Ακολουθηστε μας

Football

Boxing day σε άσπρο και μαύρο φόντο

Το SKGSports παρουσιάζει τις εκδοχές της ελληνικής και άκρως «ασπρόμαυρης» boxing day. Μισό αιώνα πριν, στην Τούμπα έπαιζαν ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός, σε κάποια Χριστούγεννα κρινόταν ο τίτλος του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης…

Η πρώτη φορά που συναντούμε κάποια ομάδα του ΠΑΟΚ στα γήπεδα τέτοιες μέρες ήταν τα Χριστούγεννα του 1927. Συγκεκριμένα η β’ ομάδα του νεοσύστατου συλλόγου, «συμπληρωμένη δια 3 μαχητών της Ομάς του Άρεως και του τερματοφύλακος αυτής εις αγώνα προπονήσεως ενίκησε την ομάδα του Εργατικός Αστέρος δια 2-0».

Τα Χριστούγεννα του 1929, ο «Δικέφαλος» αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι την ομάδα Κάρλιν από την Τσεχία, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά φιλικών αγώνων με τις ομάδες της πόλης, με τους «ασπρόμαυρους» να σηκώνουν το Κύπελλο Χριστουγέννων το 1932, που αποτελεί, ουσιαστικά, τον πρώτο τίτλο της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Με τον Γερμανό τεχνικό Ρούντολφ Γκάσνερ στον πάγκο του ο «Δικέφαλος», ανήμερα των Χριστουγέννων, επικράτησε του Ηρακλή με 4-0 στο πρώτο γήπεδο του Άρη, όπου έγιναν όλοι οι αγώνες του τουρνουά. Στις 27 Δεκεμβρίου το ματς Άρης-Ηρακλής διακόπηκε και ανήμερα των Φώτων με γκολ Παπαϊορδανίδη και Βίλυ ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Άρη με 2-1 και κατέκτησε την πρώτη θέση.

Ένα χρόνο αργότερα το Κύπελλο Χριστουγέννων θα καταλήξει και πάλι σε ασπρόμαυρα χέρια. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1932, ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τον Άρη με 4-1, χάρη σε δύο γκολ του Ραϊμόν Ετιέν (ο πρώτος ξένος στην ιστορία του συλλόγου και επισήμως ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα με συμβόλαιο 4.000 δραχμών) και ένα γκολ των Καβουρματζή, Ιωαννίδη, ενώ τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έβαλε πέντε γκολ στον Ηρακλή (5-1) και κατέκτησε το κύπελλο.

Οι αγώνες για το Κύπελλο Χριστουγέννων συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, τα Χριστούγεννα του ’38 ο «Δικέφαλος» είχε επικρατήσει με το εντυπωσιακό 7-4 του Ηρακλή στα πλαίσια του διήμερου χριστουγεννιάτικου τουρνουά, ενώ τη δεκαετία του ’50 αυτές οι μέρες συνοδευόταν από το φινάλε των πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης, με τον ΠΑΟΚ κατακτά τέσσερις συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα, με τη θρυλική «τριπλέτα» των Γιεντζή, Κουϊρουκίδη, Παπαδάκη.

Τα Χριστούγεννα του ’57 οι ομάδες της πόλης βρέθηκαν στα γήπεδα, ο Απόλλων Καλαμαριάς ήταν «οριστικώς πρωταθλητής» και έπαιρνε το εισιτήριο μαζί με τον δεύτερο Ηρακλή για τους τελικούς του πανελληνίου πρωταθλήματος, ενώ ΠΑΟΚ και Άρης ισοβαθμούσαν στην 3η θέση και θα έπαιζαν αγώνα μπαράζ για το ποια ομάδα θα τερμάτιζε τρίτη στο πρωτάθλημα.

Ένα χρόνο αργότερα, Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι δύο «αιώνιοι» της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αντιμέτωποι σ’ ένα ματς που έκρινε τον πρωταθλητή. Οι «κίτρινοι» επικράτησαν 2-1 του «Δικεφάλου» και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο Απόλλων – Ηρακλής (1-1) πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου.

Ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα που η ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη έβλεπε τις ομάδες της να μονομαχούν για τον τοπικό τίτλο. Από το ’59 και μετά αρχίζει η ενιαία Α’ Εθνική Κατηγορία και έπρεπε να φτάσουμε στα πρώτα Χριστούγεννα της… Χούντας, το 1967, για να συναντήσουμε τις ελληνικές ομάδες στα γήπεδα.

Στις 24 Δεκεμβρίου οι ομάδες «είπαν» κάλαντα στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής.

Στη γιορτινή Θεσσαλονίκη, πάνω από 20.000 φίλαθλοι έκαναν «ρεβεγιόν» στις κερκίδες της Τούμπας, απολαμβάνοντας δύο εκπληκτικά γκολ σε έμπνευση και εκτέλεση γκολ από τον Ονούφριο Χαραλαμπίδη, με τα οποία ο «Δικέφαλος» νικούσε 2-1 τον Παναθηναϊκό. Ειδικά, το δεύτερο γκολ ήταν σκέτο ποίημα!

Η περιγραφή του γκολ στη «Μακεδονία» της 27ης Δεκεμβρίου του 1967, αν και στην καθαρεύουσα, σε κάνει να… βλέπεις το γκολ μπροστά σου!

«Ο φορ του ΠΑΟΚ παρέλαβε την σφαίραν από το κέντρον του γηπέδου, εντρίπλαρε δύο αντιπάλους, επροχώρησεν ολίγον και από απόστασιν που κανείς δεν επερίμενεν ότι ήτο δυνατόν να επιχειρήση σουτ, αυτός εσούταρε. Ακούστηκε ένα «ντουπ» και η μπάλα βρέθηκε καρφωμένη εις τα οριζόντια δίχτυα του Οικονομόπουλου, αφού προηγουμένως συνετάραξε την οριζόντιον δοκόν και έσκασεν εις το έδαφος δια να καρφωθή εις τα επάνω δίκτυα. Η τροχιά της σφαίρας υπήρξεν αθέατος. Κανείς δεν την είδε. Ούτε ο Οικονομόπουλος».

Χριστούγεννα στο δρόμο…

Παραμονή Χριστουγέννων του 1972, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στην Τούμπα τον Πανσερραϊκό για τη 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, χωρίς τους Ιωσηφίδη και Σαράφη, αλλά κατάφερε με δύο γκολ του Γιώργου Κούδα (9’, 73’) να επικρατήσει 2-1 και μετά την ολοκλήρωση της 13ης αγωνιστικής να βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 36 βαθμούς (σύστημα 3-2-1), δύο περισσότερους από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Τα Χριστούγεννα του 1976 βρήκαν τους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» στο… δρόμο. Πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης, αναχωρούσαν οδικώς για την Ήπειρο, όπου την επομένη (26/12) θα αντιμετώπιζαν τον ΠΑΣ.

Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα έμοιαζε με εφιάλτη μέχρι την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού το 2009. Το λεωφορείο, με χαμηλές ταχύτητες, έπρεπε να διασχίσει την «Κατάρα», το πασίγνωστο ορεινό πέρασμα από τη Μακεδονία προς την Ήπειρο. Εκείνο το κομμάτι της ακούγονταν ως εφιάλτης στα δελτία ειδήσεων, ειδικά ο «Αυχένας», με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία να καθηλώνονταν επί ώρες τον χειμώνα, πίσω από μια νταλίκα που «δίπλωνε» κι έπρεπε να περιμένεις τον γερανό να έρθει να τη μετακινήσει.

Σ’ ένα από τα συγκλονιστικότερα παιχνίδια της ιστορίας του, η ομάδα υπό τις οδηγίες του Μπίλι Μπίγκαμ, επικράτησε με 5-4 του ΠΑΣ και μ’ εκείνο το πρώτο «διπλό» στην έδρας της ομάδας των Ιωαννίνων, ο «Δικέφαλος» έκλεισε το 1976 ως «πρωταθλητής χειμώνα», μ’ έναν βαθμό περισσότερο από τον Ολυμπιακό.

Οι Γκουερίνο (2), Κερμανίδης, Δαμανάκης και Σαράφης ήταν οι σκόρερ των πέντε ασπρόμαυρων γκολ, με την εναλλαγή του σκορ, όντως, να θυμίζει έντονα… Αγγλία: 0-1 ο ΠΑΟΚ, 1-1 ο ΠΑΣ, 1-2 και 1-3 ο «Δικέφαλος», 2-3 και 3-2 οι γηπεδούχοι στο 59’, 3-4, 3-5 οι φιλοξενούμενοι και το 4-5 στο τελευταίο λεπτό! Διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης ήταν ο Δημήτρης Σαρακηνός, τον οποίο ο ΠΑΟΚ θα τον έβρισκε στο δρόμο του δύο χρόνια αργότερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Αποχή και ημιεπαγγελματίες

Το 1977 η ελληνική boxing day «σημαδεύτηκε» από την αποχή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, με το αίτημα της ασφάλισης να απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρωτάθλημα και τις ομάδες να κατεβαίνουν στα γήπεδα με ερασιτέχνες προκειμένου να μη μηδενιστούν από την ΕΠΟ και την ΕΣΑΠ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά στις Σέρρες, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε και επικράτησε 2-1 του Πανσερραϊκού, με τους πιτσιρικάδες της εφηβικής ομάδας, ανάμεσα τους ο Νίκος Αλαβάντας και ο Χάρης Μπανιώτης, οι μόνοι από τους δεκατρείς που αγωνίστηκαν εκείνο το μεσημέρι και έκαναν καριέρα.

Από τους υπόλοιπους έντεκα, ο Αλέκος Μποδιτσόπουλος, που είχε πετύχει το ένα από τα δύο γκολ, έπαιξε δύο ματς την επόμενη σεζόν με τον «Δικέφαλο» στην Α’ Εθνική, ο Απόστολος Ανέστης αγωνίστηκε στην Καβάλα, το ίδιο και ο Λευτέρης Παναγιωτίδης, ο Ξενοφών Ρούσσος έπαιξε κάποια λίγα ματς στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ πριν συνεχίσει στον Μακεδονικό και ο Γιώργος Χουνουζίδης αγωνίστηκε κάποια χρόνια στην Καστοριά.

Ο Σαρακηνός… «κουρσάρος»

Παραμονή Χριστουγέννων του 1978 και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έγινε ένα από τα καλύτερα σε θέαμα ντέρμπι, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, το οποίο όμως ο διαιτητής Σαρακηνός φρόντισε να «μουντζουρώσει» με τις αποφάσεις του, κυρίως ένα πέναλτι-φάντασμα εκτός περιοχής! «Ενας Σαρακηνός κούρσεψε τον ΠΑΟΚ» έγραφαν την επομένη τα «Σπορ του Βορρά» στον ευρηματικό κεντρικό τίτλο τους.

PAOK-77

Το «τριφύλλι» χωρίς τον τιμωρημένο Γιώργο Δεληκάρη, παρεμπιπτόντως ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι της απόκτησής του, συνεχίζοντας να τηρεί την «συμφωνία κυρίων» από την εποχή του Κούδα, δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά το πρωτάθλημα, με τους «ασπρόμαυρους» να χάνουν μοναδικές ευκαιρίες για να πάρουν στα τελευταία λεπτά ακόμη και τη νίκη.

Με το σκορ στο 1-1 (Γκόμεζ, Κερμανίδης) ο Σαρακηνός καταλόγισε ένα πέναλτι απ’ το πουθενά (52’), με την ανατροπή να έχει γίνει ένα μέτρο εκτός περιοχής! Το εκτέλεσε ο Κίζας και το απέκρουσε ο Φούρτουλα, ενώ στη συνέχεια άφησε τις δύο ομάδες με 10 παίκτες (αποβάλλοντας τον Ελευθεριάδη για ένα δολοφονικό μαρκάρισμα πάνω στο Δαμανάκη και τον Ιωσηφίδη που αντέδρασε και χτύπησε τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού). Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-1 με τον Κωστίκο, αλλά οι «πράσινοι» ισοφάρισαν 2-2 με τον Ελευθεράκη.

Τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα ένα χρόνο μετά, όταν στην Τούμπα οι «ασπρόμαυροι» υποδέχθηκαν τον Πανιώνιο και με τον Γιώργο Κούδα κορυφαίο του γηπέδου επικράτησαν με 3-1.

Κάπου εκεί σταμάτησε η… μαγεία των Χριστουγέννων στα ελληνικά γήπεδα. Δεν ξανασυναντήσαμε ποτέ ξανά στις 24 ή στις 26 Δεκεμβρίου αγώνες της Α’ Εθνικής.

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football