Ακολουθηστε μας

Life

30 Ιουνίου: Μια σημαντική ημερομηνία που καθόρισε το μελλοντικό, πολυσυλλεκτικό DNA του ΠΑΟΚ

Στις 30 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Δώδεκα Αποστόλων.Πιο συγκεκριμένα, είναι οι άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεάνθρωπος, για να αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του “απολυτρωτικού” έργου Του στον κόσμο. Το αποστολικό αξίωμα είναι το πιο τιμητικό αξίωμα στην Εκκλησία. Υπερέχει από κάθε άλλο αντίστοιχο.

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η εκκλησία τιμά με ειδική λειτουργία τους 12 Αποστόλους. Αυτή είναι η έννοια της λέξης «Σύναξη» στην εκκλησιαστική ορολογία. Απόστολος στην αρχαία ελληνική γραμματεία δήλωνε τον κάθε απεσταλμένο για την εκπλήρωση συγκεκριμένης αποστολής.

Αυτή την ημερομηνία επέλεξε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, το μητρικό σωματείο του ΠΑΟΚ, την 30 Ιουνίου του 1923, ως πρώτη προτεραιότητα της, να ιδρύσει την «Σύμπηξιν Κοινής Ομοσπονδίας των Αλυτρώτων», όπως την είχε αποτυπώσει στο ιδρυτικό καταστατικό της, για να περιγράψει τις σχέσεις των Κωνσταντινουπολιτών με τους άλλους πρόσφυγες με καταγωγή από Πόντο, Μικρά Ασία, Θράκη κτλ, αλλά και με αυτούς που έμειναν για κάποιους λόγους στις Αλύτρωτες πατρίδες τους(άρθρο 2α). Μάλιστα η Λέσχη, που σχεδίαζαν να κάνουν και μέσα σε αυτήν ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ το 1926, ήταν καταφύγιο για κάθε πρόσφυγα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και της Ομοσπονδίας προσφυγιάς. (άρθρο 2δ). Άλλωστε μην αμελούμε ότι πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 ήταν ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου με καταγωγή από Πόντο και Κωνσταντινούπολη.

Την ημερομηνία ίδρυσης της Συνομοσπονδίας των Αλυτρώτων μας την επιβεβαιώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, εάν πατήσει κάποιος Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Για τις προσπάθειες ευρείας συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των επιμέρους προσφυγικών σωματείων, ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στην «ομοσπονδία των αλυτρώτων », η οποία ιδρύθηκε, στις 30 Ιουνίου 1923, ως συνομοσπονδία των προσφυγικών σωματείων Μακεδονίας και Θράκης».

Για τις σχέσεις που θα είχε η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών στην Θεσσαλονίκη με τους υπόλοιπους Κωνσταντινουπολίτες, είτε εντός, είτε εκτός Ελληνικής επικράτειας, είχε καθοριστεί στο καταστατικό  ότι κάθε άλλο σωματείο είτε αθλητικό, είτε πολιτιστικό, πολιτικό κτλ, θα αποτελούσε παράρτημα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών στην Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας τον ηγετικό  ρόλο σε όλους τους Κωνσταντινουπολίτες της γης. (άρθρο 33).

Με την Κοινή Ομοσπονδία Αλυτρώτων  1923 καθοριζόταν και η  κοινή σχέση με όλους τους πρόσφυγες, ανεξαρτήτως καταγωγής, όλοι μαζί μία συλλογικότητα.

«Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Προσφυγιάς» 

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε να είναι η Θεσσαλονίκη το κέντρο της προσφυγιάς και να αποκαλείται διαχρονικά η εκτός από «Συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου» και «Πρωτεύουσα της Προσφυγιάς» είναι ιστορικοί, εκκλησιαστικοί αλλά και ποσοτικοί πληθυσμιακά.

Ιστορικά, η Θεσσαλονίκη η «Βασίλισσα της Μακεδονίας» η πιο σημαντική πόλη της, για πολλά χρόνια είναι η πόλη που γίνεται η «Συμβασιλεύουσα» στα χρόνια της Ρωμανίας, η πόλη που είναι πάντα η επόμενη πόλη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη που ενέχει την ίδια πνευματική δυναμική και σημασία, που συμβολίζει και εκφράζει τα ίδια προστάγματα με την Κωνσταντινούπολη, η πόλη που σηματοδοτεί το ενιαίο του κράτους και τη συνέχιση του αγώνα ακόμα και τις εποχές που η Βασιλεύουσα βρίσκεται υπό ξένο κλοιό, όπως το 1224 υπό Λατινοκρατίας. Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τα πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια, πρωτεύουσα του Ελλαδικού χώρου που υπαγόταν και η Αττική, από Θεσσαλονίκη και Μακεδονία σύμφωνα με τις επιστολές του Απόστολου Παύλου προς Θεσσαλονικείς γνώρισαν τον Χριστιανισμό οι Έλληνες το 50 μ.Χ., την περίοδο της Τετραρχίας του Γαλέριου ήταν πρωτεύουσα όλης της χερσονήσου του Αίμου- Βαλκανίων. Ο Μέγας Κωνσταντίνος από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε για την κυριαρχία του και είχε στο μυαλό του και την Θεσσαλονίκη για πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του.Με λίγα λόγια η Θεσσαλονίκη για 2300 χρόνια είναι πρωτεύουσα της Ελληνικής Μακεδονίας, 1700 χρόνια Συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου και περίπου 180 χρόνια πρωτεύουσα Ελλαδικού χώρου συμπεριλαμβανομένου και της Μακεδονίας.

Εκκλησιαστικά, ορθόδοξα, χριστιανικά οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπάγονται πνευματικά και πραγματικά στο Οικουμενικό πατριαρχείο από την ίδρυση του και από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ. σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ποσοτικά, με βάση την απογραφή του 1928, το 60 % των προσφύγων από τις Αλύτρωτες Πατρίδες της Ανατολής έφτασαν στην Μακεδονία και στην Θράκη, κυρίως στην Θεσσαλονίκη σε μια περιοχή που μέχρι το 1912 οι πρόσφυγες ήταν συμπολίτες με τους γηγενείς της ως πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι πρόσφυγες που ήρθαν με την ανταλλαγή και μετά την Γενοκτονία ήταν Ελληνικής-Ρωμαίικης κυρίως καταγωγής και Χριστιανοί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο συγκεκριμένος πίνακας της απογραφής του 1928 αποτυπώνεται γλαφυρά σε χάρτη πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων με θέμα: «Προέλευση και εγκατάσταση των προσφύγων» και δείχνει ξεκάθαρα γιατί η Θεσσαλονίκη είναι η διαχρονική Πρωτεύουσα της προσφυγιάς, σε επίπεδο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο για αρκετούς ιστορικούς μελετητές.

Γι’ αυτό τον λόγο, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) – συχνά αναφερόμενο ως «Συμβούλιο Απόδημων Ελλήνων» ή απλά «ΣΑΕ» –

επέλεξε η έδρα του Συμβουλίου να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και να καθιερωθεί ως μόνιμη έδρα και «πρωτεύουσα» του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Το ΣΑΕ είναι, σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος, το κατοχυρωμένο Όργανο των όπου Γης Απόδημων Ελλήνων, που ιδρύθηκε το 1995, με αρχικό σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής διασποράς και την καλύτερη επικοινωνία της με την πατρίδα και με απώτερο στόχο και σκοπό να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη ο Ελληνισμός.

Η μετανάστευση, για οποιονδήποτε λόγο είναι ένα είδος προσφυγιάς, και όπως λένε συχνά στον ΠΑΟΚ: «οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας και εμείς μετανάστες, η ιστορία γράφεται στους δρόμους».

Ο ΠΑΟΚ, με την ιστορική σε αξία επιστολή που έστειλε στον Βενιζέλο 11/12/1929, στην ουσία   αγκαλιάζει κάθε πρόσφυγα Πόντιο, Μικρασιάτη, Θρακιώτη κτλ, σεβόμενος την καταγωγή των ιδρυτών από Κωνσταντινούπολη και φυσικά και τους γηγενείς, μια και το πρώτο του γράμμα είναι το Μακεδονικό “Πανθεσσαλονίκειος” . Μέσα στις ομάδες που δημιούργησαν τον Όμιλο ήταν και προσφυγικές, Βυζαντινές, Αρχαιοελληνικές και ομάδες με το όνομα της Μακεδονίας μας, όπως του Παμμακεδονικού, του Μαραθώνα κτλ , σμίγοντας αρμονικά την Αρχαία με την Βυζαντινή Ελλάδα.

Ερμηνεία του ονόματος του ΠΑΟΚ. Το όνομα είναι η ψυχή και το DNA ενός οργανισμού

Το Πανθεσσαλονίκειος, Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών ερμηνεύεται ως εξής: όλοι οι Κωνσταντινοπολίτες της Θεσσαλονίκης ή όλοι οι πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης ή πρόσφυγες και γηγενείς σε μία ομάδα ανεξαρτήτως καταγωγής.

Το δόγμα ΠΑΟΚ που εξελίχθηκε σε Αθλητική Κοινή Ομοσπονδία Αλυτρώτων της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 συνοψίζεται στα λόγια του Βυζαντινού Θεσσαλονικιού Λόγιου Νικηφόρου Χούμνου, ο οποίος, τον 14ο αιώνα, είπε : «Κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη». Παραφράζοντας το στην σημερινή εποχή θα λέγαμε «Κανείς δεν μένει δίχως ομάδα και οικογένεια, όσο υπάρχει ο ΠΑΟΚ».

Ο ΠΑΟΚ εκφράζει τον καημό της Ρωμιοσύνης και είναι το καταφύγιο των «καταραμένων», κάθε είδους «καταραμένων», που στην ουσία είναι οι «ευλογημένοι της ζωής», όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο, πολιτικό Γεώργιο Λιάνη και τον συγγραφέα Νίκο Ανδρουλιδάκη στο ντοκιμαντέρ για τα ενενηντάχρονα του ΠΑΟΚ.

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ – ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ: 1914-1923

Ο όρος Ελληνική Γενοκτονία (Greek Genocide)  αναφέρεται στη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων γηγενών υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά την διάρκεια και μετά  τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1923). Η Γενοκτονία υποκινήθηκε από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: την İttihad ve Terakki Cemiyeti (Επιτροπή Ένωσης και Προόδου ή CUP) γνωστή και ως Νεότουρκοι, και το Τουρκικό Εθνικιστικό κίνημα υπό την διοίκηση του Μουσταφά Κεμάλ. Η διαδικασία αφανισμού των Ελλήνων της Ανατολής περιελάμβανε σφαγές, αναγκαστικές εκτοπίσεις και πορείες θανάτου, απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, μποϊκοτάζ, βιασμούς, εξαναγκαστική μεταστροφή στο Ισλάμ, επιστράτευση σε τάγματα εργασίας, αυθαίρετες εκτελέσεις και καταστροφές χριστιανικών ορθόδοξων πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της Ελληνικής Γενοκτονίας υπολογίζεται μεταξύ 1-1,5 εκατομμύριο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο περίπου είναι και οι επιζήσαντες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν οριστικά τις εστίες τους μεταξύ των οποίων και η πρώτη γενιά των Κωνσταντινοπολιτών προσφύγων που ήρθαν στην Θεσσαλονίκη και ίδρυσαν την Ένωση Κωνσταντινοπολιτών το 1923 και τον ΠΑΟΚ το 1926

Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας είναι:

-6 Απριλίου 1914 (περιοχή Ανατολικής Θράκης)

-19 Μαΐου 1919 (περιοχή Πόντου)

-14 Σεπτεμβρίου 1922 (Σύνολο της Μικράς Ασίας).

Προστέθηκε, δυστυχώς

– 6 Σεπτεμβρίου 1955 τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη
-20 Ιουλίου 1974 (Εισβολή Αττίλα στην Βόρεια Κύπρο).

– Επίσης, υπάρχει από τις 17 Μαΐου 1914 η αναγνώριση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με προβλήματα καθημερινά για τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, ακόμα και σήμερα, δυστυχώς.

– Δυστυχώς, και η συμφωνία των Πρεσπών 12 Ιουνίου του 2018, η οποία πιο πολλά προβλήματα δημιούργησε παρά τα έλυσε.

– Δεν ξεχνάμε και την ημέρα που η Αγία Σοφία έγινε τζαμί 24 Ιουλίου 2020.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο θεσμός που πήρε θέση με ανακοινώσεις σχεδόν σε όλες τις γενοκτονίες, Ποντίων, Θρακιωτών, Μικρασιατών, Κωνσταντινουπολιτών μια και έγινε μέσα από αυτές, ταξίδεψε στην σκλαβωμένη μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου το 1987 ,πήρε θέση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας το 2018 επίσημα και ήταν παρών και ο Ιβάν Σαββίδης στο συλλαλητήριο του 2018 με όλο τον ΠΑΟΚ , πήρε θέση να προστασίας της Αγίας Σοφίας το 2020, εγκαινίασε την Τούμπα 6 Σεπτεμβρίου 1959, 4 χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά, έχει μόνιμα κλειστά φτερά λόγω πένθους όλων των αλύτρωτων πατρίδων και συνδέεται με το Δικέφαλο-τετράφυλλο της Ορθοδοξίας της Κύπρου.

Ο ΠΑΟΚ, διάδοχος του έργου της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 , κληρονόμος του μεγαλύτερου μεριδίου των Αλυτρώτων πατρίδων και η δημοφιλέστερη Ελληνική ομάδας στον κόσμο, σύμφωνα με διεθνή έγκριτα δημοσιεύματα και με βάση το νέο ιστορικό ντοκουμέντο, «η Ρωμιοσύνη» , ο Ελληνισμός οφείλει να τιμά, να μνημονεύει συνολικά σε μια ημερομηνία όλες τις Αλύτρωτες πατρίδες.

Στις 30 Ιουνίου, ημέρα της Σύναξης των Αποστόλων, της δημιουργίας της Κοινής Ομοσπονδίας Αλύτρωτων 1923 από την Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923 του μητρικού σωματείου του ΠΑΟΚ, ο καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί να γίνει ένας ιεραπόστολος της μίας, αδιαίρετης, ιστορικής, αλήθειας, χωρίς φυσικά να υποτιμά τις υπάρχουσες μεμονωμένες εορτές μνήμης για κάθε Αλύτρωτη πατρίδα με σεβασμό στην Ειρήνη των λαών και την αρμονική συνύπαρξή τους.

 

 

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Life