Ακολουθηστε μας

Life

Εκλογές 2023: Αυτοί εκλέγονται στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήρθε με ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το πανελλαδικό, ωστόσο είχαμε και μια σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2019.

Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση ότι η Α’ Θεσσαλονίκης είναι μία από τις σχετικά προβληματικές περιφέρειες για τη ΝΔ, κυρίως στο δυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου σημείωσε και τα χαμηλότερα ποσοστά (28% στο δήμο Παύλου Μελά, 30% στους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών). Αντιθέτως κατέγραψε την καλύτερη επίδοση στον κεντρικό δήμο (37,8%), αλλά και στην Καλαμαριά (35,34%).

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 34,14%, το οποίο υπολείπεται του πανελλαδικού κατά σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες, ενώ είναι χαμηλότερο και του ποσοστού που είχε λάβει το 2019 (35,52%). Στα κέρδη της ΝΔ είναι και το γεγονός ότι εκλέγει εννέα βουλευτές (Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ελένη Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Διαμαντής Γκολιδάκης, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος), δύο περισσότερους απ’ όσους είχε το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη τεράστια καθίζηση των ποσοστών του, σε σχέση με το 2019, καθώς υποχώρησε από 31,31% στο 19,7%, με αποτέλεσμα να χάσει μια έδρα από πέντε σε τέσσερις, της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης. Σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις του στη δυτική Θεσσαλονίκη (20,85% στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, 20,17% στο δήμο Παύλου Μελά) και σε όλους τους άλλους δήμους είναι κάτω από 20%, με χαμηλότερο το 16,3% που πήρε στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Εκλέγονται οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Αμανατίδης.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Ελληνική Λύση η οποία αύξησε στο 8,35% το ποσοστό της από 5,39% που είχε το 2019,Η μεγαλύτερη δύναμή του σημειώνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου σε τρεις δήμους (Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης) πέτυχε διψήφιο ποσοστό. Με αυτά τα ποσοστά καταφέρνει να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, εκλέγοντας και δεύτερο βουλευτή, τον Συμεών Κουπέλογλου.

Κέρδη κατέγραψε και το ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας περίπου στο 8% από 6,05% το 2019, δεν κατάφερε όμως να πιάσει το πανελλαδικό ποσοστό του με αποτέλεσμα να περιοριστεί ξανά σε μία μόνο έδρα την οποία αυτή την στιγμή καταλαμβάνει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πρώτο σε σταυρούς να είναι Χάρης Καστανίδης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ ξεπέρασε το 40%, σημειώνοντας μικρή κάμψη σε σχέση με το 2019 (43,2%), αλλά εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές, έναντι τριών που είχε στην προηγούμενη Βουλή, απλώς η σειρά άλλαξε με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο να είναι πρώτος, ακολουθεί ο Θόδωρος Καράογλου και τρίτος ο Φάνης Παπάς ενώ εκλέγεται και ο Σάββας Αναστασιάδης.

Κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη κατάρρευση, φτάνοντας από το 25,14% του 2019 στο 15,12%. Το μόνο που κατάφερε ήταν να διατηρήσει τις δύο έδρες τις οποίες καταλαμβάνουν οι δύο πρώην βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος και Δώρα Αυγέρη..

Σημαντική άνοδο κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, πετυχαίνοντας διψήφιο ποσοστό 10,17%, από 6,65% που είχε. Διατηρεί τη μία έδρα, την οποία όμως χάνει ο Γιώργος Αρβανιτίδης και την καταλαμβάνει ο Θανάσης Γλαβίνας, πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η Ελληνική Λύση με 7,95% από 5,65% εκλέγοντας ξανά βουλευτή τον Κωνσταντίνο Χήτα. Άνοδος και για το ΚΚΕ, στο 6,24% από 4,21% και μία έδρα την οποία καταλαμβάνει ο Λεωνίδας Στολτίδης.

Αξιοσημείωτες, τέλος, επιδόσεις σημείωσαν το κόμμα ΝΙΚΗ με 5,6% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,67%.

Στη εκλογική Περιφέρεια Α Θεσσαλονίκης εκλέγονται συνολικά 17 βουλευτές και πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί (Μητσοτάκης,  Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος) διατηρήσουν τις έδρες τους.

Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

B’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Life