Ακολουθηστε μας

World

Moneyball: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον ιδιοκτήτη της Μίντιλαντ!

To 2011 κυκλοφόρησε το «Moneyball», μια αληθινή ιστορία που έγινε ταινία και αφηγείται την ιστορία των Oakland Athletics του 2002 στο μπέιζμπολ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν ρεκόρ με 20 σερί νίκες στην American League.

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο «Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game» του Michael Lewis και όσοι το έχουν διαβάσει ή έχουν δει την ταινία, που εκτοξεύτηκε ανεβαίνοντας στην πλατφόρμα του Netflix, γνωρίζουν ότι δεν περιστρέφεται γύρω από τους παίκτες ή τον προπονητή της ομάδας μπέιζμπολ, αλλά από τον GM (General Manager) της, Billy Beane, (τον οποίο στην ταινία υποδύεται ο Brad Pitt) και τον βοηθό του Peter Brand (τον οποίο υποδύεται ο Jonah Hill).

Η έλλειψη οικονομικών πόρων και η τεράστια απόσταση από τις ομάδες-κολοσσούς του αμερικανικού μπέιζμπολ οδήγησε τον αθλητικό διευθυντή και τον βοηθό του να φτιάξουν μια καλή ομάδα χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Τι έκαναν; Αντικατέστησαν τους παίκτες-σταρ της ομάδας χρησιμοποιώντας μια στρατηγική που ονομάζεται «sabermetrics». Ένας αλγόριθμος, μέσω του οποίου αντικατέστησαν «επάξια» τους σταρ της ομάδας, με άλλους παίκτες που είχαν ταλέντο αλλά προβλήματα. Και εκεί έμπαινε ο παράγοντας ψυχολογία.

Η ταινία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Matthew Benham. Ένας πρώην επαγγελματίας παίκτης του στοιχήματος, έγινε επί της ουσίας «μπουκ» και μέσω της στατιστικής ανάλυσης και δύο ιστοσελίδων, που απευθυνόταν σε επαγγελματίες τζογαδόρους, έφτασε να είναι ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών ομάδων. Το 2012 αγόρασε την υπό διάλυση Μπρέντφορντ την οποία οδήγησε στα σαλόνια της Premier League, ενώ δύο χρόνια αργότερα προχώρησε, αντί 6,2 εκατομμυρίων λιρών, στην εξαγορά της Μίντιλαντ, που τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ στα νοκ άουτ παιχνίδια του Europa Conference League.

Ο Matthew Benham εμπιστεύτηκε τις τύχες της στα χέρια ενός συγγραφέα, του Rasmus Ankersen, φροντίζοντας όμως να περάσει και στην ομάδα από το κέντρο της Δανίας τη φιλοσοφία ανάπτυξης μέσα από την ανάλυση, τους αλγόριθμους, της αξιοποίησης μαθηματικών προγραμμάτων και παικτών που σνόμπαραν οι άλλες ομάδες. Ό,τι ακριβώς έκανε ο Billy Beane στο «Moneyball»

Στο twitter έγινε viral το thread που έλεγε ότι ο Benham χρησιμοποιεί την Μίντιλαντ ως τεστ για τον τρόπο που πρέπει να τρέξει το πρότζεκτ της Μπρέντφορντ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Ο Rasmus Ankersen μέχρι τα 19 του ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Δανίας και αρχηγός της Εθνικής ομάδας νέων της χώρας. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο έβαλε τέλος στα όνειρα για καριέρα ποδοσφαιριστή, παράλληλα όμως του άνοιξε τις πόρτες για καριέρα ως συγγραφέας ξεκινώντας να γράφει βιβλία γύρω από τον τρόπο ζωής των επαγγελματιών κάθε χώρου και εξετάζοντας εις βάθος τις ζωές αθλητών που έκαναν πρωταθλητισμό.

Μόλις ανέλαβαν την ομάδα έστησαν ένα σύστημα σκάουτινγκ, το οποίο επικεντρώνεται σε 60 διαφορετικά πρωταθλήματα. Δεν είχαν παντού ανθρώπους για να τους μεταφέρουν πληροφορίες, αλλά βασιζόμενοι στα νούμερα και την στατιστική ανάλυση εντόπιζαν τους στόχους και προχωρούσαν στις μεταγραφές στηριζόμενοι σ’ ένα αναλυτικό σύστημα το οποίο βασίζεται σε «βασικούς δείκτες απόδοσης».

Ένα κλαμπ που ιδρύθηκε μόλις πριν από 22 χρόνια, τρέχει με χίλια προς τα μπροστά. Κι όλα αυτά χάρη στο μοντέλο εργασίας που έχει υιοθετήσει και είναι βασισμένο στη δύναμη της στατιστικής, των δεδομένων και των αλγορίθμων.

Και η επένδυση έπιασε τόπο, καθώς μέσα σε επτά χρόνια η Μίντιλαντ έχει κατορθώσει να πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα Δανίας, δύο φορές να έχει τερματίσει στη 2η θέση και να έχει αγωνιστεί σε ομίλους του UEFA Champions League.

Δείτε το video από το Copa90-Stories που αναλύει τον τρόπο σκέψης και όλες τις κινήσεις του Matthew Benham, τόσο στην Μπρέντφορντ, όσο και στην Μίντιλαντ.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε World