Για τους λόγους που αποφασίστηκε η αλλαγή διαιτητών στην αναμέτρηση ΑΕΚ-Άρης μίλησε ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και μέλος της ΚΕΔ, Σταύρος Μάνταλος στην εκπομπή «Δίκη στο Open».
Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Μάνταλος:
Για το περιστατικό με τους Πολωνούς διαιτητές του ΑΕΚ-Άρης και πώς αντέδρασε η ΚΕΔ: «Το βράδυ του Σαββάτου όταν είχε φτάσει και προσγειωθεί το αεροπλάνο υπήρξε μία καθυστέρηση στην έξοδο της διαιτητικής ομάδας. Η ΚΕΔ έχει συστήσει στον τέταρτο διαιτητή να είναι ο συνοδός της διαιτητικής ομάδας, να τους περιμένει στο αεροδρόμιο και να τους πηγαίνει και στο αεροδρόμιο κατά την ημέρα της αναχώρησής τους. Ο κ. Διαμαντόπουλος με κάλεσε στις 10:30 είχαμε ένα περιστατικό ότι δυο επιβάτες της ίδιας πτήσης διαμαρτυρήθηκαν, βγήκαν έξω και συνεπλάκησαν με τους διαιτητές. Υπήρξε ανακατωσούρα, ήρθε αστυνομία, προσπάθησαν να κατευνάσουν κάπως την κατάσταση, τους ρώτησαν αν χρειάζεται να υποβληθεί μήνυση. Με τον χειρισμό του κ. Διαμαντόπουλου ηρέμησαν κάπως τα πράγματα και έτσι οδηγήθηκαν στο βαν που μίσθωσε η ΕΠΟ για να οδηγηθούν στο ξενοδοχείο. Οι επιβάτες ισχυρίστηκαν ότι οι διαιτητές ήταν μεθυσμένοι, ότι είχαν καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο αεροπλάνο και ότι ειπώθηκαν και άλλα πράγματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται γιατί δεν ήταν μπροστά. Μπροστά, επιβεβαίωσε ο κ. Διαμαντόπουλος που ήταν παρών μαζί με τον οδηγό της εταιρίας πως υπήρχε μία αναταραχή καθώς ο κ. Διαμαντόπουλος χρειάστηκε να εισέλθει και στο χώρο των αποσκευών για να δει γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
Τι είπαν οι Πολωνοί διαιτητές: «Ήταν πολύ αναστατωμένοι και έλεγαν συνέχεια ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά και πώς προσκλήθηκε η ιστορία από την αρχή. Ο Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι η κατάστασή τους δεν ήταν η πρέπουσα. Δεν μπορεί να ήξερε αν ήταν μεθυσμένοι ή όχι και με ενημέρωσε κατευθείαν και μετά εγώ ενημέρωσα τον κ. Μπένετ που είναι υπεύθυνος των ορισμών. Το ίδιο βράδυ δεν έκανε κάτι, βρέθηκε το επόμενο πρωί μαζί τους στο ξενοδοχείο, να δει τη δική τους πλευρά. Δεν γνωρίζω τι του είπαν ακριβώς αλλά αυτό που γνωρίζω μόνο είναι πώς όταν τελείωσε η συζήτηση τους με πήρε να μου πει ότι θα προβώ σε αλλαγή της διαιτητικής ομάδας, δεν θέλω να ρισκάρω τη συμμετοχή τους γιατί βλέπω τα πράγματα ότι έχουν πάρει τροπή που δεν πρέπει και δεν θα είναι βολική για κανέναν».
Για το ότι ο κ. Μπένετ δεν μπορεί να κάνει ανάκληση ορισμών χωρίς ΚΑΠ και χωρίς κανονισμό: «Είναι ο υπεύθυνος των ορισμών και δεν μπορώ να γνωρίζω τι συνεκτίμησε, τι συζήτησε και τι έγινε με την διαιτητική ομάδα και τι θεώρησε ως ρίσκο. Πραγματικά εξεπλάγην όταν μου ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή της διαιτητικής ομάδας και θεωρήσαμε καλό να τον αφήσουμε την επιλογή που ήθελε και να κάνει την αλλαγή».
