Ακολουθηστε μας

Football Insider

Η μέρα που ο ΠΑΟΚ έβαλε το «Δικέφαλο Αετό» στο στήθος του! (pics)

Στις 20 Μαρτίου του 1929, σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια, ενώθηκαν οι δρόμοι των δύο ομάδων από την Κωνσταντινούπολη, με τον Π.Α.Ο.Κ. να αλλάζει έμβλημα και να βάζει στο στήθος τον Δικέφαλο Αετό.

Στο μακρινό 1929 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά ανάμεσα στον Π.Α.Ο.Κ. και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά είχαμε την πλήρη απορρόφηση όλων των τμημάτων της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης από τον Π.Α.Ο.Κ., αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο.

Από ιστορικά στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα αποδεικνύεται ότι η χρήση του Δικέφαλου Αετού ως έμβλημα δεν ήταν αποκλειστικό δικαίωμα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, το είχαν χρησιμοποιήσει κι άλλες ομάδες με προέλευση το Βυζάντιο, όπως πχ το 1926 ο ΒΑΟ, νωρίτερα υπήρχε η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών που επίσης είχε για σήμα τον Δικέφαλο.

Το πρώτο σήμα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν το τετράφυλλο σε σύμπλεγμα πετάλου. Αυτό διατηρήθηκε στις φανέλες των αθλητών του από το 1926 μέχρι και το 1929.

Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού φορέα προσφύγων της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 , ο Π.Α.Ο.Κ. έβαλε το Δικέφαλο Αετό της ΕΚ1923 ,αφού απορρόφησε την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης 1925-1926, σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου 1929.

Μετά την απορρόφηση ο Π.Α.Ο.Κ. κράτησε τα χρώματα του και ο δικέφαλος αετός επέστρεψε στους ποδοσφαιριστές της ΕΚ 1923 μια και η συγχώνευση έγινε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού-πολιτικού φορέα προσφύγων ΕΚ1 923 που τάχθηκε υπέρ του Π.Α.Ο.Κ., όπως και το σύνολο του κόσμου.

Ο Π.Α.Ο.Κ. εκτός από το έμβλημα, πήρε μαζί και τις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που είχε την έκταση στην περιοχή του Σιντριβανιού, δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική σχολή. Το 1929 προσπάθησαν από κοινού να επεκτείνουν την έκταση ώστε να αποκτήσει έδρα ο Π.Α.Ο.Κ. και ακόμη ένα εμπόδιο ήταν το ποτάμι που περνούσε υπόγεια κάτω από το γήπεδο από την περιοχή της Ευαγγελιστρίας και δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τεχνικά έργα την εποχή εκείνη.

Καθοριστικό ρόλο στη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έπαιξε ένα παιχνίδι της με τον Π.Α.Ο.Κ. στις 6 Μαρτίου του 1927 στα πλαίσια του τοπικού πρωταθλήματος. Ο νεοϊδρυθείς Π.Α.Ο.Κ. επικράτησε εύκολα με 4-0, ο κόσμος άρχισε πλέον να στηρίζει μαζικά τον Π.Α.Ο.Κ. και έγινε σαφές πως δεν χωρούσαν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football Insider