Ακολουθηστε μας

Backstage

Άραβες, Καταριανοί και ένας… Σερ στη «μάχη» για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Σαουδική Αραβία μπήκε στην κούρσα για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ οι προσφορές έχουν ήδη κατατεθεί από άλλους πιθανούς επενδυτές πριν από την προθεσμία της Παρασκευής, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής Telegraph.

Πολλές ιδιωτικές ομάδες στο Ριάντ έχουν κάνει επίσημες έρευνες και φαίνονται έτοιμοι να μπουν σε «μάχη» με το Κατάρ και τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, σε ένα deal που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του Αθλητισμού.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οικογένεια Γκλέιζερ, έχει λάβει ήδη λεπτομερείς προσφορές αλλά κρατά τις επιλογές της ανοιχτές, καθώς οι τελικές προσφορές εξαγοράς θα ληφθούν το βράδυ της Παρασκευής (17/2). Όπως έχουν τα πράγματα, μια οριστική πώληση είναι πιθανότατα σύμφωνη με τις ελπίδες να ολοκληρωθεί μια συμφωνία ως τα τέλη Απριλίου.

Λόγω της θέσης της Γιουνάιτεντ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι χρηματιστές που ενεργούν για τον σύλλογο είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν τις προσφορές ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας της Παρασκευής. Ωστόσο, εκτενείς προσφορές που περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια των επενδυτών και την πηγή χρηματοδότησης αναμένονται ακόμη αυτή την εβδομάδα, εν μέσω καθυστερημένης αύξησης της συνολικής εξαγοράς και του μειοψηφικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Το αν η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στην κατάθεση μιας προσφοράς μένει να φανεί, αλλά μεσάζοντες που ενεργούν για διάφορους ομίλους στη χώρα έχουν υπογράψει υλικά προς πώληση. Μάλιστα, ενδιαφέρον υπήρξε και για την Τσέλσι πέρυσι. Σύμφωνα με την ατζέντα του πρότζεκτ «Vision 2030», που υποστηρίζει ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχουν ήδη δαπανηθεί δισεκατομμύρια στον αθλητισμό, καθώς η αμφιλεγόμενη χώρα προσπαθεί να διαφοροποιηθεί μακριά από το πετρέλαιο.

Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για τη Γιουνάιτεντ δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κατανοητό ότι η χώρα έχει διερευνήσει δύο φορές την προοπτική μιας πλήρους εξαγοράς στο παρελθόν. Πηγές είπαν στην Telegraph Sport ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις οι Γκλέιζερς ήταν πάντα ανοιχτοί να πουλήσουν το 20% των μετοχών του συλλόγου κι έτσι η κατάσταση δεν προχώρησε ποτέ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Saudi Telecom, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας. Συμφώνησαν επίσης μια στρατηγική συνεργασία το 2017, που είδε τους «Κόκκινους Διαβόλους» να βοηθά τη Γενική Αρχή Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει τη βιομηχανία ποδοσφαίρου της, ως μέρος του «Saudi Vision 2030» που σχεδιάζει να διαφοροποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και να αναπτύξει τους δημόσιους τομείς της.

Όπως αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Telegraph Sport, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα καταθέσει προσφορά. Άμεση προτεραιότητα για τη χώρα είναι να αναζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η UEFA δεν θα μπλοκάρει την εξαγορά βάσει της ιδιοκτησίας στην Παρί Σεν Ζερμέν της θυγατρικής QIA (Qatar Sports Investments).

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος σερ Τζιμ Ράτκλιφ δεν έχει ακόμη στείλει οικονομικά στοιχεία στη Γιουνάιτεντ, αλλά αναμένεται να καταθέσει μια πλήρη πρόταση την Παρασκευή, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη από τους παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς JP Morgan και Goldman Sachs. Για τον Ράτκλιφ, φαίνεται βέβαιο ότι έχει αναγκαστεί να δεχτεί υψηλούς τόκους για τη χρηματοδότηση του χρέους που παρέχεται και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα θέλει να ξοδέψει ούτε μια δεκάρα πέρα από την πραγματική αποτίμηση του συλλόγου.

Οι Γκλέιζερς θέλουν περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες για τον σύλλογο, αλλά ο Μπεν Πέπι, επικεφαλής αθλητικών υπηρεσιών στην JMW Solicitors, λέει ότι «οι οξυδερκείς επενδυτές δεν θα πληρώσουν υπερβολικά», καθώς έδωσε στον σύλλογο αποτίμηση 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών. «Μια δέσμευση υποδομής ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσε επίσης να είναι μια ρεαλιστική αμοιβή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε επένδυση της Σαουδικής Αραβίας στη Γιουνάιτεντ θα προκαλούσε οργή από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ομάδες έχουν ήδη επιτεθεί στην προοπτική εξαγοράς από το Κατάρ. Παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού στη Σαουδική Αραβία, το έθνος συνεχίζει να αποκεφαλίζει φερόμενους εγκληματίες και η διεθνής φήμη του παραμένει αμαυρωμένη από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage