Ακολουθηστε μας

Backstage

ΠΑΟΚ και 12 Απριλίου: Το διαχρονικό ερώτημα και οι απαντήσεις

To «SKGSports» επιχειρεί να απαντήσει στο διαχρονικό ερώτημα γιατί μπήκε 12η Απριλίου από τους ιδρυτές του ΠΑΟΚ ως ημερομηνία εορτής, ενώ θεωρητικά η ιδέα ίδρυσης είναι είτε η 30η Μαρτίου 1926 (πρωτόκολλο ίδρυσης), είτε η 20η Απριλίου 1926 (έγκριση από το πρωτοδικείο).

Πολλές φορές στον ΠΑΟΚ λένε, χαριτολογώντας ότι «ο ΠΑΟΚ. γιορτάζει την ίδρυση του λίγο τον Μάρτιο και σχεδόν όλο τον Απρίλιο», μιας και μεσολάβησε λιγότερο από ένα μήνα η νομική διαδικασία ίδρυσης του.

Πώς και γιατί έχει προκύψει η 12η Απριλίου, κάπου στο ενδιάμεσο της διαδρομής των νομικών διαδικασιών, και όχι πχ. η 30η Μαρτίου όταν υπογράφηκε το πρωτόκολλο ίδρυσης ή η 20η Απριλίου, όταν εγκρίθηκε από το Νεοελληνικό Κράτος, που τον φιλοξένησε στην αρχή της πορείας του στα αθλητικά δρώμενα της χώρας;

Σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις. Οι ΠΑΟΚτσήδες, λοιπόν, πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν να υποστηρίξουν σε ότι αφορά τα γενέθλια του Συλλόγου και ενώ πλησιάζουμε στα 100 χρόνια από την ίδρυση του.

Με τη βοήθεια της σελίδας «Και εγένετο ΠΑΟΚ» στο Facebook θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στο διαχρονικό ερώτημα που έρχεται στην επικαιρότητα κάθε τέτοια ημέρα.

«12 Απριλίου. Ημέρα επίσημης γιορτής για τον σύλλογο που έχει ρίζες στην καρδιά μας. Η συζήτηση για το τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα είναι κάθε χρόνο η ίδια και θα συνεχίζει να είναι κάθε χρόνο η ίδια γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι αγνοούν την ιστορία του Π.Α.Ο.Κ. Και όχι απλώς την αγνοούν αλλά δεν ενδιαφέρονται και να τη μάθουν οι περισσότεροι. Όλοι όμως έχουν άποψη και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η 12η Απριλίου αντί να είναι ημέρα γιορτής είναι ημέρα γκρίνιας και μιζέριας.

Ας καταλάβουμε καταρχάς ΟΛΟΙ ότι ο Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ. έχει υποχρέωση να γιορτάζει επίσημα αυτή τη μέρα, γιατί έτσι ορίζει το Καταστατικό του. Όταν στο Καταστατικό σου έχεις συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρει ποια μέρα γιορτάζει επίσημα ο σύλλογος, δεν μπορείς εσύ ως διοίκηση του συλλόγου να πεις δεν μου αρέσει, δεν συμφωνώ, δεν τη θέλω ή οτιδήποτε άλλο. Έχεις υποχρέωση να εφαρμόζεις αυτό που γράφει το Καταστατικό σου, όπως κάνεις και για όποιο άλλο θέμα υπάρχει άρθρο στο Καταστατικό. Αν δεν σου αρέσει πρέπει να αλλάξεις το άρθρο στο Καταστατικό αλλά μέχρι να το αλλάξεις κάθε χρόνο γιορτάζεις επίσημα αυτή τη μέρα. Τελεία και παύλα.

Κάτι άλλο που επίσης πρέπει να ξέρουμε ΟΛΟΙ είναι ότι την ημερομηνία 12 Απριλίου ως ημερομηνία εορτής, δεν την όρισαν αυτοί που διοικούν τον Π.Α.Ο.Κ. σήμερα, ούτε αυτοί που διοικούσαν τον σύλλογο πριν από 20, 30, 40 ή 50 χρόνια, αλλά οι ίδιοι οι ιδρυτές του συλλόγου! Το άρθρο που ορίζει το πότε γιορτάζει ο σύλλογος υπάρχει από το 1931! Στο πρώτο Καταστατικό του Π.Α.Ο.Κ., του 1926, δεν ορίζεται καμία ημερομηνία εορτής του συλλόγου, αλλά στην πρώτη αναθεώρηση του Καταστατικού, που έγινε το 1931, το άρθρο 16 γράφει συγκεκριμένα: «Ημέρα εορτής του συλλόγου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεως αυτού, ήτοι η 12η Απριλίου». Το Καταστατικό αυτό το συνέταξε ο Φανούριος Βυζάντιος, ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης και ο Μικές Κωνσταντινίδης στις 10 Απριλίου 1931 και εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. του Π.Α.Ο.Κ. στις 19 Απριλίου 1931.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι γιατί θεώρησαν τότε την ημερομηνία 12 Απριλίου ως ημερομηνία ίδρυσης και την έβαλαν στο Καταστατικό. Απάντηση πειστική δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία. Αυτοί που το αποφάσισαν τότε δεν μπορούν προφανώς να απαντήσουν, μας βλέπουν από ψηλά, η ημερομηνία αυτή δεν εμφανίζεται σε κανένα έγγραφο της εποχής εκείνης, δεν έγινε κάτι δηλαδή στις 12 Απριλίου του 1926, το γεγονός ότι το 1931 το Πάσχα έπεσε 12 Απριλίου δεν έχει σχέση με την ίδρυση του συλλόγου, το Πάσχα μάλιστα είναι κινητή εορτή, για ποιο λόγο να βάλει κάποιος το Πάσχα ημερομηνία εορτής, όλα αυτά είναι υποθέσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, αλλά, όπως είπαμε, δεν απαντούν πειστικά το ερώτημα, επομένως ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ γιατί επέλεξαν αυτήν την ημερομηνία. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να έγινε τυπογραφικό λάθος και να μπήκαν οι λάθος αριθμοί ή ανάποδα οι αριθμοί, αλλά είναι απίθανο να μην εντοπίστηκε ποτέ το λάθος, αν ειναι τυπογραφικό, από κανέναν. Δεν διορθώθηκε πάντως ποτέ, έχει μείνει αυτή η ημερομηνία μέχρι σήμερα στο Καταστατικό, από το 1931!

Και ερχόμαστε τώρα στο άλλο μεγάλο πρόβλημα: Ο σύλλογος αν θέλει μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία αυτή, ακολουθωντας τη σχετική διαδικασία που ορίζεται από το Καταστατικό του, σε καταστατική συνέλευση που θα συζητήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλά στην περίπτωση αυτή ποια ημερομηνία πρέπει να οριστεί ως ημερομηνία εορτής της ίδρυσης του συλλόγου; Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια έχω την εντύπωση ότι θα πουν όλοι με μια φωνή «20 Απριλίου!», γιατί τότε εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η αίτηση! Μα καλά, είμαστε σοβαροί; Τι λατρεία είναι αυτή για τα δικαστήρια και τα πρωτοδικεία; Είμαστε από τους ελάχιστους τυχερούς συλλόγους που έχουν διασωθεί έως σήμερα όλα τα ιστορικά τεκμήρια της ίδρυσής μας και θα επιλέξουμε την ημερομηνία διεκπεραίωσης μιας κρατικής γραφειοκρατίας για να την ορίσουμε ως ημερά των γενεθλίων μας; Δηλαδή εσείς πότε έχετε γενέθλια, τη μέρα που γεννηθήκατε ή όταν συνέταξε το Ληξιαρχείο το πιστοποιητικό γέννησής σας; Ε λοιπόν να γιορτάζουμε όλοι τα γενέθλιά μας την ημερομηνία που συντάχθηκε το πιστοποιητικό γεννήσεως απο το Ληξιαρχείο!

Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν γεννήθηκε σε κανένα Πρωτοδικείο. Ο Π.Α.Ο.Κ. γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1926, ημέρα Τρίτη, στις 9 το βράδυ, στα γραφεία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου αρ. 29, με ομόφωνη απόφαση των Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλου, Κ. Κρητικού, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλου, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγελόπουλου και Μ. Τσούλκα. Η ιστορία του Π.Α.Ο.Κ. ξεκινά από αυτό το βράδυ, το κοντέρ αρχίζει να γράφει, τα γεγονότα τρέχουν κάθε μέρα, ο σύλλογος έχει ζωή! υπάρχει! λειτουργεί! Το πότε ένα διοικητικό όργανο του ελληνικού κράτους, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εγκρίνει τη λειτουργία μας, δεν αποτελεί πράξη γέννησης αλλά πράξη κρατικής επικύρωσης της γέννησης.

Ο Π.Α.Ο.Κ. λοιπόν γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1926 και υπάρχει και το σχετικό ιστορικό τεκμήριο (δείτε το “Πρωτόκολλο Ίδρυσης” στη φωτογραφία στο τέλος). Αν ο σύλλογος θέλει να αλλάξει στο Καταστατικό του την ημέρα της εορτής της ίδρυσής του, που ειναι τώρα η 12η Απριλίου αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί, η μόνη ιστορικά ορθή επιλογή είναι η 30ή Μαρτίου, εκτός αν θέλουμε να είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που θα γιορτάζει ως γενέθλιά της την απόφαση ενός δικαστηρίου (κανένας άλλος σύλλογος στην Ελλάδα δεν γιορτάζει την έγκρισή του από το Πρωτοδικείο ως ημέρα γενεθλίων του).

Και κλείνουμε με το εξής «κουφό»: Η Π.Α.Ε. ή η Κ.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. από πού κι ως πού έχουν το δικαίωμα να ορίσουν το πότε θα γιορτάζει ο Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ.; Θα πουν οι κόρες πότε έχει γενέθλια η μάνα; Σοβαρά τώρα; Η Π.Α.Ε. (που ιδρύθηκε 1979) και η Κ.Α.Ε. (που ιδρύθηκε το 1997 – υπήρχε το Τ.Α.Κ. απο το 1992) έχουν υποχρέωση να σέβονται το Καταστατικό του Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ. και εν τέλει ας ορίσουν ως γιορτή αν θέλουν τις ημερομηνίες της δικής τους ίδρυσης, δεν μπορεί η όποια Π.Α.Ε. η Κ.Α.Ε. να αλλάξουν την ιστορία του συλλόγου γιατί πολύ απλά δεν αποτελούν οι εταιρείες αυτές την ιστορική συνέχεια του συλλόγου. Το γεγονός ότι είναι δημοφιλέστατα αθλήματα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και νομικά τα Τμήματα αυτά αποτελούν χωριστούς οργανισμούς δεν σημαίνει ότι η ιστορία του Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να καθορίζεται από δύο ανώνυμες εταιρείες που λειτουργούν αυτόνομα εδώ και μερικές δεκαετίες. Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει αθλητική ιστορία από το 1926 και ο μόνος εκφραστής της ιστορικής συνέχειας του συλλόγου είναι ο Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ.

Μέχρι λοιπόν να αλλάξει κάποια στιγμή στο μέλλον το Καταστατικό του Ερασιτέχνη και να οριστεί η σωστή (!) ελπίζουμε, βάσει των ιστορικών τεκμηρίων, ημερομηνία γενεθλίων της ασπρόμαυρης λατρείας μας, που είναι η 30ή Μαρτίου, θα ευχηθούμε και πάλι σήμερα: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage