Ακολουθηστε μας

Backstage

Με κόσμο το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ! Δύο χρόνια η Λίγκα εφάρμοζε λάθος τον κανονισμό!

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου (4/11) και αποφάσισε το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ να πραγματοποιηθεί με την παρουσία φιλάθλων, καθώς απαιτείται τελεσιδικία της ποινής , ενώ παράλληλα καλεί τη Σούπερ Λίγκα, «να εφαρμόσει σωστά από τούδε και στο εξής τον σχετικό κανονισμό, αντίθετα απ’ ότι έχει πράξει στο παρελθόν».

Μ’ άλλα λόγια; Επί δύο χρόνια η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος εφάρμοζε τον σχετικό κανονισμό λάθος!

Αιτιολογώντας την απόφαση η Επιτροπή αναφέρει ότι «η πραγματική βούληση του κανονιστικού νομοθέτη ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα να μην διεξάγονται αγώνες χωρίς θεατές, πριν την τελεσιδικία της σχετικής αποφάσεως».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

«Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. ως προς τη διεξαγωγή του αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ με ή χωρίς θεατές.

Η Επιτροπή δέχτηκε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή δεν χρειάζεται να αποφανθεί επί του θέματος, αφού σχετικά έχουν ήδη εκφραστεί μέλη της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο.

Σύμφωνα δε με την παραπάνω εκτίμηση, οι αποφάσεις που αφορούν σε διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές, εκτελούνται μετά την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης, αφού στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί μια ομάδα να εκτίσει πρώτα την ποινή της και να αθωωθεί μετά, άρα η αθώωσή της να είναι άνευ σημασίας.

Η ΕΠΟ τέλος καλεί τη SL1 να εφαρμόζει σωστά τον κανονισμό αυτόν, αντίθετα με όσα έχει πράξει στο παρελθόν».

Αναλυτικά η απόφαση.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων κατά την υπ’ αριθμόν 50/04.11.2023 συνεδρίαση της αφού έλαβε γνώση της εισήγησης του Προέδρου της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκου αποδέχεται την κατωτέρω εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

«Η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 24 (έκτιση ποινών) του Πειθαρχικού Κώδικα τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 (σ,σ, τότε ήταν άρθρο 23) κατόπιν εισήγηση της ΣΛ1 προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου η οποία εισηγήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ να εισαχθεί εξαίρεση, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον Κανόνα άμεσης εκτελεστότητας των πειθαρχικών αποφάσεων. Έτσι, το παραπάνω άρθρο στην σημερινή του μορφή αναφέρει ότι «Οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων που δικάζουν τις παραβάσεις του παρόντα κώδικα (πειθαρχικές Επιτροπές και Επιτροπή Εφέσεων) είναι άμεσα εκτελεστές, εκτός των περιπτώσεων που οι αποφάσεις ορίζουν τη διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές και την επανάληψη ή συνέχιση του αγώνα»

H διάταξη αυτή είχε ως σκοπό σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση της ΣΛ1 να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να μην διεξάγονται αγώνες χωρίς θεατές αν το οικείο ζήτημα δεν έχει τελεσιδικήσει, καθώς είναι ενδεχόμενο η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής να ανατρέπει αυτή της πρωτοβάθμιας. Σε αντίθετη περίπτωση το δικαίωμα προσφυγής στην δευτεροβάθμια επιτροπή θα ήταν αλυσιτελές και άνευ λόγου.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η πραγματική βούληση του κανονιστικού νομοθέτη ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα να μην διεξάγονται αγώνες χωρίς θεατές, πριν την τελεσιδικία της σχετικής αποφάσεως.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Πειθαρχικού Κώδικα «η ερμηνεία του παρόντος κώδικα γίνεται από τα Δικαστικά Όργανα που τον εφαρμόζουν. Τυχόν ασαφείς ή αντικρουόμενες μεταξύ τους διατάξεις του παρόντος Κώδικα ή τυχόν αντικρουόμενες με τον παρόντα Κώδικα διατάξεις άλλων κανονισμών της ΕΠΟ, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, ερμηνεύονται έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής  της ΕΠΟ.

Στην προκειμένη περίπτωση  η υπόθεση έχει ήδη εκδικασθεί στο δευτεροβάθμιο όργανο και για το ανωτέρω ζήτημα εκφράστηκαν δημόσια μέλη αυτού σε σχετικό ερώτημα που τους τέθηκε, δηλαδή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και έχοντες το δικαίωμα σύμφωνα με τον κανονισμό να προβαίνουν σε ερμηνεία των διατάξεων αυτού. Συνεπώς δεν μπορεί να χωρήσει διαφορετική προσέγγιση από την ΕΠΟ

Καλείται συνεπώς η Σούπερ Λιγκ 1 να εφαρμόσει σωστά από τούδε και στο εξής τον σχετικό κανονισμό, αντίθετα απ’ ότι έχει πράξει στο παρελθόν».

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage