 1955 εκτός της έναρξης της ΔΕΘ. Η χαρμολύπη πάντα την συνδύαζαν οι πρόσφυγες. Ο Δικέφαλος Αετός του ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια είναι με κλειστά τα φτερά του, είναι ένα μόνιμο μνημόσυνο όλων των γεγονότων που συνέβησαν για όλους τους πρόσφυγες. Έτσι και τα εγκαίνια της Θρυλικής Τούμπας στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959 φέρνουν μνήμες και για τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών 6 Σεπτεμβρίου του 1955 και ο ΠΑΟΚ με αυτό τον τρόπο τα πέρασε στο DNA του.

Ο Ρωμιός περιμένει να ανοίξουν τα φτερά του Δικεφάλου  και να ενωθεί ξανά  η Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη με την Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη που από το 1912 δεν είναι μαζί ενώ ήταν μαζί 1582 χρόνια ακόμα και όταν ήταν υπόδουλες .Η κοινή τους σημαία με τα  4Β μας δείχνει το αδιαίρετο των δύο Πόλεων αυτών που ο μόνος που τις ενώνει είναι ο ΠΑΟΚ μας με το Π και το Κ του.

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Life