Ακολουθηστε μας

Basketball

Σαν σήμερα: Όταν «γεννήθηκε» το «παλάτι» του ΠΑΟΚ (εικόνες)

18 Μαρτίου σήμερα, μια μέρα πραγματικά σημαντική για τη νεότερη ιστορία του ΠΑΟΚ μια που σαν σήμερα το 1990 έγινε η τελετή θεμελίωσης του κλειστού γηπέδου του στην Πυλαία.

Μια κίνηση που συνδυάζοντας τη γενναιοδωρία των αδελφών Δεδέογλου, το απίστευτο επικοινωνιακό ταλέντο της φυσιογνωμίας που ακούει στο όνομα Νίκος Βεζυρτζής και την αγάπη ενός ολόκληρου λαού κατάφερε να αποτελέσει την απαρχή της υλοποίησης ενός ονείρου που θα μείνει στην ιστορία…

Το SKGsports θυμάται τη διαδρομή και τα βήματα για την ολοκλήρωση του PAOK Sports Arena.

Το ασπρόμαυρο «παλατάκι» του ΠΑΟΚ, το δεύτερο ιδιόκτητο γήπεδο του Συλλόγου, έχει τη δική του ιστορία. Σαν σήμερα, πριν 33 χρόνια, θεμελιώθηκε για πρώτη φορά το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην περιοχή της Πυλαίας.

Ο «Δικέφαλος», όντας εκ των πρωταγωνιστών την εποχή εκείνη στη σκηνή του ελληνικού μπάσκετ, αναζητούσε το δικό του «σπίτι», εκμεταλλευόμενος τη δωρεά της έκτασης από την οικογένεια Δεδέογλου και τη διορατικότητα του Νίκου Βεζυρτζή, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, παραμονές του τελικού κόντρα στην CAI Σαραγόσα, κατάφερε να βάλει στο «παιχνίδι» και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε χάρη στο πείσμα των παραγόντων του να αποκτήσει το δικό του «σπίτι» και να είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα, με δύο ιδιόκτητα γήπεδα, την Τούμπα και το «παλατάκι» της Πυλαίας, χρυσή και ανεκτίμητη περιουσία του ερασιτέχνη.

Εκείνο το πρωί της 18ης Μαρτίου του 1990 η θεμελίωση έγινε παρόντων των αδερφών Δεδέογλου, της διοίκησης του ΠΑΟΚ, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου. Ο Νίκος Βεζυρτζής βιαζόταν, ενθουσιώδης ως χαρακτήρας, δηλώνει ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 1991! Λίγο αργότερα, μπλέκοντας στα γραφειοκρατικά γρανάζια, διαπίστωσε και ο ίδιος ότι θα χρειαζόταν πάνω από πέντε-έξι χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Το 1995 έγινε και δεύτερη τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, αλλά και πάλι το έργο δεν προχωρούσε. Χρειάστηκε τελικά η ευστροφία και η εμπλοκή του Γιώργου Βασιλακόπουλου, που καταφέρνει, μέσω FIBA, να ορίσει ως έδρα διεξαγωγής του φάιναλ φορ μπάσκετ στο υπό κατασκευή γήπεδο.

Κάπως έτσι τα έργα ξεμπλόκαραν, με την οικογένεια του ΠΑΟΚ να αποκτά το δικό του ιδιόκτητο κλειστό γήπεδο.

Η διαδρομή του γηπέδου

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στην ενότητα «γήπεδο» παραθέτει τις στιγμές και όλα όσα έγιναν από την πρώτη θεμελίωσή του μέχρι και την έναρξη λειτουργίας του, τον Απρίλιο του 2000.

«Μπορεί το πρώτο επίσημο παιχνίδι να έγινε την 1η Απριλίου του 2000, αλλά για την ολοκλήρωση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη θεμελίωση (18 Μαρτίου 1990) και δώδεκα από την ιστορική δωρεά του αείμνηστου Ιωάννη Δεδέογλου (17 Ιουνίου 1988)!

Ο μέγας ευεργέτης του ΠΑΟΚ, Ιωάννης Δεδέογλου, μαζί με τον αδερφό του Θανάση Δεδέογλου, που δώρισε με την σειρά και νέο οικόπεδο στον ΠΑΟΚ το 1991, έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για την κατασκευή ενός από τα πλέον υπερσύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 26 Μαρτίου 1991, αποτέλεσε τον πρώτο και εξόχως σημαντικό μοχλό πίεσης, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου. Ο δρόμος όμως, ήταν μακρύς.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1991 και αφού έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου, γίνεται γνωστό ότι το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 4.800 μόνιμων θέσεων και 1.200 πτυσσόμενων. Ο συνολικός αριθμός της χωρητικότητας (6.000 σύμφωνα με την πρώτη μελέτη) θα αποτελέσει για αρκετά χρόνια σημείο τριβής και διαφωνιών, αλλά το βασικότερο πρόβλημα θα προκύψει από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, γίνεται τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, αλλά το γήπεδο δεν προχωρά, καθώς υπάρχει αίτημα για αύξηση της χωρητικότητάς του, γεγονός που οδηγεί σε νέα καθυστέρηση.

Στις 30 Οκτωβρίου 1996, εγκρίνεται η νέα προμελέτη του έργου, που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις, και η πρόταση για ανάθεση στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, της διοργάνωσης του φάιναλ φορ της Euroleague, λειτουργεί ως έκτακτο μέτρο πίεσης για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο στην ώρα του.

Στις 17 Μαΐου 1999, η FIBA αποφασίζει οριστικά την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και οι εργασίες επιταχύνονται με γοργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα; Το γήπεδο είναι έτοιμο και φιλοξενεί τελικά, όχι μόνο το φάιναλ φορ της Euroleague (18 & 20 Απριλίου 2000), αλλά τρεις περίπου εβδομάδες νωρίτερα και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος (1 & 2 Απριλίου 2000).

Στις 17 Μαΐου του 2000, διεξάγεται το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και τα εισιτήρια του αγώνα με τον Παναθηναϊκό γίνονται ανάρπαστα. Μαζί και τα αναμνηστικά μπλουζάκια. Όλοι θέλουν να δουν το νέο γήπεδο, που αποτελεί πλέον τη νέα έδρα της ομάδας και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της».

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Basketball