Ακολουθηστε μας

Life

Η Ζυρίχη η πιο «έξυπνη» πόλη στον κόσμο

Τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς smart cities κατακτά η Ζυρίχη, η οποία για το 2023 αναδεικνύεται ως η πιο “έξυπνη” πόλη του κόσμου, όπως καταγράφει το sepe.gr.

Μάλιστα, η Ζυρίχη καταφέρνει να εκτοπίσει από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το Όσλο, που κατείχε τα σκήπτρα το 2021, οπότε έγινε η προηγούμενη μέτρηση από το Smart City Observatory του IMD World Competitiveness Center.

Η νορβηγική πρωτεύουσα περιορίζεται για το 2023 στη 2η θέση μεταξύ των smart cities του κόσμου, ενώ η Καμπέρα στην Αυστραλία, αν και νεοεισερχόμενη στον δείκτη, καταφέρνει να πλασαριστεί στην τρίτη θέση. Η Ευρώπη καταφέρνει να διακριθεί παγκοσμίως για τις smart υπηρεσίες που παρέχουν οι πόλεις στους κατοίκους τους, καθώς οι οκτώ από τις δέκα πιο “ευφυείς” πόλεις του πλανήτη βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Για παράδειγμα, υψηλές επιδόσεις πετυχαίνει η Κοπεγχάγη (4η στην κατάταξη του 2023), η Λωζάνη (στην 5η θέση) και το Λονδίνο (στην 6η). Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται 7η στη φετινή λίστα, ενώ το Ελσίνκι (8η θέση), η Γενεύη (στην 9η) και η Στοκχόλμη (στη 10η) συμπληρώνουν το “top 10” των πιο “έξυπνων” πόλεων του πλανήτη για το 2023.

“Ο βαθμός ευφυΐας μιας πόλης έχει άμεση σχέση με το διαθέσιμο ταλέντο και επομένως επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών. Για τα ταλέντα υψηλού επιπέδου, που χρειάζονται mobile συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και διαθεσιμότητα γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης, οι υποδομές τεχνολογίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξουν τόπο εγκατάστασης. Κατά συνέπεια, αυτό είναι βασικό και για τις εταιρείες, όταν επιλέγουν πού θα επενδύσουν”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που συνοδεύει την αξιολόγηση.

113η η Αθήνα

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα της παγκόσμιας ελίτ των μητροπόλεων του πλανήτη, που κάνουν πρωταθλητισμό ως smart cities. Για το 2023, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 113η θέση ανάμεσα στις 141 πιο “έξυπνες” πόλεις του κόσμου.

Μάλιστα, η Αθήνα, σύμφωνα με την αξιολόγηση, χάνει στη φετινή αξιολόγηση 5 θέσεις, καθώς το 2021 (οπότε έγινε η τελευταία μέτρηση) κατετάγη στην 108η θέση παγκοσμίως. Η Αθήνα με τις υποτονικές επιδόσεις της βρίσκεται για φέτος πιο χαμηλά στην κατάταξη από πόλεις, όπως το Βουκουρέστι (104η θέση), το Κάιρο (108η θέση) και η Σόφια (111η θέση).

Υπερ-πρωταθλητές

Ανάμεσα στο “top20” των πιο “έξυπνων” πόλεων του κόσμου για το 2023 υπάρχουν έξι smart cities, οι οποίες βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους από το 2019. Οι αποκαλούμενες “υπερ-πρωταθλήτριες” είναι η Ζυρίχη, το Όσλο, η Σιγκαπούρη, το Πεκίνο, η Σεούλ και το Χονγκ Κονγκ.

Τα ευρήματα του 2023 καταδεικνύουν, επίσης, την αυξανόμενη “εξυπνάδα” πόλεων, όπως το Μόντρεαλ, το Ντένβερ, η Λωζάνη, το Μπιλμπάο, η Μπανγκαλόρ, το Μπρισμπέιν, το Μπουσάν, το Σίδνεϊ, το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη.

ΠΗΓΗ: sepe.gr

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Life