Ακολουθηστε μας

Backstage

Γιαννούλης Καμπάνης: Ο ΠΑΟΚ, το κότερο με τον «Σάλπι» και η «επίθεση» σε Ζαγοράκη, Σαββίδη!

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο Γιαννούλης Καμπάνης, ο οποίος είχε απασχολήσει έντονα την οικογένεια του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2006, που ήταν το πλέον δραματικό των τελευταίων χρόνων για το Δικέφαλο.

Ο Γιάννης Γούμενος είχε σηκώσει τα χεριά ψηλά μπροστά στο δυσθεώρητο βουνό, που σχημάτιζαν τα οικονομικά προβλήματα (τα συνολικά χρέη της ΠΑΕ έφθαναν τα 22 εκ. ευρώ). Και τα οποία, βέβαια, άφηναν το αποτύπωμα τους στην καθημερινότητα της ομάδας: οι προσφυγές παικτών «έσκαγαν» η μία μετά τη άλλη, το υπαλληλικό προσωπικό παράμενε απλήρωτο για μήνες και, το κυριότερο, η ΟΥΕΦΑ προχώρησε στον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τις διοργανώσεις της ακριβώς εξαιτίας των ατελείωτων οικονομικών προβλημάτων.

Ο φίλαθλος κόσμος του Δικεφάλου μάταια περίμενε το μάννα εξ ουρανού, έναν δηλαδή ισχυρά οικονομικά παράγοντα, που θα αντιμετώπιζε επαρκώς τις πρώτες άμεσες ανάγκες και, κυρίως, θα έδινε προοπτική για το αύριο του συλλόγου. Ως τέτοιος, πάντως, εμφανίστηκε στο προσκήνιο μια…ωραία μέρα ο Γιάννης Καμπάνης.

Ο καταγόμενος από τις Στενιές Άνδρου παρουσιάζονταν ως πλοιοκτήτης, διαχειριστής της εταιρίας «Κάβο Ντόρο», με δραστηριότητες που (σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονταν το περιβάλλον του) επεκτείνονταν μέχρι το Μπουένος Αϊρες. Μ’ αυτόν βρίσκονταν στην Αθήνα επί μια εβδομάδα σε διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών ο Γιάννης Γούμενος, μέχρι που το θέμα δημοσιοποιήθηκε (18 Ιουνίου 2006). Το πώς είχε προκύψει το ενδιαφέρον του Καμπάνη για τον ΠΑΟΚ είχε δικαιολογηθεί και από το ότι ο γιος του Λεωνίδας ήταν φίλος του Δικεφάλου…

Οι Γούμενος και Καμπάνης έβγαζαν προς τα έξω ότι είχαν καταλήξει σε προφορική συμφωνία κι ότι ήταν ζήτημα λίγων μόνο ημερών η τυπική επικύρωση της. Ο Θανάσης Κατσαρής, που είχε μόλις αναβαπτιστεί στην προεδρία του ερασιτέχνη (η παράταξη του είχε επικρατήσει των άλλων δύο με επικεφαλής τους Ζουράρι και Ησαϊάδη), βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συνάντησε από κοντά τον Καμπάνη. Το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών θα γίνονταν γνωστό λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Καμπάνης, πάντως, δεν φείδονταν υποσχέσεων για το αύριο του ΠΑΟΚ. «Στη ζωή μου δεν έχω μάθει να χάνω. Όταν ασχολούμαι με κάτι, θέλω να κάνω το καλύτερο», «ο ΠΑΟΚ είναι στοίχημα ζωής», «θα ξυπνήσω το θηρίο» ήταν μερικές από τις λιγότερο βαρύγδουπες δηλώσεις του εκείνων των ημερών.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ ΣΤΟ ΚΟΤΕΡΟ…

Είχε επιπλέον υποσχεθεί την άμεση καταβολή ενός εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων που «έκαιγαν», όπως ήταν οι προσφυγές, που είχαν καταθέσει οι Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Ιφεάνι Ουντέζε (διεκδικούσαν 846 χιλιάδες ευρώ και 488 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα). Ο Σαλπιγγίδης, μάλιστα, βρέθηκε στην πρωτεύουσα, έχοντας τετ-α-τετ συνάντηση με τον Καμπάνη στο κότερο του τελευταίου. Από υποσχέσεις είχε χορτάσει, από λεφτά πάλι, όχι.

