Ακολουθηστε μας

Backstage

98 χρόνια ΠΑΟΚ: Ωδή στο Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλλου

Σήμερα 20 Απριλίου, 98 χρόνια από την ημέρα που πήρε εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η ίδρυση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινοπολιτών, θα αποτιμήσουμε φόρο τιμής στο “Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλλου”.

Αυτό όριζε το άρθρο 27 και 28 για σφραγίδα και λάβαρο-σήμα στο ιδρυτικό καταστατικό του ΠΑΟΚ. Οι Κωνσταντινοπολίτες της Θεσσαλονίκης που κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήταν οι ίδιοι που ίδρυσαν και την ΒΑΕ1923,ΑτΕΚ1924, ΑΕΚΘ1925 και μετά στην αναθεώρηση που έγινε στο καταστατικό του ΠΑΟΚ το 1931, ξεχώριζαν τι είναι σφραγίδα και τι λάβαρο – σήμα στα καταστατικά τους, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωτικό. Επίσης και στην ΑΕΚΘ 1925 και στον ΠΑΟΚ δηλώθηκαν από την αρχή χρώματα, στην ΑΕΚΘ κιτρινόμαυρα και στον ΠΑΟΚ ασπρόμαυρα.

Ο αστικός μύθος της έμπνευσης του τετράφυλλου εν συμπλέγματι μετά πετάλου

Ο αστικός μύθος που υπάρχει είναι ότι η ιδέα ήρθε όταν ήταν όλοι μαζί και από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε ο Κοεμτζόπουλος μάρκας “Λήθη” που σημαίνει λησμονιά. Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν στα πακέτα τσιγάρων σχέδια όπως Δικέφαλος Αετός, Φοίνικας, Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλου, τριφύλλι, ήρωες του 1821 Καραϊσκάκη – Κολοκοτρώνη, Θεοί του Ολύμπου όπως ο Ερμής κτλ, μάλιστα ο Παναθηναϊκός έβγαλε και τσιγάρα δικά του με το όνομα Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή! Στις μέρες μας έχει φυσικά και ταμπακιέρες, θήκες ομάδων.

Η εταιρεία που έβγαζαν τα τσιγάρα Λήθη ήταν στην Καβάλα και ανήκε στους αδελφούς Μαρούλη με καταγωγή του ονόματος από Κωνσταντινούπολη – Θράκη-Μικρά Ασία μετά από έρευνα στα αρχεία των προσφύγων του 1915-1922 και της απογραφής του 1928. Χαρακτηριστικό της ιστορίας της καπνοβιομηχανίας τους ήταν ότι την εποχή που ξεκίνησαν  το 1924, τους έβαλαν φωτιά το 1926, ανταγωνιστές με εργοστάσια καπνού , από Νότια Ελλάδα και Πειραιά… βλέποντας σαν εχθρούς την Μακεδονία και την ποιότητα καπνών που είχε…

Όλα τα σύμβολα έχουν την ιστορία τους.

Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα παγκόσμια αποδεκτό σύμβολο της καλής τύχης και η προέλευσής του ανάγεται στην αρχαιότητα ως το πρώτο σύμβολο του κόσμου. «Σύμφωνα με το Χριστιανικό μύθο, (μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο θα οδηγήσει σε χιλιάδες πηγές), η Εύα κρατούσε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, όταν έφυγε από τον κήπο της Εδέμ. Ήταν ότι πιο πολύτιμο που πήρε από τον Παράδεισο!».

Επίσης το τετράφυλλο για τους Ρωμιούς συμβολίζει την Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα, Σοφία (Ευλογία), το δε πέταλο συμβολίζει την χάρη του Θεού και την αποφυγή της βασκανίας και το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στα βυζαντινά χρόνια στην εορτή του Ιωάννη Προδρόμου για ευφορία στα χωράφια, το είχαν στα σπίτια τους μέσα για ευλογία, γούρι όπως και το τετράφυλλο το σχεδίαζαν στα σπίτια έξω.

Το πέταλο ήταν επίσης μέρος του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης, οι Βυζαντινοί λάτρευαν τον Ιππόδρομο, που αντικατέστησε σαν θέαμα τις ανθρωποθυσίες Χριστιανών στους αρένες των Λεόντων. Το πέταλο του αλόγου είναι από τα πιο γνωστά σύμβολα ευτυχίας και προστασίας από τη βασκανία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πέταλο αποδεικνύεται γούρι, αν το βρει κανείς τυχαία και έχει εφτά τρύπες: τέσσερις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο.

Το τετράφυλλο το συναντάμε στην Βυζαντινή, Μακεδονική, Ορθόδοξη Αγιογραφία, ακόμα και στα ρωμαϊκή διακόσμηση ιερών χώρων και εννοείται εκτός από Σταυρό, είναι και με την μορφή άστρου. Το συναντάμε στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης μέσα και έξω, ενίοτε και σε μορφή δύο τετράφυλλων (οκτάφυλλο) , πάνω από την κυρίως πύλη, πάνω από την βρεφοκρατούσα Παναγία, στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης  στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και παραπέμπει στον Σταυρό και στην θεία χάρη της Γέννησης.

Στην Θεσσαλονίκη συναντάμε εκείνη την εποχή που έγινε ο ΠΑΟΚ τετράφυλλο σε καρτ ποστάλ, σε βυζαντινές διαφημιστικές αφίσες για την έκθεση της Θεσσαλονίκης που συμπωματικά ξεκίνησε το 1926, ως σήμα στην Σουρωτή του Αθάνατου νερού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη το 1916, στην δε Κωνσταντινούπολη τετράφυλλα υπάρχουν σαν σήμα στα μπουκάλια της ζυθοποιίας Bomonti από τη αρχή του 20ου αιώνα.

Διεθνώς τετράφυλλο εκείνη την εποχή 1923 έβαλε η θρυλική Alfa Romeo σε αγώνα στην Μεγάλη Ελλάδα, Σικελία. Οι Κέλτες θαύμαζαν το τετράφυλλο, και η Σελτικ ομάδα Ιρλανδών μεταναστών το φόρεσε σαν σήμα μετά τον ΠΑΟΚ το 1930 μαζί με τα πράσινα ,αφού πιο μπροστά φορούσε μαύρα, άσπρα και σήμα έναν Σταυρό.

Για το τετράφυλλο και το πέταλο ειδική μνεία κάνει και το βιβλίο Τετράφυλλο τριφύλλι του Γεράσιμου Ρηγάτου πως συνδύαζαν οι παλιοί το πέταλο με το Σταυρό, σαν ένα συνδυασμό Χριστιανικής πίστης και μαγείας και αποφυγής της βασκανίας, το μάτιασμα όπως λέγεται και λαϊκά.

Έτσι λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε ο ΠΑΟΚ ένα παιδί της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 με ένα πολύτιμο Κωνσταντινάτο φυλακτό, το πρωταρχικό σύμβολο του κόσμου όλου και ίσως η πρώτη έμπνευση, τρέλα, του ΠΑΟΚτσή Κοεμτζόπουλου να σήμαινε την δικιά μας Γέννηση να βρούμε την ψυχή μας, στο Τετράφυλλο δάκρυ της Ρωμιοσύνης.

Χαρακτηριστικό της γοητείας της αναζήτησης του τετράφυλλου είναι οι στίχοι του παρακάτω ποιήματός που παραπέμπει στο Βυζάντιο και στους Παλαιολόγους από το Νίκο Λυγερό.

Ενα μοναδικό ποίημα του Νίκου Λυγερού, στρατηγικού αναλυτή, πολυπράγμων και μέσα στους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους του κόσμου. Εξυμνεί το τετράφυλλο δάκρυ ,τη σημαία των Παλαιολόγων λέγοντας ότι βρίσκεται παντού στις βυζαντινές Εκκλησίες όσο αναζητάς και το έχεις δει στο 2ο γράμμα όταν καρφώθηκε 4 φορές!

Τότε κοντά στο 1927 ακούστηκε και ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ μας, ας τον απολαύσουμε με ένα ωραίο ιστορικό βίντεο από την Ιστορική σελίδα «Και εγένετο ΠΑΟΚ», που φαίνεται το πρώτο λάβαρο του ΠΑΟΚ μας το «Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλλου» να ανεμίζει.

Οι ιδρυτές του ΠΑΟΚ που μαζεύτηκαν στην Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 και γέννησαν τον ΠΑΟΚ, γέννησαν τον δικό μας κόσμο με το σύμβολο της Γέννησης του κόσμου όλου!

 

 

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage