Ακολουθηστε μας

Football

O ΠΑΟΚ «φωνάζει» αυτό που τον καθορίζει εδώ και 96 χρόνια: το διαφορετικό!

Ακόμη και στα «γενέθλιά» του ο ΠΑΟΚ εκφράζει το διαφορετικό. Ακόμη και το πώς νιώθει ο καθένας τον Π.Α.Ο.Κ. στην ψυχή του έχει –σ’ αυτόν τον σύλλογο- εκατοντάδες εκδοχές, αλλά όπως και να το κάνουμε η ημέρα αναγνώρισης του Σωματείου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ’ αριθμόν 822 απόφαση, είναι αυτή κατά την οποία πήρε σάρκα και οστά ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.

Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ., ένας σύλλογος γεμάτο από συμβολισμούς και μύθους «γεννήθηκε» στις 20 Απριλίου του 1926 και σήμερα συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής.

Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους. Αυτός είναι ο Π.Α.Ο.Κ., «μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ.», όπως έλεγαν και οι ιδρυτές του.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η φλόγα σε μια χούφτα «παιδιών της Πόλης» να φτιάξουν κάτι πολύ ωραίο στα δικά μας μάτια και στη δική μας ψυχή!

Οι ημερομηνίες στον Π.Α.Ο.Κ. δεν έπαιζαν κανέναν μα κανένα ρόλο. Σημασία έχει η ιστορία. Πως την τιμάς και πως τη γράφεις με ορίζοντα το μέλλον… Από τις διαφωνίες για την ακριβή ημερομηνία (12 Απριλίου που ορίζεται από το καταστατικό του Ερασιτέχνη ως «Ημέρα Π.Α.Ο.Κ.»), μέχρι και το πώς τον αγαπάει και πώς το εκφράζει επίσης… Η κοινή συνισταμένη είναι δύσκολο να βρεθεί.

Γεγονός-σταθμός στην πορεία για την ενηλικίωση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών υπήρξε η 30η Μαρτίου του 1926, σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με την Μικρασιατική Καταστροφή και τα δεινά επακόλουθα του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού να έχουν σημαδέψει την εποχή και τη χώρα, που όδευε προς προεδρικές εκλογές.

Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, φθάνουν στη χώρα νέοι ελληνικοί πληθυσμοί, φορείς μιας πολιτιστικής παράδοσης, πρόσφυγες. Μέσα από αυτό το πολύχρωμο σκηνικό «γεννιέται» στη Θεσσαλονίκη ο Π.Α.Ο.Κ.

Το βράδυ (Τρίτη) της 30ης Μαρτίου του 1926, στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Λευκό Πύργο, πραγματοποιείται η πρώτη συγκέντρωση και υπογράφεται από τους Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλο , Κ. Κρητικό, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλο, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγγελόπουλο και Μεν. Τσούλκα το Πρωτόκολλο ίδρυσης νέου αθλητικού συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές ημερομηνίες για να φτάσουμε στην επίσημη ημέρα ίδρυσης (20/4/1926), αφού τότε εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η ιστορική ασάφεια που διαιωνίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, για το πότε κατατέθηκε, πότε εγκρίθηκε το καταστατικό και πότε είναι η ημέρα γιορτής, έχει προκαλέσει μια σύγχυση. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και τα γενέθλια του Π.Α.Ο.Κ. δε θα μπορούσαν να είναι μια συμβατική, απλή και τετριμμένη διαδικασία.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football