Ακολουθηστε μας

Sports

Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Yδατοσφαίρισης του Σπλιτ

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, οι εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών ρίχνονται στη μάχη ακόμη μίας μεγάλης διοργάνωσης, καθώς το Σάββατο (27/8) αρχίζει στο Σπλιτ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το χάλκινο στο Παγκόσμιο, το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου θα επιδιώξει να «σπάσει» την… κατάρα της μοναδικής μεγάλης διοργάνωσης στην οποία η «γαλανόλευκη» δεν έχει καταφέρει ποτέ να ανέβει στο βάθρο.

Για να τα καταφέρει, η εθνική ανδρών θα πρέπει να ξεπεράσει τις σημαντικές απουσίες των τραυματιών Μάνου Ζερδεβά και Γιάννη Φουντούλη, δηλαδή του βασικού τερματοφύλακα και του αρχηγού και πλέον έμπειρου παίκτη της ομάδας.

Συνολικά, από τη 15άδα που επέλεξε ο Θοδωρής Βλάχος (η LEN έχει δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες να έχουν 15 αθλητές/τριες στην αποστολή, εκ των οποίων θα δηλώνονται 13 στο φύλλο αγώνα, με δυνατότητα αλλαγών από το ένα παιχνίδι στο άλλο), πέντε παίκτες θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα έχει στη διάθεση του τους Παναγιώτη Τζωρτζάτο, Κώστα Λιμαράκη (τερματοφύλακες), Ντίνο Γενηδουνιά, Δημήτρη Σκουμπάκη, Κώστα Γκιουβέτση, Στέλιο Αργυρόπουλο, Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Γιώργο Δερβίση, Ζαννή Αλαφραγκή, Νίκο Γκίλλα, Κώστα Κάκαρη, Μανώλη Σολανάκη, Αγγελο Βλαχόπουλο, Νίκο Κοπελιάδη και Δημήτρη Νικολαϊδη.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πάντως, δεν θα είναι το μόνο που θα εμφανιστεί με προβλήματα στη διοργάνωση: η -ήδη ριζικά ανανεωμένη- Σερβία θα στερηθεί των υπηρεσιών των τραυματιών Γιάκσιτς και Λάζιτς, η Ουγγαρία (που άλλαξε προπονητή μετά την αποτυχία στο Παγκόσμιο, με τον Ζολτ Βάργκα να παίρνει τη θέση του Τάμας Μαρτζ) θα αγωνιστεί χωρίς τους δύο σημαντικότερους παίκτες της, τον Ντένες Βάργκα και τον Μάρτον Βάμος, ενώ με κάποιες αλλαγές αναμένεται να εμφανιστεί και η φιναλίστ της Βουδαπέστης Ιταλία. Αντίθετα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και η οικοδέσποινα Κροατία αναμένεται να παραταχθούν πλήρεις (με τους γηπεδούχους βέβαια να έχουν κάνει σημαντική ανανέωση μετά το Τόκιο) και προβάλλουν ως τα φαβορί της διοργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, η εθνική γυναικών θα επιδιώξει σε άλλη μία διοργάνωση να επιστρέψει στο… μονοπάτι των επιτυχιών, το οποίο ουσιαστικά έχει χάσει εδώ και δέκα χρόνια, με μοναδική εξαίρεση το 2018, όταν κατέκτησε τον τίτλο στο Europa Cup και ήταν φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης. Στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης η νέα ομάδα της Αλεξίας Καμμένου, χωρίς δύο βασικά στελέχη (Χρυσή Διαμαντοπούλου, Νικόλ Ελευθεριάδου) που απουσιάζουν για δικούς τους λόγους, έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία, πέτυχε και μία μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας, αλλά στον κρίσιμο προημιτελικό εμφανίστηκε ξανά κατώτερη των δυνατοτήτων της, ηττήθηκε εύκολα από την Ολλανδία και περιορίστηκε στην έβδομη θέση της κατάταξης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Η «γαλανόλευκη» θα εμφανιστεί στο Σπλιτ με την ίδια ουσιαστικά σύνθεση (οι 13 της Βουδαπέστης συν τις δύο επιπλέον παίκτριες που έχει δικαίωμα να δηλώσει στο Ευρωπαϊκό), ελπίζοντας να πάρει ώθηση από τρία στελέχη της εθνικής νεανίδων (Σιούτη, Σάντα, Τριχά) που έφτασε στις αρχές του μήνα ως τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου.

Αναλυτικά, η ομοσπονδιακή προπονήτρια έχει επιλέξει τις Ιωάννα Σταματοπούλου, Ελένη Σωτηρέλη (τερματοφύλακες), Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου, Βάσω Πλευρίτου, Ελενα Ξενάκη, Ιωάννα Χυδηριώτη, Ειρήνη Νίνου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Μαρία Πάτρα, Αθηνά Γιαννοπούλου, Χριστίνα Σιούτη, Φωτεινή Τριχά, Ελένη Ελληνιάδη, Στεφανία Σάντα.

Η απουσία της αποκλεισμένης -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- Ρωσίας αφήνει πέντε παραδοσιακές δυνάμεις του γυναικείου πόλο να παλέψουν για τα τρία μετάλλια. Η κάτοχος του τίτλου Ισπανία (οι Ιβηρες ονειρεύονται νταμπλ χρυσών μεταλλίων στο Σπλιτ, κάτι που στο παρελθόν έχει πετύχει μόνο η Ιταλία το 1995), η φιναλίστ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ουγγαρία, που όμως θα παραταχθεί χωρίς την κορυφαία παίκτριά της, Ρίτα Κέστελι, και η «χάλκινη» στη Βουδαπέστη Ολλανδία μοιάζουν να έχουν τον πρώτο λόγο, με την Ελλάδα και την Ιταλία να ξεκινούν ως αουτσάιντερ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρώτο διήμερο της διοργάνωσης περιλαμβάνει παιχνίδια μόνο για το τουρνουά των γυναικών, όπου μετέχουν 12 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Η εθνική ξεκινά τις υποχρεώσεις της στον Α΄ όμιλο με ντέρμπι, καθώς αντιμετωπίζει το βράδυ του Σαββάτου (27/8, 21:30 ώρα Ελλάδας) την Ουγγαρία, και επιστρέφει το μεσημέρι της Κυριακής (28/8, 14:00) για το σαφώς πιο εύκολο παιχνίδι με τη Ρουμανία. Θα ακολουθήσει το δεύτερο ντέρμπι με την Ολλανδία (Τρίτη 30/8, 21:30) και οι αναμετρήσεις με τη Γερμανία (Πέμπτη 1/9, 11:00) και την Κροατία (Σάββατο 3/9, 18:30). Η πρόκριση στα προημιτελικά δεν τίθεται -λογικά- εν κινδύνω, το ζητούμενο όμως για την ελληνική ομάδα είναι η κατάληψη της δεύτερης -τουλάχιστον- θέσης του ομίλου, ώστε να αποφύγει την Ισπανία και την Ιταλία και να έχει πιο εύκολο αντίπαλο, στο δρόμο για την τετράδα.

Στο τουρνουά των ανδρών μετέχουν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Ο πρώτος κάθε ομίλου περνάει απευθείας στα προημιτελικά, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη και τρίτη θέση θα δώσουν χιαστί αγώνα για την πρόκριση στην οκτάδα. Η εθνική μετέχει στον Β΄ όμιλο και αρχίζει με ένα επικίνδυνο παιχνίδι απέναντι στη φιλόδοξη Γαλλία, τη Δευτέρα 29/8 στις 20:00. Ακολουθεί την Τετάρτη 31/8 (11:30) το θεωρητικά εύκολο ματς με τη Μάλτα και την Παρασκευή 2/9 (21:30) το ντέρμπι με την οικοδέσποινα Κροατία, την οποία η εθνική είχε νικήσει στον «μικρό» τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης. Αν καταφέρει να τερματίσει πρώτη στον όμιλο, η ελληνική ομάδα θα κάνει αποφασιστικό βήμα για να πει στην τελική τετράδα, αφού πιθανότατα θα αποφύγει τους ισχυρούς αντιπάλους στα προημιτελικά. Αν μείνει δεύτερη, θα παίξει ένα εύκολο χιαστί (λογικά με Ισραήλ ή Σλοβενία), αλλά στους «8» θα την περιμένει η Ισπανία (αναμένεται να πάρει εύκολα την πρωτιά στον Γ΄ όμιλο). Τέλος, αν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τερματίσει τρίτο στον όμιλο, θα κινδυνέψει να μείνει εκτός οκτάδας, αφού θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της δεύτερης ομάδας του Δ΄ ομίλου, δηλαδή της Ουγγαρίας ή της Σερβίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης διεξήχθη το 1926 στη Βουδαπέστη, παράλληλα με το αντίστοιχο της κολύμβησης και των καταδύσεων. Τα αθλήματα της πισίνας (μαζί με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, που προστέθηκε αργότερα στο πρόγραμμα) συμβάδισαν μέχρι το 1999, οπότε η LEN αποφάσισε να διεξάγει χωριστά τις διοργανώσεις της υδατοσφαίρισης. Από το 1987 εντάχθηκε στο πρόγραμμα και το γυναικείο πόλο, το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του οποίου είχε διεξαχθεί ανεξάρτητα, δύο χρόνια νωρίτερα (1985), στο Όσλο.

Στους άνδρες, η Ουγγαρία ήταν η κυρίαρχος ως το 1999, έχοντας κατακτήσει δώδεκα τίτλους έναντι πέντε της Σοβιετικής Ένωσης. Από τη χαραυγή της νέας χιλιετίας τα “σκήπτρα” πήραν οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που μονοπώλησαν την κορυφή (πέντε φορές η Σερβία, δύο η Σερβία/Μαυροβούνιο ως ενιαίο κράτος και από μία η Κροατία και το Μαυροβούνιο) μέχρι το 2020, όταν στην κατάμεστη «Ντούνα Αρένα» της Βουδαπέστης, η Ουγγαρία επέστρεψε στο «θρόνο» μετά από 21 χρόνια. Στις γυναίκες, αντίστοιχα, Ιταλία και Ολλανδία έχουν από πέντε χρυσά μετάλλια, Ρωσία και Ουγγαρία ακολουθούν με τρία, ενώ δύο φορές έχει κατακτήσει τον τίτλο η Ισπανία.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1970 στη Βαρκελώνη, όπου η εθνική ανδρών κατετάγη δέκατη. Απουσίασε από τη Βιέννη το 1974 και από το 1977 μετέχει αδιαλείπτως στην τελική φάση του θεσμού, ενώ από το 1989 μόνιμο “παρών” δίνει και η εθνική γυναικών. Η τελευταία έχει χαρίσει στη χώρα μας και τα μοναδικά μετάλλιά της στο θεσμό, ανεβαίνοντας τρεις φορές στο δεύτερο σκαλί του βάθρου: το 2010 στο Ζάγκρεμπ (έχασε 11-6 στον τελικό από τη Ρωσία), το 2012 στο Αϊντχόφεν (ηττήθηκε 13-10 από την Ιταλία) και το 2018 στη Βαρκελώνη (έχασε 6-4 από την Ολλανδία). Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, η εθνική έφτασε δύο φορές στην τετράδα, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη… γλυκόπικρη τέταρτη θέση. Το 1999 στη Φλωρεντία ηττήθηκε στον «μικρό τελικό» με 7-6 από την Ιταλία, ενώ το 2016 στο Βελιγράδι έχασε 13-10 από την Ουγγαρία.

Στη διοργάνωση του 2020, που έγινε περίπου ένα μήνα πριν ξεσπάσει στη Ευρώπη η πανδημία του κορονοϊού με τις γνωστές συνέπειες, η εθνική ανδρών περιορίστηκε στην έβδομη θέση και εκείνη των γυναικών στην έκτη.

Ο τραυματισμός του Γιάννη Φουντούλη του στερεί την ευκαιρία να αγωνιστεί για 8η φορά στην καριέρα του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να ισοφαρίσει το ρεκόρ που μοιράζονται οι Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Λούδης, Γιώργος Αφρουδάκης και Χρήστος Αφρουδάκης. Ο αρχηγός της εθνικής, πάντως, είναι ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ανδρών σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, έχοντας πετύχει 70 τέρματα. Από τη 15άδα του Σπλιτ, Βλαχόπουλος και Δερβίσης θα μετάσχουν για 5η φορά, ενώ συνολικά οκτώ παίκτες (Τζωρτζάτος, Γκιουβέτσης, Αλαφραγκής, Γκίλλας, Κάκαρης, Σολανάκης, Λιμαράκης, Κοπελιάδης) θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στις γυναίκες, η Άλκηστη Αβραμίδου έχει το ρεκόρ με συμμετοχή σε οκτώ διοργανώσεις, ενώ πρώτη σκόρερ είναι η Αλεξάνδρα Ασημάκη με 65 τέρματα. Από την αποστολή της Καμμένου, τις περισσότερες συμμετοχές έχουν οι αδελφές Μαργαρίτα και Ελευθερία Πλευρίτου, που θα μετάσχουν για πέμπτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ συνολικά επτά πολίστριες (Σιούτη, Γιαννοπούλου, Β. Πλευρίτου, Τριχά, Σωτηρέλη, Ελληνιάδη και Σάντα) θα καταγράψουν την παρθενική συμμετοχή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Sports