Ακολουθηστε μας

Life

Όταν άλλαξαν τη διαθήκη για να γίνει το Καυτανζόγλειο Στάδιο

Σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου 1960, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη παρουσία 40 χιλιάδων θεατών, του τότε βασιλιά Παύλου και της τότε Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Το Στάδιο είχε θεμελιωθεί 4 χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 26/10/1956 και είχε κατασκευαστεί με χρήματα που είχε αφήσει ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ή Καυταντζόγλου ή Καυτάνζογλος αν και η αλήθεια είναι ότι στη διαθήκη δεν ανέφερε κάτι για γήπεδο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του σταδίου διαβάζουμε: «Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός. Στις 4 Νοεμβρίου του 1931, συντάσσει τη διαθήκη του, στην οποία αφήνει όλη την περιουσία του για την ανέγερση στην Θεσσαλονίκη, Πανελληνίου Ηρώου, για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η απόφαση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου έμελλε να οδηγήσει στην ανέγερση του Σταδίου, αφού θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές.

Στην απόφαση αυτή είχαν πρωτοστατήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής. Για να τηρηθεί όμως το πνεύμα της διαθήκης του ευεργέτη αποφασίστηκε να ανεγερθούν στον χώρο του σταδίου προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου. Έτσι, με νομοθετικό διάταγμα του 1956 ορίζεται ότι η περιουσία του Ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου θα διατεθεί για την ανέγερση σταδίου. Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το ίδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου ανέρχονταν στα 22 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Άλλα 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το Ελληνικό Δημόσιο».

Διά την ανέγερσιν εν Θεσσαλονίκη Πανελληνίου Ηρώου

Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1932. Στη διαθήκη του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατέλιπεν άπασαν την περιουσίαν του διά την ανέγερσιν εν Θεσσαλονίκη «Πανελληνίου Ηρώου» των από της αλώσεως του Βυζαντινού Κράτους μέχρι τότε και εφεξής αγωνισθέντων και μαρτυρησάντων υπέρ της Ελληνικής Ελευθερίας, επιστήμης και φυλής, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οποίων μέλος και χρηματοδότης υπήρξεν ο πάππος αυτού Ιωάννης Γούτα Καυτανζόγλου».

Γιατί ήθελε όμως την ανέγερση στην Θεσσαλονίκη, Πανελληνίου Ηρώου, ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου.

Την εξήγηση μας δίνει το bog, thessmemory.wordpress.com. Σε αυτό διαβάζουμε για τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, πατέρα του Λυσίμαχου: «Ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου με το αρχιτεκτονικό του έργο συνέβαλε στη δημιουργία της νεοκλασική εικόνας της Αθήνας κατά το 19ο αιώνα. Σημαντικά έργα του είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, οι εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίας Ερήνης και Αγίου Γεωργίου Καρύτση, το οφθαλμιατρείο Αθηνών και άλλα δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα.

Στην κορυφή του Σέιχ Σου

Ανάμεσα στα σχέδια που έκανε το 1838 ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου ήταν και το Ηρώο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά μετά από παλινωδίες της κρατικής αρχής αυτό το καλλιμάρμαρο μνημείο δεν στάθηκε δυνατό να ανεγερθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. Γι΄αυτό το λόγο ο γιος του Λυσίμαχος, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του πατέρα του και το οφειλόμενο χρέος προς τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης. Με μια διαφορά, το Ηρώον, ένα επιβλητικό κυκλικό αρχιτεκτονικό μνημείο με μαρμάρινες κολόνες, θα στηνόταν στην πατρίδα της οικογένειας Καυταντζόγλου, τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, η μεγάλη περιουσία της οικογένειας με κληροδότημα διατέθηκε για την ανέγερση του Ηρώου που θα στηνόταν, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, στην κορυφή του Σέιχ Σου…».

Το Ηρώο στην κορυφή του Σέιχ Σου δεν ανεγέρθηκε και το κληροδότημα του Λυσίμαχου Καυταντζόγλου έμεινε ανενεργό για χρόνια. Τη δεκαετία του 1950, συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή κι ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής έπεισαν τους κληρονόμους, συμφώνησαν να αλλάξει η «βούληση του διαθέτη» και άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του σταδίου που φέρει το όνομα της οικογένειας.

Αν σας μπερδεύει το γεγονός ότι κατά καιρούς το γήπεδο αποκαλείται Καυταντζόγλειο ή Καυτανζόγλειο -με ή χωρίς «τ» δηλαδή- υπάρχει και γι’ αυτό εξήγηση. Όπως αναφέρει ο Μάνος Ανδρουλάκης στην ιστοσελίδα sport-retro.gr, «ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου υπέγραφε ως Καυτανζόγλου ή Καυτάνζογλος, με αυτό το όνομα θέλησε να μείνει στην Ιστορία …».

ΠΗΓΗ: sportday.gr

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Life