Ακολουθηστε μας

Sports

Ο ΠΑΟΚ μπροστάρης στη μάχη για το μέλλον της ελληνορωμαϊκής πάλης

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών και το άκρως επιτυχημένο τμήμα της πάλης, με τις οκτώ συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων στους άνδρες, κυρίαρχος την τελευταία δεκαετία στον ελληνικό χώρο, οφείλει  να μπει μπροστά για έναν Εθνικό σκοπό, της μόνιμης διατήρησης του αθλήματος της ελληνορωμαϊκής πάλης σαν Ολυμπιακό Άθλημα .

Οι αιτίες που πρέπει να το κάνει αυτό είναι γιατί  κυριαρχεί σε πανελλήνιο επίπεδο και διεθνές επίπεδο στην Έλληνορωμαϊκή αλλά και μόνιμοι ιστορικοί λόγοι που επιτάσσει το Ελληνορωμέικο όνομα του και η ιστορία του.

“Η ιστορία του Ελληνορωμέικου Ονόματος του ΠΑΟΚ”

α) Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα στον κόσμο που το όνομά του ενώνει δύο Ηπείρους, την Ευρώπη με την Ανατολή με το   Πανθεσσαλονίκειος και   Κωνσταντινουπολιτών.

β) Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα στον κόσμο που το όνομά της ενώνει την ΕλληνοΡωμιοσύνη με το αρχαίο, Ελληνικό, Μακεδονικό όνομα της Θεσσαλονίκης και το Ρωμέικο όνομα της Κωνσταντινούπολης (Νέα Ρώμη).

γ) Στη φυσιογνωμία του, ο σύλλογος κατόρθωσε να πετύχει κάτι μοναδικό, να συμπεριλάβει δηλαδή και τις 5 ιστορικές περιόδους του Ελληνισμού, της Ρωμιοσύνης, του κόσμου,η δε Θεσσαλονίκη- Μακεδονία  η νέα έδρα του Συλλόγου με τα ίδια χαρακτηριστικά με την Κωνσταντινούπολη διαχρονικά έχει τα πλέον εμβληματικά μνημεία που δείχνουν ότι επέλεξαν οι αυτοκρατορίες αυτή την περιοχή για πρωταγωνιστικό  ρόλο  :

1) Την αρχαία εποχή με την επιλογή του ονόματος (Πανθεσσαλονίκειος ) και του πρώτου συμβόλου της Γέννησης του κόσμου της Παλαιάς Διαθήκης , του Τετράφυλλου που σύμφωνα με την Χριστιανική μυθολογία ήταν το πρώτο φυλακτό της Εύας που πήρε όταν έφυγε από τον Παράδεισο. Επίσης στην Μακεδονία και στις Αιγές φυλάσσεται ο τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης και ο Παρθενώνας την Μακεδονίας, το Ανάκτορο του Φιλίππου.

2) Τη Ρωμαϊκη περίοδο ,μην ξεχνάμε οι Βυζαντινοί αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι ,οι δε Έλληνες Χριστιανοί Ρωμιοί, στην πόλη της Θεσσαλονίκης πρωτεύουσα όλης της Χερσονήσου του Αίμου στη Ρωμαϊκή περίοδο δεσπόζουν Ρωμαϊκά μνημεία όπως η Ροτόντα, η Καμάρα, το συγκρότημα του Γαλέριου κτλ.

3) Τη Βυζαντινή  περίοδο με την επιλογή του ονόματος Κωνσταντινοπολιτών (Νέα Ρώμη) και το Δικέφαλο Αετό.Η Θεσσαλονίκη η πλέον πιο Βυζαντινή πόλη στον κόσμο με 15 Βυζαντινά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευμένα από την UNESCO και τον μεγαλύτερο Αρχαιολογικό χώρο του κόσμου διεθνώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, την πόλη κάτω από το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης που τυγχάνει είναι κυρίως Βυζαντινής περιόδου.

4) Οθωμανική περίοδο ,όσο και να μην μας αρέσει άφησε εμβληματικά μνημεία όπως το Λευκό Πύργο που φυσικά σε εμάς τους Έλληνες είναι μνημείο μνήμης της σκλαβιάς.

5) Τη νεότερη, με την επιλογή των χρωμάτων άσπρο, μαύρο και τα κλειστά, πένθιμα φτερά του αετού τιμώντας μόνιμα την Γενοκτονία των Ποντίων, το Μαύρο Πάσχα των Θρακιωτών, την Μικρασιατική καταστροφή, τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης και κάθε αλύτρωτης πατρίδα της Ρωμιοσύνης όπως επιτάσσει η λογική της Κοινής Ομοσπονδίας Αλύτρωτων  που δημιούργησε η Ένωση  Κωνσταντινοπολιτων το 1923, του μητρικού σωματείου του ΠΑΟΚ.

Στη Θεσσαλονίκη το σύμβολο της  ακμής των προσφύγων και της αρμονικής συνύπαρξης με τους γηγενείς  είναι το κτίριο του Πύργου του ΟΤΕ στη ΔΕΘ που πρωτοάνοιξε τις πύλες της όταν ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ το 1926.

Μακεδονία –ΠΑΟΚ

Η Μακεδονία η περιοχή με τα πιο πολλά αξιοθέατα σε απόσταση ούτε 100 Χλμ από την πρωτεύουσα της,την Θεσσαλονίκη, καλύπτουν όλες τις εποχές Αρχαία, Ελληνιστική ,Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική, Νεώτερη

1) Αιγές Πέλλα με το Ανάκτορο του Φιλίππου 3 φορές μεγαλύτερο του Παρθενώνα της Αττικής.

2) Μαζί και οι Βασιλικοί Τάφοι.

3) Αμφίπολη Σερρών

4) Βυζαντινά, Ρωμαϊκά μνημεία Θεσσαλονίκης

5) Φίλιπποι Καβάλας

6) Δίον Πιερίας

7) Άγιο Όρος Χαλκιδικής

8) Κάστρο Πλαταμώνα

9) Όλυμπος των Θεών

10) Εγνατία με τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο διεθνώς

11) Μακεδονία palace -Πόρτο Καρρά

12) Τούμπα -Παλατάκι-ΠΑΟΚ

Δεν υπάρχει άλλη περιοχή ή Σύλλογος που να συνδυάζει όλες τις περιόδους του σύγχρονου κόσμου στην ακμή τους.

“Το ταξίδι του Ελληνισμού-Ρωμιοσύνης  από 3000πΧ – έως 1926 μ.Χ”

Ο ΠΑΟΚ στέλνει μήνυμα από την καρδιά της Μακεδονίας, από την κοιτίδα των Πρώτο Ελλήνων  του Ευξείνου Πόντου 3000πΧ – 2000πΧ, δίπλα στο βουνό των Ομηρικών Θεών και του θρόνου του Δία του Ολύμπου, που ήταν η αιτία για να γίνει το ιερό του Δία στην Αρχαία Ολυμπία και εκεί οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες, από εκεί που τα Ελληνικά Έθνη κατέβηκαν με την κάθοδο των Δωριέων και πήγαν νότια, ανατολικά  φτιάχνοντας την Ιωνία, Μικρά Ασία και δυτικά φτιάχνοντας την Μεγάλη Ελλάδα . Ο εμφύλιος Τρωικός πόλεμος μεταξύ των Ελληνικών φυλών οδήγησε σε προσφυγιά των ηττημένων Τρώων και των συμμάχων τους και οι απόγονοι του  Έλληνα, Τρώα βασιλιά Αινεία μαζί με τους υπάρχοντες Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας (σημερινή Νότια Ιταλία) ίδρυσαν την Ρώμη αφού πρώτα είχε ιδρυθεί ο Ελληνικός Νότος με πόλεις όπως η Νεάπολη-Παρθενόπη, Σικελία κτλ.

Ίδρυσαν και την πόλη Αίνεια που υπήρχε πριν την Θεσσαλονίκη και μαζί με 26 οικισμούς έκαναν την Θεσσαλονίκη την εποχή του Κάσσανδρου σύμφωνα με μαρτυρία του ιστορικού Στράβωνα. Εκεί υπήρχε και ο Ναός της Αφροδίτης . Ο μοναδικής ομορφιάς Ναός της θεάς Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αντιγονιδών. Ένα σπάνιο εύρημα του 6ου αι. πΧ που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.

Με τη νέα προσφυγιά του 1915-1922 οι Έλληνες της Ανατολής επέστρεψαν ξανά, επαναλαμβάνοντας το ίδιο ταξίδι του Ελληνισμού πριν 5000 χρόνια , η πλειοψηφία των Ελλήνων της Ανατολής, μαζί με τους γηγενείς, αντιφασιστές Έλληνες, Μακεδόνες δημιούργησαν τον ΠΑΟΚ μας.

Η διαχρονική σύνδεση Ρώμης και Νέας Ρώμης (Κωνσταντινούπολης), Τραπεζούντας μέσω της Εγνατίας οδού με κέντρο της οδού  την Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν την Εθνική οδό που συνδέει την Ρωμιοσύνη. Κοινά ήθη και έθιμα και το κοινό όνομα του αθλήματος της Ελληνορωμαϊκής πάλης ενώνουν ακόμα περισσότερο τον Πόντο, την Μικρά Ασία με το ιστορικό όνομα Μεγάλη Ελλάδα.

Την Μεγάλη Ελλάδα την ενώνει ο Ασπρόμαυρος Δικέφαλος του Αυτοκρατορικού στόλου του Πόντου, του ΠΑΟΚ κα της Σικελίας.

Η Ιστορία της Ελληνορωμαϊκής πάλης”.

Η ελληνορωμαϊκή πάλη ως άθλημα τελούνταν από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, συμπεριλήφθηκε το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, αλλά αμφισβητήθηκε έντονα. Από τότε ένα είδος πάλης ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή, προς τιμήν των πολιτισμών της αρχαιότητας, του ελληνικού και του ρωμαϊκού. Από το 1906 που η ελληνορωμαϊκή επανήλθε, μέχρι και σήμερα σε όλες τις Ολυμπιάδες, οι αθλητές αγωνίζονται στο είδος της ελληνορωμαϊκής πάλης. Τον Φεβρουάριο του 2013, η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ψήφισε την εξάλειψη της ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής πάλης από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αρχής γενομένης από το 2020. Στην επόμενη σύνοδό της ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο του 2013, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τελικά την παραμονή της ελληνορωμαϊκής πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι και το 2024 τουλάχιστον.

Τα Αθλητικά θαύματα του σύγχρονου ΠΑΟΚ στο άθλημα της πάλης 

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτων είναι δυστυχώς χωρίς βοήθεια από την ΓΓΑ, χωρίς γυμναστήριο στην πόλη του, έχοντας φέρει 8 συνεχόμενα πανελλήνια πρωταθλήματα στους άνδρες.

Ιστορία

Το τμήμα πάλης του Π.Α.Ο.Κ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1998 από τον Ολυμπιονίκη Παναγιώτη Ποικιλίδη και το 2000 ανέλαβαν την αναδιοργάνωσή του οι παλιοί αθλητές του Β.Α.Ο., Δημήτρης Τσεκερίδης (Χρυσός Μεσογειονίκης) και Γιάννης Σισμανίδης (Πρωταθλητής Ελλάδας). Από το 2013 έφορος έχει αναλάβει ο Χάρης Μάλλιος και τη χρηματοδότηση του ο Κώστας Αμοιρίδης.

Τίτλοι και διακρίσεις

Ανδρικό τμήμα

  • 8  Πρωταθλήματα Ανδρών: 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024

Τοπικοί τίτλοι

  • 1 Πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας: 2004, 3η θέση:2001

Τμήματα υποδομής

  • 5 Πρωταθλήματα Εφήβων: (2017, 2018,2019,2020,2022)
  • 3 Πρωταθλήματα Παίδων: (2016,2017, 2022)
  • 1 Πρωτάθλημα Παμπαίδων: 2022
  • 1 Πρωτάθλημα Κ11-13: 2023

Διακρίσεις

  • Εφήβων 2η θέση: 2013, 3η θέση: 2021
  • Παίδων 2η θέση (2 φορές): 2020,2022 3η θέση (4 φορές): 2008, 2011, 2019, 2021
  • Παμπαίδων 2η θέση: 2018
  • Παμπαίδων Α&Β 2η θέση (3 φορές): 2018, 2019, 2021. 3η θέση:2013

Ο ΠΑΟΚ επιθυμεί την μόνιμη ύπαρξη του αθλήματος αυτού στους Ολυμπιακούς αγώνες για να μην χαθεί το όνομα “Ελληνορωμαϊκή πάλη”, από την ανθρωπότητα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους πάντες σαν κύριος κληρονόμος της ιδέας της ΕλληνοΡωμιοσύνης, το βάρος του ονόματος του είναι τεράστιο και μοναδικό.

Τον αγώνα αυτόν τον χρωστάμε εκτός από τα σύγχρονα παιδιά και στον Παναγιώτη Ποικιλίδη!

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Sports