Ακολουθηστε μας

Football Insider

Βγάζουν «κόκκινη» στην… μπλε κάρτα!

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει αναμφίβολα μορφή τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της τεχνολογίας, μια εξέλιξη που στην πιάτσα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και σήκωσε πολύ σκόνη.

Όσο λανθασμένη κι αν είναι κάποιες φορές εφαρμογή του, το VAR ήρθε για να μείνει και είναι σε κάθε περίπτωση ένα «όπλο» κατά του λάθους και της αδικίας. Ακόμα πιο απαραίτητη και με μηδαμινό περιθώριο λανθασμένης εφαρμογής είναι και τεχνολογία γραμμής τέρματος, το γνωστό «goal line technology».

Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με την… μπλε κάρτα; «Καμία απολύτως» λένε με ένα… στόμα και μία φωνή πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου, Ο ντόρος που έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η πιθανή εισαγωγή της μπλε κάρτας στην ποδοσφαιρική καθημερινότητα έχει προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις, σε σημείο που ΦΙΦΑ υποχρεώθηκε να πάρει θέση ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα και να καθησυχάσει τον κόσμο!

«Δεν μου ακούγεται ακριβώς… φανταστική ιδέα, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που αυτοί οι άνθρωποι (τα μέλη της IFAB) είχαν κάποια φανταστική ιδέα, αν είχαν ποτέ έστω και μία.,.», ήταν το καυστικότατο σχόλιο του Γιοϋργκεν Κλοπ όταν ρωτήθηκε χθες για την πιθανή χρησιμοποίηση της μπλε κάρτας στο ποδόσφαιρο.

Στο ίδιο… μήκος κύματος και τοποθέτηση του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, οποίος δήλωσε βέβαιος πως ένα τέτοιο μέτρα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες τριβές και θα περιπλέξει τα πράγματα για διαιτητές, παίκτες και φιλάθλους.

Τι είναι, όμως, η μπλε κάρτα; Πότε και πώς θα χρησιμοποιείται;

Αν περάσει η πρόταση της χρήσης μπλε κάρτας, αυτή θα είναι η πρώτη φορά έπειτα από το 1970, τότε που στο Παγκόσμιο Κύπελλο εισήχθησαν οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Τι θα σημαίνει όμως η μπλε κάρτα;

Μπλε κάρτα θα δέχεται ένας παίχτης από τον διαιτητή του αγώνα, όταν κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα, διαπράξει σκληρό φάουλ ή εξαπολύσει ύβρεις κατά του διαιτητή και θα παραμένει εκτός αγωνιστικού χώρου για τα επόμενα δέκα λεπτά. Πρόκειται για ένα είδος “τιμωρίας” για όσους παίχτες παίζουν περισσότερο επιθετικό ποδόσφαιρο, που αρέσκονται στα “τζαρτζαρίσματα” και στο σκληρό παιχνίδι. Με την μπλε κάρτα, οι παίχτες αυτοί θα βγαίνουν από τον αγωνιστικό χώρο για δέκα λεπτά, δεν θα μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα τους, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν διπλό κακό, καθώς θα αναγκάσουν την ομάδα τους να μειονεκτεί σε παίχτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δύο μπλε κάρτες για έναν παίχτη, θα σημαίνουν την οριστική αποβολή του από το παιχνίδι, σα να έχει δεχτεί απευθείας κόκκινη κάρτα (ή δύο κίτρινες). Αντίστοιχα, μια μπλε κάρτα και μια κίτρινη κάρτα θα σημαίνουν εξίσου αποβολή.

Καθησυχαστική η ΦΙΦΑ

Βλέποντας τον… ορυμαγδό αντιδράσεων που προκάλεσε μπλε κάρτα, ΦΙΦΑ έσπευσε να καθησυχάσει τον ποδοσφαιρικά κόσμο, κάνοντας επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημά. Μέσω αυτής ξεκαθάρισε ότι το μέτρο είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς οι δοκιμές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, προτού γίνει οποιαδήποτε σκέψη πρόταση για την εισαγωγή ταυ σε επίσημο επίπεδο.

Αναλυτικά τοποθέτηση της ΦΙΦΑ:

«Η ΦΙΦΑ επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ρεπορτάζ σχετικά με την αποκαλούμενη ως “μπλε κάρτα” στο ελίτ ποδοσφαιρικό επίπεδο είναι ανακριβή και πρόωρα. Οποιοδήποτε τεστ πραγματοποιηθεί, θα περιοριστεί σε υπεύθυνο έλεγχο στα χαμηλότερα (ποδοσφαιρικά) επίπεδα, μια θέση την οποία ΦίΦΑ προτίθεται να επαναλάβει όταν αυτή η ατζέντα συζητηθεί στη συνεδρίαση της IFAB στις 2 Μαρτίου».

Να σημειώσουμε ότι ΦΙΦΑ μετέχει στο Συμβούλιο της IFAB εκπροσωπώντας 207 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες με δικαίωμα τεσσάρων ψήφων, έχοντας ουσιαστικά τον έλεγχα του μισού συμβουλίου, τα άλλο μισό ανήκει στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν δικαίωμα μίας ψήφου έκαστη. Για οποιαδήποτε απόφαση, χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον τριών τετάρτων (75%) των ψήφων.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football Insider