Από τότε που ο πρωτοπόρος Ν. Γερμανός και πέντε-έξι οξυδερκείς Θεσσαλονικείς συλλάβανε την ιδέα της «εμποροπανηγύρεως» μέχρι την υλοποίησή της, η ΔΕΘ έφτασε να μετράει 98 χρόνια ζωής.
Οι βασικοί στόχοι της (σύσφιγξη εμπορικών δεσμών Βορρά και Νότου, Ελλάδας και Βαλκανίων, ελληνικής και διεθνούς αγοράς) δεν φάνταζε να επιτυγχάνονται. Παρά, όμως, τα σοβαρά εμπόδια ο θεσμός επιβλήθηκε, θριάμβευσε και συνεχίζει την πορεία του από το 1926 μέχρι σήμερα
Η ιστορική, πια, αίτηση για τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης υποβλήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στις 28 Απριλίου 1925. Πρωθυπουργός ήταν ο συντηρητικός φιλελεύθερος Α. Μιχαλακόπουλος και αρμόδιος υπουργός ο Κ. Σπυρίδης.
Πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 3 – 17 Οκτωβρίου, 1926, διάρκεια 15 ημερών και συνδυάστηκε με πολλές παράλληλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως η διοργάνωση από την UEFA του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων, όπου συμμετείχαν οι ελληνικές ομάδες μέχρι την κατάργησή του.
Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν ουκ ολίγες φορές που οι εκάστοτε πρωθυπουργοί ήρθαν αντιμέτωποι με τα αθλητικά ζητήματα της πόλης και συνέδεσαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ με τον αθλητισμό. Ποιος ξεχνάει το 1997, η ημέρα που η Ελλάδα κέρδιζε στη Λοζάνη τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθυστέρησε δέκα λεπτά τα εγκαίνια για να γνωρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς ουκ ολίγα συλλαλητήρια, όπως αυτό των οπαδών του ΠΑΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2006, έλαβαν χώρα την ημέρα των εγκαινίων. Ένα δυναμικό συλλαλυτήριο που κατέληξε σε μάχες με τις δυνάμεις της Αστυνομίας στο κέντρο της πόλης.
Οι πολιτικοί της χώρας το διάστημα της Διεθνούς Έκθεσης βρίσκουν πεδίο δράσης, θυμούνται την πόλη της Θεσσαλονίκης και το πόσο… ερωτική είναι, είναι μια μικρή περίοδος μέσα στο χρόνο που δίνει την ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις και υποσχέσεις…
Οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και αρχηγοί των κομμάτων επισκέπτονται τα περίπτερα των ομάδων, που συμμετέχουν στη ΔΕΘ, βγάζουν τις απαραίτητες φωτογραφίες, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο χάρισαν μια φανέλα του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, κατά κανόνα λένε και καμία ατάκα, όπως έκανε και το 2017 ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που τότε ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για κακή του τύχη η συνομιλία του μπροστά στο περίπτερο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ με τον Θόδωρο Ζαγοράκη, καταγράφηκε από τις κάμερες και ήταν μια… άτυχη στιγμή, καθώς ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ μια «εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία». Τι, το κακό, θα πει κανείς…
Τι ήταν αυτό που έκανε τη… διαφορά; Ο «Δικέφαλος» στα τέλη Αυγούστου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, είχε αποκλειστεί από την Έστερσουντ και δεν συνέχιζε στο Europa League!
«Έκανα λάθος γιατί εντύπωσή μου ήταν ότι ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να παίζει στην Ευρώπη. Διότι είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι που είχε κερδίσει. Οπότε ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ» ανασκεύασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια μέρα μετά.