Ακολουθηστε μας

Backstage

Αυτοψία του SKGsports στο Maksimir του Ζάγκρεμπ: Ένα γήπεδο απαρχαιωμένο στάδιο (vid)

Φτάνοντας για δεύτερη φορά στο στάδιο Maksimir του Ζάγκρεμπ, ύστερα από 14 χρόνια, αντιληφθήκαμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ένα γήπεδο απαρχαιωμένο, παρατημένο στην τύχη του, ένα στάδιο που έφτασε να μετράει 112 χρόνια «ζωής», χτισμένο το 1912, με μια υποτυπώδεις ανακατασκευή το 1997.

Το γήπεδο χαρακτηρίζεται «ταλαιπωρημένο στο χρόνο» από τους ίδιους τους ανθρώπους της Ντινάμο, οι οποίοι παλεύουν εδώ και πολλά χρόνια να προχωρήσουν στην κατασκευή νέου γηπέδου, αλλά οι εκτάσεις που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το Maksimir ανήκουν στην εκκλησία, η οποία δεν τις παραχωρεί και δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή παρέμβαση.

Είναι το γήπεδο που έγιναν τα γεγονότα στον επεισοδιακό αγώνα της Ντινάμο με τον Ερυθρό Αστέρα στις 13 Μαΐου του 1990 αλλά και το τελευταίο γήπεδο που χρησιμοποίησε ως έδρα η Εθνική Γιουγκοσλαβίας.

Μέσα σ’ όλα τα προβλήματα, το Maksimir υπέστη μία τρομερή καταστροφή πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.  Ο σεισμός, που συνέβη το πρωί της 22ης Μαρτίου 2020, κατέστρεψε τη δομική ευστάθεια του γηπέδου. Μετά από επιθεώρηση δομικού μηχανικού, το Στάδιο Μάκσιμιρ κρίθηκε «προσωρινά ακατάλληλο».

Η ανατολική κερκίδα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη μεμονωμένη βάση χωρητικότητας (σ.σ. 10.000 θέσεις) υπέστη τις περισσότερες ζημιές και αναμένει την τελική απόφαση μετά από λεπτομερή οικοδομική επιθεώρηση, αλλά προς το παρόν είναι κλειστή για τους φιλάθλους.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage