Ακολουθηστε μας

Football

Η μέρα που «γεννήθηκε» η ιδέα του Π.Α.Ο.Κ.

Σαν σήμερα το 1926 με φόντο το Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό έπαιρνε σάρκα και οστά η ιδέα της δημιουργίας του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών. Του Π.Α.Ο.Κ.!

Όσοι συγκεντρώθηκαν πριν από 98 χρόνια στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών και έβαζαν τις υπογραφές τους σ’ ένα άψυχο κομμάτι χαρτί δεν μπορούσαν να φανταστούν, τι ακριβώς δημιουργούσαν εκείνη τη στιγμή.

Επτά άνθρωποι, προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, εκείνο το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»».

«Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την τριακοστή του μηνός Μαρτίου του χιλιοστού εννεακοστού εικοστού έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας, συνέθλοντες εν τω καταστήματι της Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9 μ.μ. απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κων/πολιτών» και δια μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν του καταστατικού τους κ.κ. Κ. Κοεμτσόπουλον, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν.

Εφ’ό και συνετάχθη το παρόν. Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926», αναφέρει το κείμενο του πρώτου καταστατικού ιδρύσεως του Π.Α.ΟΚ.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά βήματα. Στις 5 Απριλίου του 1926 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

Του δικού μας ΠΑΟΚ…

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football