Ακολουθηστε μας

Football

Τα διαμάντια του Μπότο και τα super deals

Το αν ο Ζοσέ Μπότο θα γίνει ο όγδοος αθλητικός διευθυντής της εποχής Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το σπάσιμο του συμβολαίου του 55χρονου Πορτογάλου με τους Ουκρανούς. Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο για τη… μεταγραφή! 

Η πρόσληψη του διευθυντή του τμήματος scouting της Σαχτάρ μοιάζει να είναι η πιο ασφαλής πλατφόρμα για την οικογένεια Σαββίδη. Μία βάση εκτόξευσης. Ο Μπότο εδώ και μια δωδεκαετία, κάθε άλλο παρά χαριστικά ή αδικαιολόγητα, έχει μπει στο διεθνές mainstream. Το όνομά του, ήδη, είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κορυφαίους chief scouter, πόστο το οποίο υπηρέτησε με επιτυχία για μια δεκαετία στην Μπενφίκα και τα τελευταία 2,5 χρόνια στη Σαχτάρ.

Όλα αυτά τα χρόνια τα μάτια του έχουν δει εκατοντάδες ποδοσφαιριστές. Σχεδόν πάντα επιλέγει το δρόμο της κατ’ ιδίαν επαφής και αξιολόγησης ενός υποψήφιου μεταγραφικού στόχου ή κάποιου μεγάλου ταλέντου που θα του έχει προταθεί.

Ο τρόπος δουλειάς

«Για μένα είναι σημαντική η ζωντανή παρακολούθηση. Τα σημαντικότερα στοιχεία σε έναν παίκτη είναι σχέση, επαφή που έχει με την μπάλα και κατανόηση του παιχνιδιού. Πώς αντιδρά, δηλαδή, στις κινήσεις συμπαικτών και αντιπάλων», έχει πει ο Μπότο, που ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής (διαθέτει δίπλωμα UEFA B’) στην τοπική ομάδα της γενέτειρας του, στην Λούρες της Πορτογαλίας, πέρασε από την Σακαβανένσε και το τεχνικό τιμ της Μπενφίκα προτού αναλάβει την πλήρη αναδιοργάνωση του τμήματος scouting των «Αετών» της Λισαβόνας.

Ο 55χρονος Πορτογάλος πιστεύει πως τα άτομα δεν κάνουν πάντα τη διαφορά, «η Μάντσεστερ Σίτι έχει 40 άτομα στο scouting, η Μπενφίκα πέντε, όμως, έχει μεγάλη σημασία το πως οργανώνεται ένα τμήμα. Αν είναι σωστά δομημένο δεν φαίνεται πολύ διαφορά», λέει. Η επαφή με τον προπονητή και η εμπιστοσύνη της διοίκησης και του προέδρου αποτελούν τα επόμενα βήματα.

Στη Σαχτάρ κέρδισε από την πρώτη μέρα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της. Ο διευθύνων σύμβουλος, Σεργκέι Πάλκιν, δεξί χέρι του ιδιοκτήτη, Ρινάτ Αχμέτοφ, αποθέωσε τον Ζοσέ Μπότο.  «Τα τελευταία χρόνια, η Μπενφίκα πούλησε ποδοσφαιριστές και έφερε στο ταμείο της μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που είναι ενδεικτικό των ποιοτικών επενδύσεων που έγιναν από τον Ζοσέ Μπότο», είχε πει την ημέρα της υπογραφής του συμβολαίου συνεργασίας με την ομάδα από το Ντόντσεκ.

Το κερδισμένο στοίχημα του Βίτσελ

Κατά πολλούς η κορυφαία… «ληστεία» του Πορτογάλου ήταν η απόκτηση του Γκριμάλδο από την Μπαρτσελόνα Β’, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η μεταγραφή του Άξελ Βίτσελ είναι το κορυφαίο deal που υποστήριξε από την αρχή ως το τέλος, με την πώληση του στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Ο Μπότο έχει εξιστορήσει πολλές φορές το συγκεκριμένο transfer-story. «Η Μπενφίκα χρειαζόταν έναν ποδοσφαιριστή στη θέση “8” και πρότεινα τον Βίτσελ. Ο πρόεδρος δεν ήθελε να ακούσει για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, όμως επέμεινα και τελικά τον αποκτήσαμε, με τον πρόεδρο να μου λέει πως αν ο Βίτσελ δεν έπαιζε, θα με απέλυε την ίδια στιγμή. “Να μου δώσετε το ένα τοις εκατό της μελλοντικής πώλησης εάν έχω δίκιο”, αντιπρότεινα για να έρθει ο πρόεδρος όταν ο παίκτης πουλήθηκε αντί 40 εκατ. ευρώ να μου πει ότι αστειεύτηκε και ότι δεν θα με είχε απολύσει…».

Οταν εντόπισε Ντεμπελέ και Κουτίνιο

O Λουίς Φελίπε Βιέιρα, δεν τον άκουγε πάντα, ούτε κάθε μέρα ήταν του… Αη Βίτσελ.  «Ηταν ένας παίκτης που βρισκόταν σε ένα γαλλικό club. Θα κόστιζε μόλις 3 εκατ. ευρώ, όμως ο πρόεδρος δεν τον ήθελε, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να δώσεις αυτό το ποσό για κάποιον πολύ μικρό ποδοσφαιριστή. Όμως ήταν ο Ουσμάν Ντεμπελέ», θυμάται για τον Γάλλο επιθετικό που πήγε τελικά στην Ντόρτμουντ και πουλήθηκε αντί 125 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα!

Εκτός από την περίπτωση του Ντεμπελέ, ο Μπότο είχε εντοπίσει από πολύ νωρίς το ταλέντο του Κουτίνιο. Οι άνθρωποι του στη Βραζιλία του είχαν σφυρίξει πως στα μικρά τμήματα της Βάσκο ντα Γκάμα αγωνίζεται ένας πιτσιρίκος που τον φώναζαν… Κουτίνιο. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση οι παράγοντες της Μπενφίκα αποφάσισαν πως ήταν πολλά τα λεφτά για ένα ταλέντο μόλις 17 ετών. Η συνέχεια γνωστή. Η Ίντερ τον έφερε στην Ευρώπη το 2008 και μετά τη Λίβερπουλ, ακολούθησε η Μπαρτσελόνα.

Ρομπίνιο, Φαλκάο και Αζάρ

Μπορεί το δικό του μάτι να έκοβε, όμως οι από πάνω δεν τον άκουγαν πάντα. Υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα που έφτασαν πρώτα σ’ αυτόν πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο Ρομπίνιο πολύ πριν γίνει το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε πολύ κοντά στο να πάει στο Ντα Λουζ και να γίνει παίκτης της Μπενφίκα, που μέσω του Μπότο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα η οποία έδειξε ενδιαφέρον όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Σάντος.

Το 2009 ο Ρανταμέλ Φαλκάο ήταν μια ανάσα από το να φορέσει την κόκκινη φανέλα, η Μπενφίκα τα είχε βρει με τη Ρίβερ Πλέιτ, ωστόσο η καθυστερημένη απάντηση του Κολομβιανού επιθετικού χάλασε το deal.

Ο Μπότο είχε προτείνει στη διοίκηση της Μπενφίκα να αγοράσουν τον Εντέν Αζάρ από τη Λιλ. Είχε εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες του Βέλγου πάνω στο χορτάρι. Όμως, όταν ο Λουίς Φελίπε Βιέιρα άκουσε το ποσό που ζητούσαν οι Γάλλοι, 15 εκατομμύρια ευρώ ακατέβατα, έκανε πίσω.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football