Ο Σαλπιγγίδης είχε προσέλθει στη συνάντηση μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαρούχα, ο οποίος εμφανίζονταν βέβαιος για την οικονομική επιφάνεια του Καμπάνη: «Από τα πλοία που έχει στην ιδιοκτησία του, ο κ. Καμπάνης έχει… μεροκάματο 200 χιλιάδες ευρώ». Το πόσα ακριβώς πλοία είχε στην κυριότητα του, πάντως, δεν είχε γίνει γνωστό. Αντίθετα, όλοι είχαν πληροφορηθεί ότι είχε στην ιδιοκτησία του έξι αυτοκίνητα: μια Μερσεντές SL 55, ένα μίνι κούπερ, ένα τζιπάκι γκραντ τσερόκι, ένα Μazda και δύο ΒΜV. Όπως και το ότι διέμενε στην Πολιτεία, αλλά είχε και σπίτι στον Πειραιά, κοντά στα γραφεία της ναυτιλιακής του εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, η κωμωδία συνεχίζονταν και μέσω ερτζιανών της Θεσσαλονίκης. «Καπετάνιε, βγες μπροστά και εμείς θα είμαστε μούτσοι από πίσω σου» ακούστηκε να λέει δημοσιογράφος στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του Καμπάνη.

…ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΖΑΓΟΡΑΚΗ

«Θα παραμείνει στον ΠΑΟΚ ο Σαλπιγγίδης» είχε δηλώσει με βεβαιότητα μετά τη συνάντηση του με τον διεθνή επιθετικό. Και την ίδια στιγμή εξαπέλυε επίθεση στον τότε αρχηγό της ομάδας Θόδωρο Ζαγοράκη: «Με ενοχλεί η έντονη παρουσία του στο χώρο. Εγώ θα αποφασίσω αν θα συνεχίσει στον ΠΑΟΚ!».

Για τις καλές προθέσεις αλλά και τις δυνατότητες του Καμπάνη είχαν εγγυηθεί τότε με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, τόσο ο Βίκτωρ Μητρόπουλος, όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής (αμφότεροι είχαν φιλικές σχέσεις μαζί του).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, που δημοσιοποιήθηκε η υποτιθέμενη συμφωνία Γούμενου-Καμπάνη, ο Ιβάν Σαββίδης παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Και έδινε τελεσίγραφο 48 ωρών στον Γούμενο για να του δώσει οριστική απάντηση στην πρόταση του για την αγορά των μετοχών.

«ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!»

Στο μεταξύ, οι ημέρες περνούσαν και η «σίγουρη» συμφωνία των Γούμενου-Καμπάνη παρέμενε στα λόγια. Παρ’ όλα αυτά, ο Καμπάνης συνέχιζε τα σχέδια επί χάρτου, όπως και τα παχιά λόγια: «Δεν κοιμάμαι τις νύχτες. Σκέφτομαι πώς θα οργανώσω τον ΠΑΟΚ. Για μένα είναι απαραίτητο η ομάδα να αποκτήσει δικό της αθλητικό κέντρο. Χρειάζονται, όμως, και έσοδα, που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του γηπέδου της Τούμπας. Θέλω το γήπεδο για να μπορέσω να επενδύσω. Θα αρχίσω τις πληρωμές, όταν γίνω πρόεδρος της ΠΑΕ». Κάπου εκεί άρχισε να χάνει το παιχνίδι εντυπώσεων, που συστηματικά έπαιζε.

Ο Θανάσης Κατσαρής άρπαξε την ευκαιρία και σε συνέντευξη Τύπου είχε ξεκαθαρίσει: «Δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψω τη μεταβίβαση του γηπέδου σε ανθρώπους, που δεν έχουν ματώσει για τον ΠΑΟΚ». Μέχρι που στις 22 Ιουνίου 2006 ο Καμπάνης επιχείρησε ηρωική έξοδο από το προσκήνιο, αποσύροντας το ενδιαφέρον του για την ΠΑΕ, κατηγορώντας τον Κατσαρή για υπαναχώρηση στο ζήτημα …αξιοποίησης της Τούμπας.

Ο «επενδυτής» είχε χαθεί, αλλά τα προβλήματα παρέμεναν το ίδιο πιεστικά. Ο μεγάλος στόχος ήταν να μη χαθεί ο Σαλπιγγίδης, και για αυτό άρχισε η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων από τον κόσμο της ομάδας, που επιστράτευσε μέχρι και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (κάποιοι μπορεί να θυμούνται το 4526) μέσω κινητής τηλεφωνίας. Με τα πολλά, μαζεύτηκε το ποσό των 380 χιλιάδων ευρώ και ο Σαλπιγγίδης παρέμεινε, μέχρι να παραχωρηθεί ένα μήνα αργότερα στον Παναθηναϊκό με μεταγραφή.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΤΙΖΟΝ

Ο Καμπάνης, όμως, ήθελε να δώσει συνέχεια στο προσωπικό του σόου. Και στις 28 Ιουλίου 2006 ταξίδεψε στη Ντιζόν της Γαλλίας, για να βρεθεί κοντά στα μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ (εκεί εξελίσσονταν το βασικό στάδιο προετοιμασίας). Προκειμένου, βέβαια, να μετακινηθεί από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο της ομάδας, χρειάστηκε η ενοικίαση αυτοκινήτου, όχι από τον ίδιο, αλλά από τον οδηγό της ΠΑΕ…Ο αστικός μύθος λέει ότι παρουσιάστηκε μπροστά στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ με έντονα μαυρισμένο το πρόσωπο του, εξαιτίας των καπνών που εξέπεμπε προπορευόμενο φορτηγό κατά την μεταφορά του από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο.

Εκεί είχε συνομιλίες με τον προπονητή Ιλιε Ντουμιτρέσκου, ενώ σε συζητήσεις τους με τους απεσταλμένους δημοσιογράφους προχωρούσε σε κρίσεις και για το ρόστερ της ομάδας. «Ο Χασιώτης είναι παίκτης …τοπ τσάμπιονς!» ήταν από τις ατάκες του, που ακόμη μνημονεύονται.

«ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ!»

Τους δύο επόμενους μήνες είχε συζητήσεις με τον Γούμενο για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ, αν και ελάχιστοι είχαν απομείνει για να τον παίρνουν στα σοβαρά.

Τα χρόνια κύλησαν, μέχρι που ξαφνικά την άνοιξη του 2012, ο Καμπάνης θέλησε να κάνει και πάλι το κομμάτι του στον ΠΑΟΚ. Την εποχή που ο Ζήσης Βρύζας βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη (τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε τον έλεγχο της ΠΑΕ), ο Καμπάνης έκανε την εμφάνιση του στην Τούμπα, παρακολουθώντας παιχνίδι των πλέι οφ με την ΑΕΚ. «Μπορώ να πω ότι ανατρίχιασα βλέποντας την ομάδα και τον κόσμο στο γήπεδο. Αλλά η ανατριχίλα η μεγάλη θα έρθει όταν γίνω αφεντικό της ομάδας. Πρέπει να είμαι πολύ συγκρατημένος τώρα, γιατί αλλιώς θα χάσω τον έλεγχο» είχε δηλώσει, με κάθε σοβαρότητα, μετά το ματς.

Και έσπευσε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να μην μπλέξουν (!) με τον Ιβάν Σαββίδη: «Πού το πάνε οι παράγοντες του ΠΑΟΚ και ειδικά ο Ερασιτέχνης; Η ευθύνη έχει φύγει από τον κ. Βρύζα και έχει πάει στον Ερασιτέχνη. Ο Ερασιτέχνης δεν θέλει να χάσει από την ευθύνη του την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αν προσπαθούν να με κουράσουν, δεν θα το πετύχουν. Θα πάω μέχρι το τέλος. Όταν έφυγε ο Ζαγοράκης, είπα ότι αυτό θα σηματοδοτούσε την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος μου για τον ΠΑΟΚ. Τους είπα, προσέξετε, μη μπλέξετε με τον Σαββίδη, που δεν ξέρει καν ελληνικά. Ζητά τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κι αυτοί να τον προσέξουν». Τελικά στον ΠΑΟΚ …δεν τον άκουσαν, παραδίδοντας τις τύχες της ομάδας στον Ιβάν Σαββίδη.

Πηγή: FORZA

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage