Ακολουθηστε μας

Sports

Μια ντουζίνα μετάλλια για την Ελλάδα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον έκτο διαδοχικό τελικό της μεγάλης αθλητικής καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής.

Ο 32χρονος «άρχοντας των κρίκων» είναι ο πολυνίκης Έλληνας στην ιστορία του θεσμού, με τη χώρα μας να έχει να επιδείξει μια ντουζίνα μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής.

Το αργυρό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στην Αμβέρσα ήταν το 12ο και το τέταρτο προσωπικό, τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, που τον φέρνουν μπροστά από τον Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο χρυσά και ένα χάλκινο στο μονόζυγο. Δύο μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα έχει στην συλλογή του ο Δημοσθένης Ταμπάκος (ένα χρυσό και ένα χάλκινο στους κρίκους), ενώ από μία φορά έχουν ανέβει στο βάθρο των νικητών με τη «γαλανόλευκη» ο Λευτέρης Κοσμίδης (ένα χρυσό στο έδαφος), ο Ιωάννης Μελισσανίδης (ένα ασημένιο στο έδαφος) και ο Βασίλης Τσολακίδης (ένα ασημένιο στο δίζυγο).

Οι προπονητές που έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πρωταθλητές σ’ αυτές τις διακρίσεις είναι ο Δημήτρης Ράφτης (επτά μετάλλια με τους Μάρα και Πετρούνια), ο Αλέκος Ιωακειμίδης (τρία μετάλλια με τους Ταμπάκο και Τσολακίδη), ο Γιώργος Αγγέλου (ένα μετάλλιο με τον Κοσμίδη) και ο Θανάσης Καπνίδης (ένα μετάλλιο με τον Μελισσανίδη).

Τα ελληνικά μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής:

ΕΤΟΣ / ΤΟΠΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΣΗ
1994, Μπρίσμπεϊν Ιωάννης Μελισσανίδης Ασκήσεις εδάφους 2ος
1999, Τιαντζίν Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι 3ος
2001, Γάνδη Βλάσης Μάρας Μονόζυγο 1ος
2002, Ντέμπρετσεν Βλάσης Μάρας Μονόζυγο 1ος
2003, Άναχαϊμ Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι 1ος
2006, Άαρχους Βλάσης Μάρας Μονόζυγο 3ος
2010, Ρότερνταμ Λευτέρης Κοσμίδης Ασκήσεις εδάφους 1ος
2011, Τόκιο Βασίλης Τσολακίδης Δίζυγο 2ος
2015, Γλασκόβη Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι 1ος
2017, Μόντρεαλ Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι 1ος
2018, Ντόχα Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι 1ος
2023, Αμβέρσα Λευτέρης Πετρούνιας Κρίκοι 2ος

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Sports