Για τη συναίνεση ΑΕΚ και Άρη για την αλλαγή των διαιτητών: «Είναι ακριβές ότι και ΑΕΚ και Άρης συμφώνησαν να αλλάξει ο διαιτητής και ο κ. Μπένετ να ορίσει Έλληνα διαιτητή. Υπάρχουν πρωτοκολλημένες αιτήσεις πώς συμφωνούν για να διεξαχθεί ο αγώνας και συμφωνήσαν να ορίσει ελληνική διαιτητική ομάδα. Πρώτα πήρε τη γραπτή αποδοχή των δύο ομάδων. Δεν μπορεί καμία λίγκα και ομάδα να ορίσει στον αρχιδιαιτητή ποιον διαιτητή θα βάλει. Έκρινε πώς κάτι υπήρξε και κάτι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτή η υπόθεση. Θεώρησε ότι δεν πρέπει να ρισκάρει».
Για το αν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με μεθυσμένους διαιτητές: «Δεν θυμάμαι να έχουν υπάρξει ξανά μεθυσμένοι διαιτητές. Δεν υπάρχει αλκοτέστ στον κανονισμό. Δεν επιτρέπεται αλκόολ, σημαντική θέση παίρνει και η ομοσπονδία και πιστεύω πως θα έχουν πειθαρχικές επιπτώσεις. Η συμπεριφορά δεν ήταν πρέπουσα είτε είχαν καταναλώσει αλκοόλ είτε όχι. Άκουσα σε δηλώσεις του διαιτητή να αναφέρει ότι ‘ήθελα να τον σκοτώσω…’ προς τον επιβάτη. Για να το πεις σημαίνει ότι δεν είσαι σε ηρεμία, συνεπώς η συμπεριφορά δεν είναι η σωστή».
Για το αν πρόκειται για σκευωρία ή ήταν όντως μεθυσμένοι οι διαιτητές: «Επειδή δεν ήμουν παρών, δεν μπορώ ούτε να ισχυριστώ ότι υπήρχε μέθη. Λέω και ισχυρίζομαι ότι η συμπεριφορά τους δεν ήταν αυτή που ορίζει η ομοσπονδία κάθε χώρας. Ο διαιτητής πρέπει να προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια πριν και μετά τον αγώνα. Η συμπεριφορά τους ήταν προβληματική στα δικά μου μάτια, αν κατανάλωσαν αλκόολ ή όχι, δεν μπορώ να το ξέρω. Γνωρίζουν πολύ καλά οι διαιτητές, ότι μετά τον ορισμό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ακόμα και στο γήπεδο κατά τη διάρκεια στη προπόνηση. Μετά τον αγώνα, μπορεί όλοι μας να βγήκαμε και να ήπιαμε ένα ποτό, αλλά μετά τον αγώνα. Και αυτό ακόμα και αν τα πηγαίναμε καλά κιόλας γιατί αλλιώς κλεινόμασταν για τρεις μέρες στο σπίτι γιατί δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε».
Για το ότι ο Μπένετ τον ανέφερε ως αντιπρόεδρο: «Σωστά το είπε ο κ. Μπένετ και να το λέει και να το ισχυρίζεται. Είναι έτσι. Είμαι αντιπρόεδρος άλλα δεν ασχολούμαι με τους ορισμούς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είμαι υπεύθυνος εκπαίδευσης, εκγύμνασης και ανάπτυξης της ελληνικής διαιτησίας. Ο κ. Μπένετ ασχολείται με τον ορισμό των διαιτητών και των βοηθών τους και των παρατηρητών και ο Πορτογάλος Ζοάο Κάπελα για τους VAR σε Super League 1 και Super League 2. Υπάρχει και ένας τρίτος, συνεργάτης της ΚΕΔ, Αυστριακός κ. Φριτς ο οποίος που αναλύει και κάνει τις παρατηρήσεις του και τις δίνει στον κ. Μπένετ».
Για την παρουσία του στη συνάντηση στην ΕΠΟ: «Δεν είχα καμία πρόθεση να παραβρεθώ αλλά μου ζήτησε ο κ. Μπένετ επειδή βάλλομαι διαρκώς από συγκεκριμένη ομάδα για τη συμμετοχή μου στους ορισμούς, μου είπε ότι θέλω να είσαι εκεί σε περίπτωση που απευθυνθούν. Επίσης ο κ. Μπενετ σε ανακοίνωσή του ήθελε έναν από κάθε ομάδα, τον πρόεδρο. Ξαφνικά αποφασίστηκε να συμμετέχουν δύο και την τελευταία στιγμή κρίθηκε και η συμμετοχή του Άρη και του Βόλου ενώ ο κ. Μπένετ ήταν ξεκάθαρος από την αρχή ότι ήθελε τη συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν για το πρωτάθλημα. Δεν μου απευθύνθηκε κανείς, δεν πήρα τον λόγο, δεν μίλησα. Χειρίστηκα την παρουσίαση που έκανε ο κ. Μπένετ στις ομάδες και αυτό ήταν όλο. Είχα μία υπστηρικτική συνδρομή στον αρχιδιαιτητή, τίποτε άλλο».
Για τη διαρροή του Άρη για μη ορισμό Ελλήνων: «Μπορείτε να απευθυνθείτε στο πρωτόκολλο της ΕΠΟ και να πάρετε την απάντησή σας. Εγώ σας λέω ότι συναίνεσε γραπτώς και ενυπόγραφα ότι δέχεται τον ορισμό Ελλήνων διαιτητών για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα».
Για τις καταγγελίες του Ολυμπιακού: «Υπάρχει έντονη τοξικότητα στο φετινό πρωτάθλημα. Η συμμετοχή μου στην ΚΕΔ έκανε τον Ολυμπιακό να αναφέρεται συνέχεια στο όνομά μου. Πρώτος ο πρόεδρος της ΕΠΟ, δεύτερος ο πρόεδρος της ΚΕΔ, τρίτος εγώ, πάντα. Αντί να δούμε ότι τουλάχιστον στη δική 25ετη διαδρομή στα δρώμενα της ελληνικής διαιτησίας, βλέπουμε το πρώτο τέτοιας μεγάλης ανταγωνιστικότητας πρωτάθλημα και για την κατάκτηση του τίτλου και για την παραμονή, αντί να ασχοληθούμε ότι ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο, έχουμε ρεκόρ στους θεατές. Βλέπετε ότι 4 ταξίδεψαν στον Βόλο με πολύ κόσμο. Αν καθίσουμε να ασχοληθούμε πραγματικά με το προϊόν του ποδοσφαίρου, θα δούμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Μέχρι την προηγουμένη οι τέσσερις ομάδες ήταν πολύ κοντά, την επόμενη απομακρύνθηκαν, την επόμενη μπορεί ξανά να πλησιάσουν γιατί οι διαφορές είναι μικρές. Σε ποιο πρωτάθλημα δεν υπάρχουν διαιτητικά λάθη; Σε κανένα, υπάρχουν παντού. Έχει έρθει το VAR και διορθώνει τα περισσότερα. Είπε ο κ. Μπένετ στη συνάντηση ότι σε ποσοστό 100% οι ξένοι διαιτητές έχουν πάρει τη σωστή απόφαση και στο 98,5% οι Έλληνες. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη επιτυχία, είναι κατόρθωμα αυτό, να παίρνεις σχεδόν το απόλυτο. Γίνεται χαμός για τους Πολωνούς άλλα επειδή ο Διαμαντόπουλος πήγε καλά τον αφήσαμε στο παρασκήνιο; Γιατί όλοι ομολόγησαν ότι έκανε μια σχεδόν αλάνθαστη διαιτησία. Για να μην αδικήσω τον κ Ευαγγέλου και τους βοηθούς, που κλήθηκαν τελευταία στιγμή, γιατί όπως ξέρετε από τον ορισμό ένας διαιτητής αναλύει την ομάδα, βλέπει τα προβλήματα, κάνει ανάλυση του αγώνα κι αυτοί τελευταία στιγμή βρέθηκαν να προετοιμαστούν σε χρόνο ρεκόρ για να πάνε να παίξουν σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι με τόσο μεγάλη πίεση. Ο κ. Ευαγγέλου ήταν άριστος και γι αυτό τον επιλέγει και η UEFA να παίζει στο Champions League».
Για την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού για την ΚΕΔ: «Τη διάβασα. Στην παρουσία του κ. Αλαφούζου στη συνάντηση, δεν το ξεχνώ γιατί αυτό που είπε μου άρεσε πάρα πολύ και ήθελα να το ακούσω κι από άλλους, είπε ότι εμείς σαν Παναθηναϊκός προτιμούμε τον καλό Έλληνα από τον μέτριο ξένο αρκεί ο κ. Μπένετ να λάβει όλα τα μέτρα σε περίπτωση αποτυχημένης ή κακής εμφάνισης να τον επιπλήξει. Και αυτό είναι το λογικό που ακούστηκε στα αυτιά του κ. Μπένετ γιατί τον Έλληνα διαιτητή μπορεί να τον επιπλήξει ή να του αποδώσει τα εύσημα με έναν επόμενο ορισμό. Σήμερα ήρθε η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού και λέει τα αντίθετα. Απορίας άξιον. Ο κ. Σιδηρόπουλος παίζει στο Champions League, είναι elite διαιτητής, δε θα θέλαμε να τον δούμε σε ένα παιχνίδι μεγάλης σημασίας στην Ελλάδα; Πρόσφατα τελείωσα τη διαιτησία, στα 38 μου. Σε ένα Σαββατοκύριακο έπαιξα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ με 60.000 κόσμο, το επόμενο ξεκουράστηκα και το μεθεπόμενο πήγα στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα. Πώς έγινε αυτό; Θεωρώ αν όλοι συμβάλλουμε, θα πρέπει να πείσουμε ότι με τη χρήση του VAR όλα τα λάθη διορθώνονται».
Αν υπάρχουν Έλληνες διαιτητές που ξεχωρίζουν: «Φυσικά υπάρχουν άλλα δε θέλω να αναφερθώ γιατί ίσως αδικήσω κάποιους. Παρ’ όλα τα λάθη βλέπετε μια άλλη αντιμετώπιση από τα προηγούμενα χρόνια. Γίνονται ίδια λάθη για όλους. Και θα γίνονται όσο ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία».
Για την εκπαίδευση των διαιτητών πάνω στην προσωπικότητά τους: «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ο κ. Μπένετ και από την πλευρά της εκπαίδευσης προσπαθούμε να μεταδώσουμε κάτι που δεν γράφεται στα 17 άρθρα του βιβλίου. Αυτό είναι που λείπει, να ετοιμάσουμε τον επόμενο Έλληνα διαιτητή που θα είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ενός σημαντικού παιχνιδιού.
Για τη δημιουργία και ενός Έλληνα αρχιδιαιτητή: «Προς το παρόν βλέπω ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Βλέπετε ότι αμφισβητήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι και τώρα ο κ. Μπένετ. Είναι πολύ δύσκολα για έναν Έλληνα αρχιδιαιτητή. Βλέπω και διαπιστώνω ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν Έλληνα αρχιδιαιτητή να γίνει αποδεκτός από τους μεγάλους και να μπορέσει να ανταπεξέλθει».