Ακολουθηστε μας

Backstage

Μπριζ: Ο… επαναστάτης «Για Μπρέιντελ» και το νέο γήπεδο που έχει μείνει στις μακέτες! (video)

Το «Jan Breydel Stadium», χωρητικότητας 29 χιλιάδων θέσεων, θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2010, τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που έχουν «εξαφανίσει» τα 1.450 εισιτήρια που επίσημα παρέλαβε η ομάδα τους από την Κλαμπ Μπριζ ενόψει του πρώτου προημιτελικού για το Europa Conference League.

Το συγκεκριμένο γήπεδο σε ένα χρόνο θα συμπληρώσει μισό αιώνα «ζωής», άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 1975, όμως η τελευταία ανακαίνιση που έκανε ήταν το 1998 για τα τελικά του EURO 2000, όπου φιλοξένησε τέσσερα παιχνίδια (μεταξύ αυτών και το Ισπανία-Γαλλία 1-2 για τα προημιτελικά).

Το όνομα του γηπέδου προέρχεται από τον Γιαν Μπρέιντελ, ο οποίος αποτελεί ιστορικό πρόσωπο για το Βέλγιο καθώς ήταν ένας εκ των ανθρώπων που ηγήθηκαν την εξέγερση στη «Μάχη των Golden Spurs» μετά το Matins του Μπριζ.

Το μοιράζονται οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης, η Κλαμπ Μπριζ και η Σερκλ Μπριζ. Αρχικά η χωρητικότητα ήταν λίγο πιο κάτω από τις 20.000 θέσεις, όμως όταν το Βέλγιο φιλοξένησε μαζί με την Ολλανδία το EURO 2000, ανακαινίστηκε και «μεγάλωσε» κατά 9.000 θέσεις.

Κάπως έτσι πήρε τη σημερινή του μορφή, με περίπου 29.000 θεατές να μπορούν να μπουν στο γήπεδο, με την Μπριζ να προσπαθεί εδώ και 17 χρόνια για να χτίσει ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο στη θέση του «Jan Breydel Stadium», όμως οι προσπάθειες της βρίσκουν συνεχώς εμπόδια.

Το 2020 φάνηκε να υπάρχει ένα… φως στο τέλος της διαδρομής καθώς παρουσιάστηκαν τα πλάνα του νέου σταδίου ενώ δόθηκε και ημερομηνία που θα μπει η Μπριζ στο νέο της… σπίτι. Αυτή ήταν στα μέσα του 2023, με τους οπαδούς της να αναμένουν όσο τίποτα τα αποτελέσματα.

Εν τέλει, φτάνοντας στον Φλεβάρη του 2023 και έπειτα από συνεχόμενες «μάχες», το συμβούλιο για τις άδειες απέρριψε την περιβαλλοντική άδεια που είχε πάρει η ομάδα έπειτα από τις διαφωνίες ορισμένων κατοίκων στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το κόστος θα έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ, η χωρητικότητα θα αυξηθεί σε 40.000 θεατές ενώ η κλίση των κερκίδων θα είναι 35 μοιρών. Ένας υπερσύγχρονος πίνακας του σκορ θα είναι στο κέντρο του γηπέδου με τηλεόραση ενώ θα τοποθετηθεί και σκέπαστρο πάνω από όλες τις εξέδρες.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage