Ακολουθηστε μας

Backstage

ΠΑΟΚ: Ποιος είσαι κύριε Τόμας Τσορν; Από που κρατάει η σκούφια σου;

Η διαφαινόμενη έναρξη της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Τόμας Τσορνμε «Τσ» και όχι «Ζ»- μοιάζει με την αρχή ενός νέου κύκλου. Όχι απαραίτητα γιατί θα προσληφθεί ο ένατος αθλητικός διευθυντής στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη. Τέτοιοι είχαν περάσει κι άλλοι στο παρελθόν, πιθανώς με ανάλογο ή καλύτερο βιογραφικό.

Η συμφωνία είναι από μόνη της μία σημαντική είδηση, αν μη τι άλλο, φωνάζει από μόνη της ότι ολόκληρος ο «ασπρόμαυρος» οργανισμός επανεργοποιείται. Αρχίζει να αφουγκράζεται τις απαιτήσεις της εποχής και να αλλάζει ρότα και στρατηγική. Όχι στην τύχη. Η συμφωνία για την άμεση άφιξη του στην Θεσσαλονίκη μαρτυρά, πως ο σύλλογος έχει σηκώσει μανίκια για να δουλέψει σκληρά.

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΚΤΩ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

ΤΟΜΑΣ ΤΣΟΡΝ - TOMAS CORN

Αλήθεια, ποιος είναι ο Τόμας Τσορν και από που κρατάει η σκούφια του; Γεννήθηκε το 1986 στη Μόσχα, όπου έζησε μέχρι τα οκτώ του χρόνια. Το 1994 μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γερμανία. To γερμανικό του όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα του, Έλενα Τσορν, είναι γερμανικής καταγωγής, μέλος της γερμανικής μειονότητας στο Καζακστάν και ο Τόμας επέλεξε να κρατήσει το δικό της επώνυμο.

Πρωτοεμφανίστηκε στην ποδοσφαιρική σκηνή ως ατζέντης αθλητών με έδρα το Βερολίνο (TZS Agency) εταιρία που είχε μαζί με τον αδερφό του Ντάνιελ (επαγγελματίας αθλητής τζούντο) για μια δεκαετία (2009-2019), για δύο χρόνια υπήρξε σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ και CEO της εταιρείας Noel Lee που ασχολούνταν με τις δημόσιες σχέσεις και την προώθηση αθλητών, ενώ τα πεπραγμένα του σε Σπαρτάκ Μόσχας και Λοκομοτίβ Μόσχας, δύο μεγάλα ποδοσφαιρικά μαγαζιά της Ρωσίας και η ενασχόληση του στο κορυφαίο επίπεδο από τις θέσεις του τεχνικού διευθυντή και του CEO, εγγυόνται πως έχει την επάρκεια που ο ΠΑΟΚ έψαχνε για το πόστο.

ΟΖΝΤΟΕΦ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

ΤΟΜΑΣ ΤΣΟΡΝ - TOMAS CORN

Ένα ακόμη συν είναι η επαγγελματική σχέση του με τον Μάγκομεντ Οζντόεφ, ο οποίος ήταν από τους πιο γνωστούς πελάτες του και μαζί με τον Έλμιρ Ναμπιούλιν κατάφερε να τους πάει με μεταγραφή από την Ρούμπιν Καζάν στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Στο πελατολόγιο του υπήρξε ο πρώην επιθετικός της εθνικής Ρωσίας Ρόμαν Παβλιουτσένκο, σε συνέντευξη του ο Τσορν έχει αναφέρει πως για κάποιο χρονικό διάστημα το πρακτορείο του συνεργάστηκε με τον Λούκας Ποντόλσκι και τον Κέβιν Κουράνι, ενώ βοήθησε και τον Αντρέι Αρσάβιν να πάρει μεταγραφή από την Άρσεναλ στη Σάλκε.

ΜΙΛΑΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΤΟΜΑΣ ΤΣΟΡΝ - TOMAS CORN

«Συνδυάζω το πάθος μου για το παιχνίδι με μια προσέγγιση βασισμένη στα δεδομένα στη διαχείριση συλλόγων, την ανάπτυξη ταλέντων και τη στρατηγική του αθλητισμού», αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα ο 37χρονος Γερμανός, που μιλάει άριστα τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, ρωσικά, αγγλικά, γαλλικά) και άλλαξε σταδιοδρομία το 2019 όταν προσλήφθηκε από την Σπαρτάκ Μόσχας. Όχι μια όποια κι όποια ομάδα, αλλά έναν σύλλογο που μόνο στη Ρωσία έχει 50-60 εκατομμύρια ανθρώπους να την υποστηρίζουν!

Στην «ομάδα του λαού» ο Τόμας Τσορν για 15 μήνες (Μάιος 2019 – Ιούλιος 2020) είχε ένα πολύπλευρο ρόλο ως CEO και αντιπρόεδρος του Δ.Σ, επικεφαλής της επιτροπής μεταγραφών, ουσιαστικά είχε και όλες τις αρμοδιότητες του αθλητικού διευθυντή (διαπραγματεύσεις, συμβόλαια, πωλήσεις, δανεισμοί, ακαδημίες).

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ

Τον Νοέμβριο του 2021 προσλήφθηκε από τη Λοκομοτίβ Μόσχας και μαζί με τον Ραλφ Ράνγκνικ υπήρξε υπεύθυνος μεταγραφών και επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022.

Μετά από μια βαριά εντός έδρας ήττα (0-4) από την Ουράλ και με την ομάδα των σιδηροδρόμων να έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων 19 ετών, ένα μόλις βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, το Δ.Σ. του συλλόγου προχώρησε στη λύση της συνεργασίας με τον αθλητικό διευθυντή και τον Γερμανό προπονητή Γιόζεφ Ζινμπάουερ.

Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ

Στο παρελθόν ο Τσορν διοργάνωσε το προπονητικό καμπ της Σπαρτάκ στη Μαρμπέγια της Ισπανίας τον χειμώνα του 2017 – δηλαδή πριν οι «ερυθρόλευκοι» κατακτήσουν το ρωσικό πρωτάθλημα και βρεθούν στο δρόμο του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το καλοκαίρι του 2018- στο πλευρό του ιταλού προπονητή, Μάσιμο Καρέρα.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ολεγκ Κονόνοφ και με την ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη διοργάνωση των προπονητικών καμπ της εθνικής ομάδας τόσο πριν το Euro 2016 (στην Ελβετία) όσο και πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (στην Αυστρία). Εκεί, ο Τσορν συμμετείχε και στα παραδοσιακά φιλικά ανάμεσα στο τιμ και τους δημοσιογράφους. Για την ιστορία και μόνο έπαιζε ως κεντρικός αμυντικός.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage