Ακολουθηστε μας

Backstage

Ο Θρυλικός Λέοντας στην φιλόξενη φωλιά του Δικέφαλου Αετού

Στις 2/09/2023 έγινε κάτι ιστορικό, ο Πανσερραϊκός έπαιξε στην Τούμπα και υψώθηκαν φιλόξενα κόκκινα πανό με σήμα τον θρυλικό original Λέοντα μέσα στην φωλιά του original Δικέφαλου Αετού!

Για την ιστορία, ομάδα με κόκκινα έπαιξε και το 1975 στην Τούμπα όταν έπαιξε υποχρεωτικά λόγω έλλειψης έδρας, ο Ολυμπιακός με την Ντινάμο Κιέβου, αλλά τότε οι κακές γλώσσες λένε ότι το μισό γήπεδο υποστήριζε την ομάδα από το Κίεβο, οι πιο μετριοπαθείς λένε ότι 500 άτομα ήταν υπέρ της Ρωσικής ομάδας .

Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη έχουν διαχρονική σχέση από  την αρχαιότητα, στο Βυζάντιο έως σήμερα. Από την Αμφίπολη Σερρών ξεκίνησε την εκστρατεία ο Μέγας Αλέξανδρος, μέσω Στρυμόνα, για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία. Μην ξεχνάμε ο Πανθεσσαλονίκειος έχει μέσα του το όνομα της αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου, την Θεσσαλονίκη.

Εκεί στην Αμφίπολη Σερρών δεσπόζει το θρυλικό λιοντάρι της Αμφίπολης που ξεπερνά την φήμη του λιονταριού της Χαιρώνειας και του Ενετικού αντίγραφου του Πόρτο Λεόνε στον Πειραιά. Στην Αμφίπολη Σερρών πάνω από τον Τάφο ή αλλιώς Μακεδονική Τούμπα (έτσι τους έλεγαν τους τάφους στην Μακεδονία , για αυτό το λόγο ονομάζεται παρόμοια  και η περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη ), υπήρχε το λιοντάρι και από κάτω εικάζεται ότι ήταν ο Ηφαιστίωνας ο αδελφικός φίλος του Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα ,η Ρωξάνη, ο μικρός Αλέξανδρος, ο Βουκεφάλας ή και ο ίδιος ο Αλέξανδρος! Άλλωστε όλοι αυτοί όπως ειπώθηκε ήταν συγγενείς με την αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου Θεσσαλονίκη.

Στις μέρες μας, οι Σέρρες σαν προάστιο της Θεσσαλονίκης, οι κάμποι του Σερρών και της Θεσσαλονίκης είναι οι πρώτοι σε παραγωγή γάλακτος και αγροτικών προϊόντων. Κοινώς ταΐζουν δίχως υπερβολή  την Ελλάδα οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη.

Οι Σέρρες έχει 200 χιλιάδες πληθυσμό και το 70% εκτός από  Πανσερραϊκός είναι και ΠΑΟΚ μια και το 60% είναι και αυτός προσφυγικός νομός . Επιπρόσθετα οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς έχουν καταγωγή από Σέρρες. Αξιοσημείωτο της δύναμης του Πανσερραικού στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι ότι έχει πιο πολλούς αθλητές από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, με πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ στην χρηματοδότηση και στο σύνολο των αθλημάτων σύμφωνα με το υπουργείο .Ο  Πανσερραϊκός φιγουράρει στην 5η θέση.

Τα σωματεία που καλλιεργούν τα περισσότερα αθλήματα, με την απαιτούμενη Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, είναι τα εξής:

  • ΠΑΟΚ με 19 αθλήματα (35 προπονητές, 1.974 αθλητές)
  • Παναθηναϊκός με 18 αθλήματα (35 προπονητές, 2.388 αθλητές)
  • AEK με 17 αθλήματα (19 προπονητές, 1.237 αθλητές)
  • Ολυμπιακός με 16 αθλήματα (36 προπονητές, 1.567 αθλητές)
  • Πανσερραϊκός με 15 αθλήματα (16 προπονητές, 1.935 αθλητές)

Εκτός αυτού την εποχή του Βυζαντίου υπήρχε ο αστικός μύθος ότι στα οικόσημα των βασιλικών οικογενειών κυριαρχούσε μόνο ο Δικέφαλος αετός, αυτό ισχύει αλλά εξίσου δημοφιλές οικόσημο ήταν και το λιοντάρι, κατά ένα μεγάλο ποσοστό επηρεασμένοι και από το θρυλικό λιοντάρι της Αμφίπολης που τον έβλεπαν στις 9 οδούς της Αμφίπολης εκεί που ενώνονταν όλοι οι δρόμοι της αρχαιότητας στην Εγνατία οδό καθώς την διέσχιζαν οι Ρωμαίοι ,οι Βυζαντινοί.

Οι βυζαντινές οικογένειες που είχαν οικόσημο λιοντάρι στον οίκο τους ήταν οι :Αποκλύκοι,Αξούχοι, Ασάνοι, Βρυέννοι, Δερμοκαίτοι , Ευμορφόπουλοι,Ευφορβήνοι, Κατακαλώνοι, Καλοθέτοι, Κανναβοί, Καντακουζηνοί της Βλαχίας,Ραούλ, Συργιαννοί..Τα σχέδια των περισσοτέρων οικογενειών είχαν επηρεαστεί από την Δυση ακόμα και των δικέφαλων αετών.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι όταν ιδρύθηκε η Κωνσταντινούπολη 11 Μαΐου του 330μΧ είχε πολιούχο της πόλης τον Άγιο Μώκιο που θανατώθηκε στο Βυζάντιο 11 Μαϊου και ήταν Μητροπολίτης εξόριστος από την Αμφίπολη Σερρών, όπως μας επιβεβαιώνει το ιστορικό τμήμα του ΑΣ ΠΑΟΚ.

Πώς λοιπόν να μην παίξει ο Θρυλικός Μακεδόνας Λέοντας της Αμφίπολης Σερρών στην φωλιά του Δικέφαλου Αετού του  Αυτοκρατορικού στόλου  της Μαύρης Θάλασσας ,του Δικέφαλου του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης που είχε πολιούχο από την Αμφίπολη Σερρών;

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage