Ακολουθηστε μας

Football Insider

Το «ασπρόμαυρο» παρελθόν του «Τσίρο» που έφυγε από τη ζωή

Ο Μίρο Μπλάζεβιτς, ο οποίος οδήγησε την εθνική Κροατίας στην τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 1998 και οποίος είχε βρεθεί και στον πάγκο του ΠΑΟΚ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ο θρυλικός Κροάτης προπονητής είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1991-92, με σημαντικότερη στιγμή του την πρόκριση επί της Μαλίν στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ τον Μάιο του 1991, ερχόμενος από τη Γαλλία και τη Ναντ, στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, πληροφορήθηκε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα της συζύγου του και μετά από εκείνο το σημείο δεν μπορούσε να αφιερωθεί ουσιαστικά στο έργο του.

Η υποδοχή στη Θεσσαλονίκη

Πάντοτε είχε να πει ένα καλό λόγο για τον «Δικέφαλο» και τον κόσμο του. «Όταν αναφέρεσαι στον ΠΑΟΚ, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι οπαδοί του! Είναι οι πιο φανατικοί στην Ελλάδα, είναι παραδοσιακά… άγριοι και λατρεύουν τον σύλλογό τους. Είναι σαφές ότι λόγω αυτής της μεγάλης αγάπης μερικές φορές πηγαίνουν από το ένα άκρο στο άλλο άκρο, αλλά παραμένουν με τον πιο όμορφο τρόπο στη μνήμη μου. Τότε ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ, πιστεύω ότι αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα», είχε πει και παρόλο που κάθισε για μόλις 10 μήνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο αγαπήθηκε από τους φίλους της ομάδας.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που διαδραματίστηκε το Απρίλιο του 1997 στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε βρεθεί με την εθνική Κροατίας στο δρόμο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας. Περίπου 100 φίλοι του «Δικεφάλου» τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με κασκόλ, σημαίες και πυρσούς! «Ήμουν πραγματικά περήφανος, ήταν μία απόδειξη πως άφησα καλή εντύπωση στο σύλλογο, παρόλο που πέρασα μόνο μία σεζόν εκεί», δήλωσε πριν από μερικά χρόνια.

Η επεισοδιακή απόλυση

Η απόλυση του στις 22 Μαρτίου του 1992, ήρθε μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ (1-1), όπου ο Μιχάλης Λεοντιάδης αποβλήθηκε καθώς ένας αστυνομικός μπήκε εντός αγωνιστικού χώρου για να τον συλλάβει (!), με το αιτιολογικό ότι τον εξύβρισε.

«Απέβαλα τον Λεοντιάδη γιατί συνεπλάκη με αστυνομικό όργανο», έγραψε στο φ.α. ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης, που έδειξε την κόκκινη κάρτα και σε άλλους δύο ποδοσφαιριστές (Ντελγάδο του ΟΦΗ και Γ. Αναστασιάδη του ΠΑΟΚ), με τον «Δικέφαλο» να παίζει σε κάποια στιγμή με οκτώ ποδοσφαιριστές, καθώς ένα αντικείμενο από την κερκίδα χτύπησε τον Κώστα Μαλιούφα στο κεφάλι (σκίστηκε το φρύδι του) και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο αστικός μύθος θέλει τον τότε πρόεδρο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Θωμά Βουλινό, να προχωράει σε μια… πρωτοποριακή κίνηση. Δεν ανακοίνωσε στον Κροάτη προπονητή την απόλυσή του, απλώς του έδωσε μερικές ημέρες άδεια να μεταβεί στην πατρίδα του, όπου συχνά πυκνά ήθελε να βρίσκεται ο «Τσίρο» μετά το ατύχημα της συζύγου του. Τελικά αποδείχθηκε «άδεια άνευ αποδοχών», με τον Μπλάζεβιτς να μην επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και τον Γιάννη Γούναρη να τον διαδέχεται στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και μ’ αυτόν στον πάγκο «εάλω η Τούμπα» από τον Ολυμπιακό μετά από 23 χρόνια και 21 αγώνες, όπως επίσης χάθηκε το κύπελλο στους διπλούς τελικούς με τους «ερυθρόλευκους».

Η πορεία ως την 3η θέση του κόσμου

To 1998 ως προπονητής της εθνικής Κροατίας έφτασε μέχρι την κατάκτηση της τρίτης θέσης, στην πρώτη της παρουσία ως ανεξάρτητη χώρα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με εκείνη την τρομερή φουρνιά έφτασε μία ανάσα από το να παίξει στον μεγάλο τελικό στο Παρίσι αλλά έπεσε θύμα ανατροπής από τους διοργανωτές -και μετέπειτα κατόχους του τροπαίου- Γάλλους.

Στην καριέρα του κατέκτησε τίτλους με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τις Σιόν, Γκρασχόπερς στην Ελβετία, ενώ μεταξύ άλλων κάθισε στους πάγκους της εθνικής Ιράν και της εθνικής Βοσνίας τη σεζόν 2008-09. Τελευταία του δουλειά στην προπονητική ήταν το 2014-15 στη Ζαντάρ.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Football Insider