Ακολουθηστε μας

Sports

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ταμείο της Ελλάδας στο Παρίσι (video)

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ανήκουν στο παρελθόν, με σύσσωμη την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να δίνει ραντεβού στο Λος Αντζελες σε τέσσερα χρόνια.

Η Ελλάδα έφθασε στην κατάκτηση οκτώ συνολικά μεταλλίων, μια επίδοση αρκετά ικανοποιητική, μάλιστα, ισοφάρισε την επίδοση της Ατλάντα το 1996, τότε ήταν τέσσερα χρυσά και τέσσερα ασημένια.

Τα οκτώ μετάλλια (ένα χρυσό, ένα ασημένιο, έξι χάλκινα) έφεραν την Ελλάδα στην 51η θέση του πίνακα των μεταλλίων στο Παρίσι, σε σύνολο 84 χωρών που βρέθηκαν σε αυτόν.

Μετά και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η συνολική συγκομιδή της στην ιστορία είναι 133 μετάλλια, που μεταφράζονται σε 36 χρυσά, 46 ασημένια και 51 χάλκινα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, πετυχαίνοντας το back to back στο μήκος, για το μοναδικό χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι.

Ιστορική στιγμή για την ελληνική κολύμβηση, το ασημένιο μετάλλιο από τον Απόστολο Χρήστου στα 200μ. ύπτιο και με τον τρόπο που ήρθε. Ήταν το 1ο μετάλλιο για την Ελλάδα στην κλασική κολύμβηση μετά το 1896.

Ο Θόδωρος Τσελίδης άνοιξε τον λογαριασμό, με το χάλκινο στα -90κ. στο τζούντο και τον Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, που έκλεισε το ταμείο για την Ελλάδα, με το δικό του χάλκινο στα 86κ. ελευθέρας πάλης.

Ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, μετά την 4η θέση στο Τόκιο, στο Παρίσι ήρθε το πολυπόθητο χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έδειξε στα 33 χρόνια του το μέταλλο του μεγάλου πρωταθλητή, μπήκε στον τελικό των κρίκων με την 6η επίδοση, έφθασε όμως στο χάλκινο μετάλλιο κι έγινε ο πρώτος γυμναστής στο όργανο με τρία μετάλλια σε διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κωπηλασία έστειλε τέσσερα πληρώματα στο Παρίσι και μέτρησε τέσσερις τελικούς και δύο χάλκινα μετάλλια, στο διπλό σκιφ ελ βαρών, μια κατηγορία που θα αντικατασταθεί από την παράκτια κωπηλασία στο Λος Άντζελες το 2028.

Τα κατέκτησαν οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκαϊδατζής στους άνδρες και οι Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού στις γυναίκες.

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Sports