Football

HJK: Η ομάδα-θρύλος της Φινλανδίας και το «καμάρι» του Ελσίνκι (video)

Published on

Την πιο επιτυχημένη ομάδα της Φινλανδίας, βάσει τίτλων, καλείται να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα των ομίλων του Conference League.

Η Ελσίνκι (στα φινλανδικά HJK, δηλαδή Helsingin Jalkapalloklubi), έχει κατακτήσει 32 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, πέντε League Cup, ενώ είναι η μοναδική ομάδα της χώρας που κατάφερε να παίξει στους ομίλους του Champions League. Την περίοδο 1998-1999, οπότε και συγκέντρωσε πέντε βαθμούς, τερματίζοντας  ωστόσο, στην τελευταία θέση του ομίλου της.

Παρότι διαφάνηκε κακό ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν, εξ ου και απολύθηκε ο Κοσκέλα, και αντικαταστάθηκε από τον βοηθό του προπονητή, τον Τόνι Κορκεακούννας, η Ελσίνκι για τρίτη συνεχόμενη σεζόν προκρίθηκε σε ευρωπαϊκή φάση ομίλων.

Λίγο πριν υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ, άλλωστε, η Ελσίνκι κέρδισε στο φινάλε το ματς με την Ίντερ Τούρκου (16/09, 2-0) για τα play off  του πρωταθλήματος, παραμένοντας στην κορυφή.

  • Η Ελσίνκι δημιουργήθηκε από τον Φρέτρικ Βάτχεν το 1907. Η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα μπόουλινγκ. Αρχικά η ομάδα έγινε δημοφιλής μεταξύ των φινλανδόφωνων φοιτητών, ενώ οι σουηδόφωνοι προτιμούσαν να παίζουν κυρίως για Unitas ή HIFK.
  • Η Ελσίνκι είχε ανέκαθεν ευρεία υποστήριξη στη φινλανδόφωνη, ευημερούσα μεσαία τάξη της πόλης. Πριν από τη δεκαετία του 1970 άλλωστε, η ομάδα ήταν γνωστή και ως Τöölöan λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της λάμβανε χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως, η παλιά εικόνα του συλλόγου ως ευημερούσας, μεσαίας τάξης από το Töölö έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί λόγω των κοινωνικών αλλαγών στη Φινλανδία, καθώς και της μετανάστευσης.
  • Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελσίνκι έχασε 22 μέλη της που υπηρετούσαν στον στρατό.
  • Η σεζόν του 2009 ήταν η αρχή ενός σημαντικού σερί, καθώς οδήγησε σε έξι τίτλους στη σειρά από το 2009 έως το 2014.
  • Είναι η μόνη φινλανδική ομάδα που έχει συμμετάσχει στη φάση των ομίλων του Champions League. Το 1998 κέρδισε τη Μετς στον γύρο των play-off για να εξασφαλίσει τη θέση της στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν. Έχει επίσης συμμετάσχει δύο φορές στις φάσεις των ομίλων του Europa League, το 2014-15 και 2022-23 αντίστοιχα, κι άλλες δύο φορές στο Conference League.
  • Ο σπουδαίος Γιάρι Λιτμάνεν αποχαιρέτησε τα γήπεδα το 2011 ως πρωταθλητής με τη φανέλα της Ελσίνκι.
  • Το υψηλότερο σκορ του συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήρθε στη σεζόν 2011–12, με τη συνολική νίκη 13–0 επί της πρωταθλήτριας Ουαλίας Μπανγκόρ Σίτι, η οποία περιελάμβανε μια εντός έδρας νίκη με 10–0.
  • Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους παίκτες της Φινλανδίας έχουν παίξει για την Ελσίνκι, πριν μετακομίσουν στο εξωτερικό. Ο σύλλογος δε, είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένος και στο πρωτάθλημα γυναικών.
  • Η Ελσίνκι φοράει μπλε και λευκές εμφανίσεις. Το έμβλημα του συλλόγου παραμένει ανέγγιχτο περί τον έναν αιώνα κι έχει υποστεί μόνο μια μικρή αλλαγή γραμματοσειράς για να εκσυγχρονιστεί.

Popular Posts

Copyright © SKG Sports | Created & Hosted by GR-NET.GR