Ακολουθηστε μας

Football

ΠΑΟΚ – 97 χρόνια: «Και ο ΠΑΟΚ να μην υπήρχε, πάλι ΠΑΟΚ θα ήμασταν…»

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους συμπληρώνει 97 χρόνια ζωής και ετοιμάζεται να ζήσει τα καλύτερα χρόνια της υπόλοιπης ζωής του!

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας του Π.Α.Ο.Κ., αλλά ακόμα και τα γενέθλιά του δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η ιστορική ασάφεια που διαιωνίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, για το πότε κατατέθηκε, πότε εγκρίθηκε το καταστατικό και πότε είναι η ημέρα γιορτής, έχει προκαλέσει μια σύγχυση. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και τα γενέθλια του Π.Α.Ο.Κ. δε θα μπορούσαν να είναι μια συμβατική, απλή και τετριμμένη διαδικασία.

Από τις διαφωνίες για την ακριβή ημερομηνία (12 Απριλίου που ορίζεται από το καταστατικό του Ερασιτέχνη ως «Ημέρα Π.Α.Ο.Κ.»), μέχρι και το πώς τον αγαπάει και πώς το εκφράζει επίσης… Η κοινή συνισταμένη είναι δύσκολο να βρεθεί.

«Αδιαφορώ για ό,τι κι αν λένε γιατί δεν ξέρουνε τι νιώθω για σένα…», όπως λέει και ένα παλιό, καλό πανί στα κάγκελα της θρυλικής Θύρας 4 και εκφράζει τους χιλιάδες πιστούς του άσπρου και του μαύρου.

Σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το καταστατικό του Π.Α.Ο.Κ., ουσιαστικά πήρε σάρκα και οστά ο ασπρόμαυρος σύλλογος που ίδρυσαν οι πρόσφυγες από την Πόλη. Με αγώνες, θυσίες, νίκες, πόνο, τιμή, δόξα, περηφάνια. Οι Κωνσταντινουπολίτες της Θεσσαλονίκης αρχικά και στη συνέχεια οι ευρύτερες προσφυγικές κοινότητες αναπαράστησαν διαμέσου του συλλόγου τη δική τους περιπέτεια, τα όνειρά τους, τον κόσμο τους. Μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ., έλεγαν, ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ..

Σταδιακά, από ομάδα των προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ο Π.Α.Ο.Κ. έγινε η δημοφιλέστερη ομάδα της Μακεδονίας, των λαϊκών ανθρώπων της κυρίως. «Οι κωνσταντινουπολίτικες ελίτ της Θεσσαλονίκης μπορεί να ήταν αρκετά ισχυρές στη Β. Ελλάδα αλλά όχι τόσο ισχυρές για να ανταγωνιστούν τα αθηναϊκά σαλόνια. Για δεκαετίες, ο ΠΑΟΚ κατεγράφη ως «αιώνιος τρίτος ή τέταρτος», με εκλάμψεις πρωταθλητισμού στη χάση και στη φέξη. Οι παοκτσήδες αναδείχτηκαν σε συμπαθητική, έως γραφική, αποτύπωση του παραπονιάρη, αφελούς Βορειοελλαδίτη», είχε γράψει κάποια στιγμή ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε μια προσπάθειά του να περιγράψει το τι ήταν και το τι έγινε ο ΠΑΟΚ μέσα σε αυτή τη διαδρομή των ετών.

Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ. ή κερδίζει ή μαθαίνει. Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ. έφτασε να παίρνει τίτλους καθημερινά σε κάθε μικρή η μεγάλη υπέρβαση του κακού του εαυτού. Έχει χιλιάδες μικρές νίκες, ώστε από ένα καταφύγιο προσφυγικής νοσταλγίας να φτάσει να γίνει ένας από τα πιο ξεχωριστά κοινωνικά κινήματα στον κόσμο.

Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ. των ονείρων και των επιτυχιών 

Ο Π.Α.Ο.Κ. εκφράζει 97 χρόνια τη διαφορετικότητα, με απλά λόγια, δεν μπορείς να νιώσεις Π.Α.Ο.Κ. αν δεν είσαι Π.Α.Ο.Κ.!

Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους. Αυτός είναι ο Π.Α.Ο.Κ.

Στην ουσία ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν μια Αθλητική κοινή ομοσπονδία προσφυγιάς κάτι που το οραματίστηκαν το 1923 πολιτικά, έγινε κιόλας, αλλά αθλητικά υλοποιήθηκε με την ίδρυση του. Προέκυψε μέσα από τις κόντρες και τις διαφωνίες μεταξύ  ποδοσφαιριστών και λοιπών αθλητών άλλων αθλημάτων της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923.

Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926 στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών». Όλοι τους, πλην των Τριανταφυλλίδη και Τσούλκα, ήταν ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ-Θεσσαλονίκης, που τρία χρόνια αργότερα θα ενσωματωθεί και θα απορροφηθεί πλήρως από τον Π.Α.Ο.Κ.

Μετά την 30η Μαρτίου του 1926 θα ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά βήματα. Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Α.Ο.Κ. η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον σύλλογο.

Εκείνο το «ασπρόμαυρο» κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» πριν από ενενήντα επτά χρόνια, με την πάροδο των ετών άρχισε να γιγαντώνεται σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, να μεγαλώνει, να ανδρώνεται και να μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο μέσα από δεκάδες κερδισμένες και χαμένες «μάχες».

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football