Ακολουθηστε μας

Football

ΠΑΟΚ: Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Μέγας Αλέξανδρος, το Βυζάντιο, η Ρωμιοσύνη

Ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, 21 Μαΐου και λίγο πριν τον τελικό της 24 Μαΐου, καταθέτουμε την δική μας θέση με 26 επιχειρήματα-απαντήσεις γιατί ο ΠΑΟΚ είναι το πιο, Βυζαντινό, Ρωμέικο, Ελληνικό και προσφυγικό σωματείο της Οικουμένης την ημέρα που γιορτάζουμε τον Θεμελιωτή του Χριστιανισμού στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον Μέγα Κωνσταντίνο,  ο οποίος ίδρυσε και την Κωνσταντινούπολη μας.

Ο ΠΑΟΚ είναι το πιο Βυζαντινό, Ρωμέικο, Ελληνικό προσφυγικό σωματείο γιατί:

1) Έχει μέσα του, το όνομα του Μέγα Κωνσταντίνου που ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη στις 11 Μάιου του 330μΧ και με τις πράξεις του εγκαθίδρυσε τον Χριστιανισμό στην Αυτοκρατορία και στον κόσμο.

2) Έχει μέσα του, εκτός από την Βασιλεύουσα Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και την Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη, την πλέον Βυζαντινή πόλη στην Ευρώπη για κορυφαίους βυζαντινολόγους ερευνητές όπως οι Αρβελέρ και ο Paolo Odorico.

Φυσικά η Θεσσαλονίκη είναι και η Μακεδόνισα Βασίλισσα αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κέντρο της Χερσονήσου του Αίμου και στο κέντρο μεταξύ Ρώμης με Νέας Ρώμης-Κωνσταντινούπολη που συνδέονται με την Εθνική οδό της Ρωμιοσύνης, Εγνατία Οδός.

3) Έχει σαν πρώτο σύμβολο του, το τετράφυλλο που αποτελεί το πρώτο σύμβολο της Γέννησης του κόσμου. Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση ήταν αυτό που πήρε η Εύα όταν έφυγε από τον Παράδεισο, το δε πέταλο το έβαζαν οι Βυζαντινοί στα χωράφια τους για να είναι εύφορη η γη, στα σπίτια τους στην πόρτα, το τετράφυλλο μετά πετάλου ένα Κωνσταντινάτο φυλακτό το συναντάμε κυρίως σαν τετράφυλλο στην Βυζαντινή αγιογραφία.

4) Έχει τον Δικέφαλο αετό, του Δία και των Δελφών που τον είχε η πρώτη Αθλητική ομάδα ΒΑΕ Κωνσταντινοπολιτών 1923 της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 (μητρικού σωματείου του ΠΑΟΚ), που τον είχε το κοινό Αθλητικό και πολιτικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών το 1924(ΑτΕΚ924), που τον είχε η ΑΕΚΘ1925 που ιδρύθηκε από τους ποδοσφαιριστές και την διοίκηση της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών που μετέπειτα ίδρυσαν τον ΠΑΟΚ, μέχρι που επιστράφηκε ο Δικέφαλος το 1929 όταν ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚΘ με πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών.

5) Ο ΠΑΟΚ και οι προπομποί του (ΒΑΕ, ΑτΕΚ, ΑΕΚΘ), χρησιμοποίησαν  όλους τους τύπους των Δικεφάλων. Το Δικέφαλο του Πατριαρχείου ,το χρησιμοποίησε το ΑτΕΚ1924 και ο ΠΑΟΚ από 1929 – 1949. Το Δικέφαλο των Κομνηνών  και Παλαιολόγων τον χρησιμοποίησε ο ΠΑΟΚ, δεκαετία 60.

Τον Δικέφαλο της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας (η σημαία που εμφανίζεται στα προαύλια των Εκκλησιών μας), τον χρησιμοποίησε η ΑΕΚΘ1925, ο ΠΑΟΚ 1949 σε επιστολή προς τον Φανούριο Βυζάντιο, σε  φανέλα 1972,1976, 2012.

Τον  Δικέφαλο με τα κλειστά τελείως φτερά λόγω πένθους για τις αλύτρωτες πατρίδες.

Μην ξεχνάμε την Ελληνική σημαία με το Δικέφαλο αετό που έκανε παρέλαση και την κρατούσε ο Φελούρης, παρόμοια με την σημαία του Μακεδονικού αγώνα και των Βόρειο Ηπειρωτών.

6) Το μητρικό σωματείο του ΠΑΟΚ, η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923 είχε σαν πρώτη σφραγίδα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

7) Η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών 1923, το μητρικό σωματείο του ΠΑΟΚ, που συνυπήρχε με τον ΠΑΟΚ μέχρι το 1980 και ήταν ο πολιτιστικός του βραχίονας, ίδρυσε το 1923 την Κοινή Ομοσπονδία Αλύτρωρων και ένωσε Πόντιους, Θρακιώτες, Μικρασιάτες και Κωνσταντινοπολίτες για κοινές διεκδικήσεις.

8) Ο ΠΑΟΚ με την επιστολή του στον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 11/12/1929 στην ουσία ερμηνεύει τι σημαίνει Πανθεσσαλονίκειος, αναφέροντας ότι είναι η ομάδα όλων των προσφύγων (Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Κωνσταντινουπολίτες και αντιρατσιστών γηγενών, Μακεδόνων, Ελλήνων, μέσα ο όμιλος είχε και σωματεία με το όνομα Πανμακεδονικός κτλ). Στην ουσία μια Αθλητική Κοινή Ομοσπονδία Αλύτρωτων μαζί με γηγενείς που πρόσφατα είχαν μπει στον Ελληνικό κορμό μετά την απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι ημερομηνίες μνήμης του ΠΑΟΚ, της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών και των προπομπών του έχουν σχέση με Βυζάντιο και Ορθοδοξία και με τα γεγονότα της Νεότερης ιστορίας των Ελλήνων

Συγκεκριμένα:

9) Η πρώτη γιορτή μνήμης της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτων1923 ήταν 14 Σεπτεμβρίου 1922 επηρεασμένη από την Μικρασιατική καταστροφή ,

10) Το καταστατικό της Παγκόσμιας Ένωσης Κωνσταντινοπολιτων(αναφέρεται στους Κωνσταντινουπολίτες εντός και εκτός της Κωνσταντινούπολης) επικυρώθηκε 10/03/1923 ίδια μέρα με την έγκριση καταστατικού του ΑΣ ΠΈΡΑ στην Κωνσταντινούπολη.

11) Στις 30/06/1923 ημέρα των Αποστόλων η Ένωση Κωνσταντινοπολιτων ίδρυσε την Κοινή Ομοσπονδία αλύτρωτων.

12) Η πρώτη γιορτή της ΒΑΕ1923 ήταν της Παναγίας 15 Αυγούστου,ίδια μέρα με την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης 15 Αυγούστου 1261 και ίδια μέρα με την άλωση της Τραπεζούντας 15 Αυγούστου 1461.

13) Η αναθεώρηση του καταστατικού της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτων με την σταδιακή απορρόφηση της ΒΑΕ και την ένταξη του άρθρου 27 που μιλούσε για ομάδα με το όνομα “Κωνσταντινουπολιτών” επικυρώθηκε 6 Απριλίου 1924, ημέρα που ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είπε το ΟΧΙ το 1453

14) Στην αναθεώρηση αυτή μπήκε σαν γιορτή η 29 Μαΐου 1453 σαν ημέρα μνήμης των τελευταίων Βυζαντινών μαχητών,η 2η άλωση της Κωνσταντινούπολης.

15) Στις 27 Δεκεμβρίου 1925 έγινε η ΑΕΚΘ από ποδοσφαιριστές και διοίκηση που μετά από λίγο έκαναν τον ΠΑΟΚ. 27 Δεκεμβρίου 537 μΧ έγιναν τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

16) 12 Απριλίου  όπως ορίστηκε το 1931 είναι η γιορτή μνήμης του ΠΑΟΚ, 12 Απριλίου του 1204 έγινε η πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

17) Χρώματα δηλωμένα στο καταστατικό του ΠΑΟΚ από την αρχή ήταν το άσπρο και μαύρο, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας των Κομνηνών, πένθιμα για την απώλεια των Αλύτρωτων πατρίδων.

Ο ΠΑΟΚ φόρεσε και κόκκινα μια φορά τιμής ένεκεν για το αίμα της προσφυγιάς, όπως και μπλε τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση που στην ουσία ξεκίνησε βόρεια από τον Πόντιο Υψηλάντη τον Φεβρουάριο του 1821, μωβ πένθιμα για τις αλύτρωτες πατρίδες όπως και κίτρινο και μαύρο σε συλλεκτική έκδοση πρόσφατα.

Μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚΘ το 1925 είχε δηλωμένα στο καταστατικό της, τα κίτρινα και μαύρα χωρίς φυσικά να μιμηθεί καμία άλλη ομάδα από Αθήνα που δεν τα είχε τότε δηλωμένα στο καταστατικό της αλλά τα δήλωσε πολύ αργότερα. Το κίτρινο και μαύρο πολύ πιστεύουν ότι ήταν το χρώμα της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας μετά την πρώτη άλωση , και επικράτησε λανθασμένα ότι ήταν το χρώμα του χιλιόχρονου Βυζαντίου επειδή το συναντάμε στα προαύλια της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Όπως και να έχει οι Κωνσταντινούπολιτες της Θεσσαλονίκης το τίμησαν πρώτοι, μια και ο προπομπός του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚΘ το είχε δηλωμένο στο καταστατικό στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Η φήμη ότι έπαιξε ο Άρης με το ΑτΕΚ για τα χρώματα τον Αύγουστο του 1925 δεν στέκει προς το παρόν και γιατί δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία αλλά γιατί η ΑΕΚΘ το Δεκέμβριο του 1925 είχε δηλώσει κιτρινόμαυρα.

18) Ονόματα των βασικών ιδρυτών του ΠΑΟΚ όπως ο Φανούριος” Βυζάντιος” , είχαν το ίδιο επίθετο με το Βυζάντιο και ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών  Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος ήταν κεφάλαια για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

19) Ο ΠΑΟΚ κατά καιρούς πήρε θέσεις για την Μακεδονία, Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Αγία Σοφία, Πόντο, Μιστρά, προσφυγιά ενώ ο λαός του για την Μεγάλη Ελλάδα, Κύπρο, Β. Ήπειρο, για όλη την Ρωμιοσύνη. Καμία άλλη ομάδα δεν πήρε θέση για όλη σχεδόν την Ρωμιοσύνη τόσο έντονα, μια μικρή έρευνα σε παλιές ανακοινώσεις το αποδεικνύει περίτρανα, οι περισσότερες διοικήσεις των ομάδων εστιάζονται στο δόγμα μικρή και έντιμη Ελλάς και στα στενά τοπικά όρια που έχουν τα αρχικά των ομάδων τους, εστιάζοντας ή μόνο στο Βυζάντιο ή στην Αρχαία Ελλάδα.

20) Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα στον κόσμο που το όνομά του ενώνει δύο Ηπείρους, την Ευρώπη με την Ανατολή με το   Πανθεσσαλονίκειος και   Κωνσταντινουπολιτών. Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα στον κόσμο που το όνομά της ενώνει την ΕλληνοΡωμιοσύνη με το αρχαίο, Ελληνικό, Μακεδονικό όνομα της Θεσσαλονίκης και το Ρωμέικο όνομα της Κωνσταντινούπολης (Νέα Ρώμη).

21) Ο Ερμής1877 ο προπομπός του ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε ίδια χρονιά με την ανακάλυψη του Ερμή του Πραξιτέλη το 1877.

22) Ο ΠΑΟΚ μόλις ιδρύθηκε έστειλε επιστολή στην Δυτική Ελλάδα στα Ιόνια νησιά και στο προσφυγικό σύλλογο Παμπκεφαλληνιακό.

23) Στην νεότερη ιστορία οι τελευταίοι πρόσφυγες του 1915-1922 κοντά στο 2 εκ εγκαταστάθηκαν κατά 70% Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη έγιναν ΠΑΟΚ σε βάθος χρόνου, όπως και τα παιδιά, εγγόνια τους, αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις και τα στατιστικά.

24) Αυτοί και τα παιδιά τους μετά από πρόσφυγες, έγιναν μετανάστες στις φάμπρικες και ο ΠΑΟΚ της προσφυγιάς έγινε ο ΠΑΟΚ της Ομογένειας με πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού, την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη.

25) Στον πόλεμο του 1940 δύο παιδιά του ο Βατίκης και Σωτηριάδης θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας

26) Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ μεγαλούργησε σε όλα τα αθλήματα όταν ήρθε ο σημερινός του πρόεδρος που δηλώνει Πόντιος, Τραντέλληνας, απόγονος των Βυζαντινών Ελλήνων άσχετα εάν ακόμα κάποιοι τον λένε υποτιμητικά σκέτο Ρώσο για να μειώσουν την καταγωγή του. Δεν πειράζει, τα καρποφόρα δένδρα πετροβολούν.

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football