Ακολουθηστε μας

Football

Πάσχα στα ελληνικά γήπεδα (vid)

Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα των ‘70s δεν υπήρχαν αργίες και μεγάλες διακοπές. Μπάλα παιζόταν κανονικά με τις ομάδες να τσουγκρίζουν πασχαλινά αυγά στη διαδρομή για το γήπεδο ή πριν από την σέντρα των αγώνων.

Δεύτερη μέρα του Πάσχα του 1973. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, μετά το σοκ της ήττας από την Παναχαϊκή στο περίφημο 3-5, καλούνται να δείξουν χαρακτήρα και να επιστρέψουν στις νίκες απέναντι στην Καβάλα, για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ο κόσμος είναι στην Τούμπα και τους στηρίζει. Τους χειροκροτεί σε κάθε καλή προσπάθεια, ενώ αποδέκτης επευφημιών είναι και ο τερματοφύλακας του Δικεφάλου, Γιάννης Στέφας, για την απόδοση του οποίου στο ματς με τους Πατρινούς είχαν ακουστεί πολλά τις μέρες που μεσολάβησαν.

Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος την επομένη της ήττας στήριξε δημόσια τον συγχωρεμένο τερματοφύλακα από την Κόρινθο , δήλωσε ότι «το πρωτάθλημα δεν έχει χαθεί», αλλά ουσιαστικά γνώριζαν στον ΠΑΟΚ πως από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κατόρθωσε και πήρε «κεφάλι» στη βαθμολογία δύσκολα θα άλλαζε η κατάσταση.

Οι φιλοξενούμενοι, αν και βαθμολογικά αδιάφοροι, ήρθαν στην Τούμπα με σκοπό την ισοπαλία και έπαιξαν όχι απλά συντηρητικά, αλλά στα όρια του αντιποδόσφαιρου! Στην επανάληψη ανέλαβε δράση ο Κούδας… Ασίστ, γκολ και εύκολη νίκη με 3-0.

Βαρελότα στην Τούμπα

Η ομάδα του Γκούλα Λόραντ ήταν στο δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος και το 17ο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού έγινε τη Δεύτερη Μέρα του Πάσχα, στις 26 Απρίλιου του 1976, συγκεντρώνοντας πάνω από 35.000 θεατές στην Τούμπα.

Την ίδια μέρα η ΑΕΚ είχε εύκολο έργο απέναντι στον Παναιτωλικό, κάτι που αποδείχθηκε από το τελικό 4-0, με τον ΠΑΟΚ να θέλει μόνο τη νίκη για να πάει (πιθανότατα όπως και τώρα…) μια εβδομάδα αργότερα και να τα παίξει «όλα για όλα» στο «do or die» ντέρμπι με την Ενωση. Πριν από την 26η αγωνιστική η βαθμολογία της Α’ Εθνικής ήταν: ΠΑΟΚ 41, ΑΕΚ 39, Ολυμπιακός 34 (σύστημα βαθμών 2-1-0).

Το κοφτερό μυαλό του Γιώργου Παντελάκη είχε σκεφτεί ακόμη ένα τρικ προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Είχε μεριμνήσει να πωλούνται ταυτόχρονα εισιτήρια και για τα δύο παιχνίδια «προς αποφυγήν ταλαιπωριών εις τα θυρίδας του γηπέδου». Ήταν οι εποχές που ο κόσμος προμηθευόταν τα εισιτήρια από γνωστά πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα γραφεία του συλλόγου επί της Βασιλίσσης Σοφίας (τότε), Εθνικής Αμύνης (σήμερα) 32.

Για καλή τύχη του ΠΑΟΚ, στο στρατόπεδο των «ερυθρόλευκων», παραμονές του αγώνα στην Τούμπα, επικρατούσε αναταραχή. Στην τελευταία προπόνηση αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού δεν κατέβηκαν στο γήπεδο (!) διαμαρτυρόμενοι για οφειλόμενα χρήματα προς αυτούς από τη διοίκηση. Ορισμένοι αποχώρησαν από την προπόνηση και εξεδήλωσαν την επιθυμία να μην αγωνιστούν εναντίον του ΠΑΟΚ. Ενας εξ αυτών ήταν ο Γιώργος Δεληκάρης!

Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του να είναι στον αέρα. Ακόμη και την παραμονή του αγώνα ο σούπερ σταρ των «ερυθρόλευκων» είχε ζητήσει να μην αγωνιστεί, τελικά, οι προσπάθειες των ανθρώπων της διοίκησης έπιασαν τόπο και το «10 το βαρύ» των Πειραιωτών να εμφανίζεται στο χορτάρι και πριν από την σέντρα να ανταλλάσσει λουλούδια και ευχές με τον συνονόματό του Γιώργο Κούδα για το Πάσχα και την ονομαστική τους γιορτή…

Στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο δεν έδειχναν να ασχολούνται με την κρίση στον Πειραιά. Ο Λόραντ είδε τους Γιώργο Κούδα και Χρήστο Τερζανίδη (το «μηχανάκι» του ΠΑΟΚ δεν είχε αγωνιστεί στο 3=5 επί της Παναχαϊκής, μια εβδομάδα πριν), να επιστρέφουν στις προπονήσεις και ο «Δικέφαλος» κατέβαινε πάνοπλος στο μεγάλο παιχνίδι. Το μοναδικό πρόβλημα παρέμενε ο Δημήτρης Παρίδης, που λόγω συμπεριφοράς είχε τεθεί στο περιθώριο από τον αυστηρό προπονητή του. Ο Μαγυάρος τεχνικός ήξερε, και το είχε πει στους παίκτες του, ότι σε όποια κατάσταση και να ήταν ο Ολυμπιακός θα παρουσιαζόταν παθιασμένος για ένα θετικό αποτέλεσμα στην Τούμπα.

Στο γρήγορο γκολ του Μάικ Γαλάκου (άλλοι το χρεώνουν ως αυτογκόλ στον Κούλη Αποστολίδη) οι «ασπρόμαυροι» απάντησαν με τρία «βαρελότα», όπως έγραψε την επομένη η «Θεσσαλονίκη», μέσα σε 17 λεπτά, με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Κερμανίδη.

Ο γεννημένος στην Πολωνία, αλλά μεγαλωμένος από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες στην Ουγγαρία, επιθετικός του ΠΑΟΚ, έκανε το παιχνίδι της ζωής του! Μέσα σε δέκα λεπτά (27’ – 36’) κατάφερε να σκοράρει, το γκολ με το οποίο οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 1-1, ενώ δημιούργησε το δεύτερο ασπρόμαυρο γκολ, που πέτυχε (με αρκετή δόση τύχης) ο Σταύρος Σαράφης.

Στο τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ… κρύφθηκε η μπάλα! Οι Κούδας και Γκουερίνο έπαιξαν δύο τρεις φορές το «ένα – δυο» πριν ο Βραζιλιάνος (44’) νικήσει με δεξί ευθύβολο σουτ τον Παναγιώτη Κελεσίδη. Τρία λεπτά πριν από το τρίτο γκολ των γηπεδούχων ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι με το Βασιλόπουλο, στο 62’ ο Τάκης Συνετόπουλος σημάδεψε το κάθετο δοκάρι του Μλάντεν Φούρτουλα, ενώ λίγο πριν το τέλος ο Κούδας αστόχησε σε κενή εστία!

Όταν ο Δεληκάρης έφυγε από το γήπεδο!

Πάντως, η πιο μεγάλη ζημιά είχε γίνει με την ξαφνική αποχώρηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον αγώνα. Με τον Σταύρο Σαράφη να κάνει το 2-1 ο άσος των «ερυθρόλευκων» έβγαλε τη φανέλα και επιδεικτικά την πέταξε κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια της Τούμπας. Στον πάγκο των Πειραιωτών, Δαρίβας και Σ. Θεοδωρίδης, αλλά και οι συμπαίκτες του στο γήπεδο «παγώσαν» και για πάνω από πέντε λεπτά ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές. Το αξιοπερίεργο ήταν πως ο διαιτητής Παπάζογλου δεν πήρε χαμπάρι την αποχώρηση του Δεληκάρη ή τουλάχιστον αυτό υποστήριξε και δεν τον τιμώρησε όπως θα έπρεπε να έχει κάνει, μέχρι που ο Παμπουλής πέρασε στη θέση του.

Το σοκ για τους «ερυθρόλευκους» ήταν μεγάλο, o Συνετόπουλος και άλλοι παίκτες δήλωναν στα ίσια και παλικαρίσια «ή ο Δεληκάρης ή εμείς», με τη διοίκηση των Πειραιωτών να τον θέτει εκτός ομάδας φοβούμενη αναταραχές στο εσωτερικό της, τιμωρεί τον προπονητή (Δαρίβα) και τον αρχηγό αποστολής (Σάββας Θεοδωρίδης), ενώ η ΕΠΟ κάλεσε στις 4 Μαΐου τον Δεληκάρη σε απολογία για «δυσφήμιση του αθλήματος». Εκείνη την ημέρα είπε το απίστευτο: «Ιδρωσα γι’ αυτό έβγαλα τη φανέλα»!

Στον ΠΑΟΚ γιόρτασαν τη μεγάλη νίκη που τους κράτησε σε απόσταση δύο βαθμών από την ΑΕΚ και ήταν σίγουροι πως εκείνο το πρωτάθλημα δεν μπορούσε να χαθεί. Το έλεγαν ο Λόραντ και ο Κούδας στις δηλώσεις τους, αλλά εκείνος που το πίστευε περισσότερο απ’ όλους, λες και ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί, ήταν ο Νέτο Γκουερίνο. «Πιστεύω σε νίκη εκατό τοις εκατό. Από μέσα μου πιστεύω ότι την Κυριακή θα είμαστε πρωταθλητές», είχε πει ο άνθρωπος που στο 89’ του ντέρμπι με την ΑΕΚ σφράγισε, υπέγραψε και έβαψε ασπρόμαυρο το πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76!

To Κύπελλο Πάσχα

Από την Πασχαλιά του ’28 άρχισαν στην ποδοσφαιρική Ελλάδα να τσουγκρίζουν πασχαλινά αυγά στην σέντρα, με σημείο αναφοράς στο Κύπελλο του Πάσχα. Το τουρνουά που έκανε την πρώτη του σέντρα στις 14 Απριλίου εκείνης της χρονιάς και συνεχίστηκε με διακοπές έως το 1964. «Έλληνες! Παρακολουθήσατε τους αγώνας εις τους οποίους κρίνεται το ελληνικόν ποδόσφαιρον…», έγραφε χαρακτηριστικά η πρώτη αφίσα της νέας διοργάνωσης, που έφερε την υπογραφή του ΠΟΚ.

Ηταν τότε, που φίλαθλοι του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, μοιράζονταν το ίδιο μαξιλαράκι στην ξύλινη εξέδρα ή όρθιοι στηριζόταν ο ένας πάνω στον ώμο του άλλου για να βρουν καλύτερη θέση ορατότητας, ενώ οι παίκτες συζητούσαν για τις κοινές αγωνίες τους, στο καφενείο και την ταβέρνα.


Ολα ξεκίνησαν, όταν η ΕΠΟ πριν ξεκινήσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (1927-28), τιμώρησε τον Ολυμπιακό , με αιχμή το θέμα διαχείρισης των εισιτηρίων και διέταξε τα υπόλοιπα σωματεία να μην αγωνίζονται μαζί του ούτε σε φιλικά. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν υπάκουσαν, στάθηκαν δίπλα του και προχώρησαν μαζί του στη διοργάνωση φιλικών αγώνων. Συνέπεια, η διαγραφή και των τριών

Το Κύπελλο του… ΠΟΚ

Εκείνοι όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά αμέσως, το Φθινόπωρο του 1927, δημιούργησαν το Π.Ο.Κ. («συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας προς εξυπηρέτησιν των συμφερόντων των σωματείων τούτων, θέσαντες συνάμα και ποινικήν ρήτραν 50.000 δρχ. δια τον αθετούντα την υπόσεχεσίν του Σύλλογον»), ένα σύμφωνο εμπορικού χαρακτήρα των τριών δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά, προσφέροντας τα αρχικά τους (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ) στην ονομασία. Σκοπός, διοργάνωση αγώνων- τουρνουά και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια συνεργασία των τριών ομάδων, που διαλύθηκε το 1963. Μέχρι τότε πρόλαβαν την διοργάνωση 23 Κυπέλλων Πάσχα (πολυνίκης ο Ολυμπιακός με 11), αλλά και άλλων τουρνουά, όπως το Κύπελλο των Χριστουγέννων και το Κύπελλο του Σεπτεμβρίου .

Οι αγώνες γίνονταν πάντα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κατάμεστη από χιλιάδες φιλάθλους, συμμετείχαν οι τρεις του ΠΟΚ και προσκαλούσαν ξένες εμπορικές ομάδες από Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία. Μοιράζονταν τα έξοδα φιλοξενίας καθώς και τα έσοδα από τα εισιτήρια.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football