Ακολουθηστε μας

Sports

Τo «χρυσάφι» του Μίλτου Τεντόγλου και οι μεγάλες στιγμές του στίβου μέσα στο 2023 (vids)

Το 2023 ήταν μία υπέροχη χρονιά για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας μας, γεμάτη διακρίσεις και μετάλλια σε όλες σχεδόν τις διοργανώσεις που παρέλασε η ελληνική σημαία. Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας όλων των ηλικιών κατέκτησαν 53 μετάλλια στους αγώνες που έγιναν φέτος σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό και βαλκανικό επίπεδο. Τα 16 από αυτά είναι χρυσά, τα 20 αργυρά και τα υπόλοιπα 17 χάλκινα.

Στην κορυφή της «πυραμίδας» των μεταλλίων, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ τον Μίλτο Τεντόγλου, τον μεγάλο πρωταγωνιστή του ελληνικού στίβου (και) το 2023, ο οποίος προσέθεσε στην τεράστια συλλογή του και το χρυσό μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού, το μοναδικό που του έλειπε μέχρι σήμερα.

Τον Αύγουστο, στη Βουδαπέστη, ο Τεντόγλου, στην τελευταία του προσπάθεια με καλύτερο άλμα στα 8,52 μ., πάτησε την κορυφή του κόσμου, ενώ νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε επίσης κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού με 8,30 μ. Στην ίδια διοργάνωση του κλειστού στίβου στο τριπλούν ο Νίκος Ανδρικόπουλος με 16,58 μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και στο επί κοντώ ο Εμμανουήλ Καραλής  με 5,80 μ. κέρδισε ασημένιο μετάλλιο. Με απολογισμό 1 χρυσό και 2 αργυρά μετάλλια, η Ελλάδα, που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό με 18μελή ομάδα, κατέλαβε την 11η θέση.

Φυσικά, πλην των μεταλλίων, οι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού κατέγραψαν πολλές ακόμη μεγάλες διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα -όπως για παράδειγμα η 4η θέση της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου- και σε όλες τις ηλικίες αποδεικνύοντας ότι το άθλημα έχει δυναμικό παρόν, αλλά και πολύ μέλλον.

Τα 28 μετάλλια προήλθαν από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα 25 από Βαλκανικούς Αγώνες. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, η Ελλάδα συμμετείχε με 22 αθλητές και αθλήτριες κι εκτός απ’ τον Μίλτο Τεντόγλου, το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, με την Ελλάδα να παίρνει τη 14η θέση στο σχετικό πίνακα.

Η πολύ καλή παράδοση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 συνεχίστηκε και στο Έσπο της Φινλανδίας, με απολογισμό 1 χρυσό, 1 αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια – όλα από τα κορίτσια μας – και 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. O ΣΕΓΑΣ επένδυσε σε αυτήν την ηλικία που είναι το άμεσο αύριο του ελληνικού στίβου στέλνοντας στη Φινλανδία 40 αθλητές και αθλήτριες.

Στην Ιερουσαλήμ η Ελλάδα έδωσε το «παρών» με μεγάλη ομάδα, 34 ατόμων, και έφυγε με δύο χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές της που την έφεραν στην 25η θέση.

Η «γαλανόλευκη» αποστολή που τίναξε την μπάνκα στον αέρα ήταν αυτή που πήρε μέρος στις Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας. Αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Μάριμπορ, δέκα μετάλλια (από τα 13 της Ελλάδας σε όλα τα σπορ) – εκ των οποίων τα δύο χρυσά – και σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση της κατάταξης.

Στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων (παλαιότερα γνωστό ως Μπρούνο Τζάουλι) στη Σιλέσια της Πολωνίας, η εθνική μας ομάδα πέτυχε την παραμονή της στις 16 ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης καταλαμβάνοντας την 13η θέση, τρία σκαλοπάτια πάνω από την προηγούμενη συμμετοχή της το 2021. Σε αυτή την πορεία βοήθησαν ιδιαίτερα οι πέντε θέσεις στην πρώτη τριάδα, με τον Μίλτο Τεντόγλου να προσθέτει άλλο ένα χρυσό παράσημο στη συλλογή του.

Στις άλλες δύο θεματικές ηπειρωτικές διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο κατέκτησαν την πρώτη θέση.

Με τρεις βαλκανικές διοργανώσεις μείον και με την ομάδα ανδρών-γυναικών να αγωνίζεται με πολλές ελλείψεις στο Κράλιεβο, ο ελληνικός στίβος κέρδισε 27 μετάλλια, τα οχτώ χρυσά, από τα πρωταθλήματα της χερσονήσου του Αίμου. Με τη Βαλκανική Ένωση (ABAF) να αριθμεί πλέον 21 μέλη επί συνόλου 51 της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ήτοι 41%), ο συντελεστής δυσκολίας είναι πιο υψηλός τα τελευταία χρόνια και το μετάλλιο είναι πιο δύσκολη υπόθεση.

Στις «μικρότερες» ηλικίες, σάρωσε η Μαρία Ραφαηλίδου με δύο χρυσά βαλκανικά καθώς και ένα αργυρό και ένα χάλκινο στο Μάριμπορ, αλλά και ο Δημήτρης Αντωνάτος με χρυσό στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας και χάλκινο στην Ιερουσαλήμ απέναντι σε μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους. Ο Νικόλας Σιδηρένιος κατέκτησε το χάλκινο στο Μάριμπορ και το αργυρό στη Σεβάστεια, συνεχίζοντας την παράδοση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων σφυροβόλων τα τελευταία χρόνια.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα των διεθνών μεταλλίων το 2023 είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολυφωνία και ως προς την πηγή αυτών των διακρίσεων.

Πιο αναλυτικά, 11 μετάλλια προέρχονται από τους δρόμους, 10 από το βάδην, 3 από τα σύνθετα, 14 από τα άλματα και 15 από τις ρίψεις, αναλογία που αντανακλά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες, αλλά και στον υψηλό αθλητισμό, παρά τις δυσκολίες από την απουσία χώρων προπόνησης και υποδομών.

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Sports