Ακολουθηστε μας

Backstage

Άρης-ΠΑΟΚ: Τα μεγάλα «ασπρόμαυρα» διπλά! (vids)

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να ζήσει το 62ο ντέρμπι πρωταθλήματος, Άρης-ΠΑΟΚ, 124ο συνολικά στις 57 από τις 63 χρονιές που βρέθηκαν οι δύο ομάδες στην ίδια κατηγορία, και το SKGsports σας θυμίζει τα 15 «διπλά» του «Δικεφάλου» στο «Κλεάνθης Βικελίδης», εκεί όπου οι «ασπρόμαυροι» θα αγωνιστούν για 81η φορά, καθώς εκτός των 60 αγώνων εναντίον του Άρη (το ματς του 2004 έγινε στο γήπεδο του Μακεδονικού), υπάρχουν και 21 παιγνίδια πρωταθλήματος όπου τα έδωσαν ως γηπεδούχοι.

1) 01/11/59: Άρης – ΠΑΟΚ 0-1

Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στα πλαίσια της ενιαίας Α’ Εθνικής κατηγορίας την 1η Νοεμβρίου του 1959. Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που πήρε τη νίκη, χάρη σ’ ένα γκολ του Γιώργου Χαβανίδη.

2) 16/12/62: Άρης – ΠΑΟΚ 0-3 

Πρωταγωνιστής του δεύτερου «διπλού» για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Γιάννης Γιακουμής.. Δύο δικά του γκολ, στα πρώτα 28 λεπτά, έδωσαν ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στο «Δικέφαλο», που επιβεβαίωσε την κυριαρχία του με το τρίτο γκολ του Απόστολου Βασιλειάδη (68’).

3) 03/06/73: Άρης – ΠΑΟΚ 1-2

Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1972-73 και ο ΠΑΟΚ διατηρούσε, έστω και μαθηματικές, ελπίδες για τον τίτλο. Ο «Δικέφαλος» έκανε το χρέος του και κέρδισε τους «κίτρινους» 1-2, αν και αγωνιζόταν με 10 παίκτες 32ο λεπτό, λόγω της αποβολής του Μιχάλη Μπέλλη. Ο Άρης είχε ανοίξει το σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σπύρου Καπερνέκα, όμως στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Δημήτρης Παρίδης. Αρχικά ισοφάρισε στο 35ο λεπτό και οκτώ λεπτά πριν από το φινάλε νίκησε για δεύτερη φορά τον Νίκο Χρηστίδη, χαρίζοντας εν τέλη στον ΠΑΟΚ μια νίκη γοήτρου.

4) 14/11/76: Άρης – ΠΑΟΚ 1-2

Ο ΠΑΟΚ πήγε ως πρωταθλητής Ελλάδας στις 14 Νοεμβρίου του 1976 στο Χαριλάου αλλά και με αρκετά προβλήματα, καθώς δεν ήταν διαθέσιμοι οι Κούδας, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης και Φούρτουλα,.

Κάτω από τα δοκάρια του «Δικεφάλου» έκανε ντεμπούτο ο Δημήτρης Μηλίνης, ο Άρης είχε από νωρίς ανοίξει το σκορ με δυνατό σουτ του Κώστα Δράμπη, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον ΠΑΟΚ στο 32ο λεπτό με την αναγκαστική αλλαγή, λόγω τραυματισμού, του αρχηγού του, Σταύρου Σαράφη.

Στο 83ο λεπτό ο Νέτο Γκουερίνο εκτέλεσε ένα κόρνερ, ο Γιάννης Γούναρης πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Παναγιώτης Κερμανίδης με δεύτερη κεφαλιά νίκησε τον Στέλιο Παπαφλωράτο ισοφαρίζοντας σε 1-1. Στο επόμενο λεπτό ο Γιάννης Δαμανάκης έχασε μοναδική ευκαιρία και σε νέα επίθεση ο Κώστας Ορφανός κέρδισε τους πάντες στον αέρα και με νέα κεφαλιά χάρισε τη νίκη στους φιλοξενούμενους.

5) 16/11/80: Άρης – ΠΑΟΚ 0-1

Ο Άρης ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ δεν είχε ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημα, με αρκετά εσωτερικά προβλήματα και τον κόσμο του να αποδοκιμάζει τον Μαγυάρο τεχνικό για την απόφασή του να ξεκινήσει το ντέρμπι με τον Θόδωρο Αποστολίδη στη θέση του Γιάννη Δαμανάκη. Το γκολ με το οποίο ο «Δικέφαλος» επικράτησε 1-0 και έριξε τους «κίτρινους» από την κορυφή της βαθμολογίας σημειώθηκε στο 38ο λεπτό με δυνατό σουτ του Γιώργου Κωστίκου, μετά από τραγικό λάθος του Γιάννη Βένου.

6) 28/09/86: Άρης – ΠΑΟΚ 0-1

Το μοναδικό Άρης-ΠΑΟΚ που έγινε μέχρι σήμερα το μήνα Σεπτέμβριο. Ο ΠΑΟΚ πήγε στο Χαριλάου με τον Τάις Λίμπρεχτς στον πάγκο του, λίγους μόλις μήνες μετά την αποχώρηση του Ολλανδού προπονητή από τον Άρη. Στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη (0-1) και πάλι από μια στημένη φάση.

Ο Στέφανος Μπορμπόκης εκτέλεσε το κόρνερ, ουδείς ποδοσφαιριστής του Άρη μάρκαρε τον Χάρη Μπανιώτη, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κατσιαούνη (48’).

7) 17/04/88: Άρης – ΠΑΟΚ 1-2

Δεύτερο σερί «διπλό» του ΠΑΟΚ, με νέα ανατροπή καθώς οι «κίτρινοι», αν και αδιάφοροι, προηγήθηκαν στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής με κεφαλιά του Βασίλη Δημητριάδη στο 57ο λεπτό. Ο Γιώργος Σκαρτάδος στο 59’ ισοφάρισε σε 1-1 και στο 86’ ο Σωτήρης Μαυρομάτης με απευθείας εκτέλεση φάουλ «κάρφωσε» την μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας του Κατσιαούνη χαρίζοντας μια πολύτιμη νίκη στην ομάδα του.

8) 06/01/91: Άρης – ΠΑΟΚ 0-1

Ο ΠΑΟΚ έψαχνε μια νίκη στο ντέρμπι της πόλης για να συνέλθει από την εσωτερική αναταραχή, που είχε προκαλέσει η απομάκρυνση του Ρομπ Γιάκομπς από την τεχνική ηγεσία, με τον Χρήστο Τερζανίδη να έχει αναλάβει το τιμόνι της ομάδας. Η επικράτηση των «ασπρόμαυρων», που ήταν ανώτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ήρθε με το γκολ του Χοσάμ Χασάν στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου.

9) 23/12/92: Άρης – ΠΑΟΚ 1-2

Προπαραμονή Χριστουγέννων και στου Χαριλάου δεν ήταν πάνω από 5.000 κόσμος για το ντέρμπι της πόλης. Ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, μετά από διαδοχικές ήττες, έβλεπε στο πρόσωπο του Κροάτη τερματοφύλακα, Τόντσι Γκάμπριτς, τον… υπαίτιο για πολλά από τα δεινά, στο ντέρμπι ξεκίνησε ο 23χρονος, τότε, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο Μαγκντί Τολμπά τραυματίζεται, ενώ ο Γιώργος Τουρσουνίδης λυγίζει κάτω από το θόρυβο γύρω από το όνομά του και θέτει τον εαυτό του εκτός προπονήσεων! Ο Στέφανος Μπορμπόκης στο 11ο λεπτό κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Κώστας Λαγωνίδης, ενώ στο 58’ ήταν η σειρά του Μπορμπόκη να σκοράρει. Ήταν το ματς το οποίο ο Θόδωρος Ζαγοράκης έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε αγώνα πρωταθλήματος (μπήκε ως αλλαγή στη θέση του τραυματισμένου Παύλου Δερμιτζάκη).

10) 07/12/1994: Άρης – ΠΑΟΚ 0-4

Ο Γιώργος Τουρσουνίδης μετέτρεψε σε προσωπική παράσταση το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής για τη σεζόν 1994-95, το οποίο αρχικά είχε οριστεί να γίνει στις 20 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω επεισοδίων και εισβολής των οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου, αφού έριξαν τα υψηλά κιγκλιδώματα του γηπέδου. Δύο δικά του γκολ, με το δεύτερο στο 57ο λεπτό να είναι σκέτη ζωγραφιά, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 209, ακολούθησε ένα γκολ του Κώστα Λαγωνίδη (61’) και ο ασπρόμαυρος» θρίαμβος ολοκληρώθηκε με ένα γκολ του Πολωνού, Κριστόφ Μπότσιεκ, στις καθυστερήσεις.

11) 02/02/02: Αρης – ΠΑΟΚ 2-3

Η τέταρτη ανατροπή του ΠΑΟΚ μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της και πήρε τη νίκη, παρότι ο Άρης ήταν αυτός που προηγήθηκε μόλις στο 8ο λεπτό, μ’ ένα γκολ του Αγγελου Χαριστέα. Ο Γιασεκάμης ισοφάρισε σε 1-1 στο 12’ και δέκα λεπτά αργότερα ήρθε η ανατροπή με το πρώτο από τα δύο γκολ του Σλάτζαν Σπάσιτς. Ο Σέρβος σκόραρε στο 22’ και στο 59’, ενώ οι «κίτρινοι» μείωσαν στο 89’ με τον Νάβας.

12) 27/02/05: Αρης – ΠΑΟΚ 1-3 

Ήταν το τελευταίο Άρης-ΠΑΟΚ όπου στις κερκίδες του «Κλεάνθης Βικελίδης» βρέθηκαν οργανωμένα φίλοι του «Δικέφαλου». Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 5′ με τον Μάρτσιν Μίετσελ, στο 11′ ο Χρήστος Μαλαδένης έκανε το 0-2 και το ημίχρονο έκλεισε 0-3 με το δεύτερο προσωπικό γκολ του Μίετσελ. Ο Άρης των 10 ποδοσφαιριστών (ο Σανχούρχο είχε αποβληθεί στο 27’) μείωσε το σκορ με τον Εκουέμε στο 62ο λεπτό και στο τέλος εκείνης της σεζόν οι «κίτρινοι» υποβιβάστηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορίας τους στη Β’ Εθνική κατηγορία.

13) 18/10/18: Άρης-ΠΑΟΚ 1-2

Στη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ πέρασε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» απέναντι στον Άρη που μόλις είχε επιστρέψει από την περιπέτεια του στη Γ’ και τη Β΄ Εθνική κατηγορία. Οι «κίτρινοι» αιφνιδίασαν την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου και προηγήθηκαν νωρίς με τον Ματέο Γκαρσία. Με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ο «Δικέφαλος» ισοφάρισε σε 1-1 και στο 65’ ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης τον κράτησε όρθιο αποκρούοντας το πέναλτι του Γιουνές. Τελικά η ανατροπή ήρθε, με τον ίδιο σκόρερ (Πρίγιοβιτς) και πολλά αμυντικά λάθη. Στο 84’ ο Ομάρ Ελ Καντουρί γύρισε παράλληλα στο κέντρο της άμυνας των «κίτρινων», ο Σέρβος φορ κυριάρχησε επί του Σόουζα και πέφτοντας νίκησε με πλασέ από πολύ κοντά τον ανήμπορο να αντιδράσει Κουέστα.

14) 28/06/2020: Άρης-ΠΑΟΚ 0-2

Στο πρώτο ντέρμπι μετά το σκληρό lockdown με δύο γκολ από τον Φερνάντο Βαρέλα και τον Κάρολ Σφιντέρσκι, ένα χαμένο πέναλτι και πολλές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ επικράτησε σχετικά εύκολα του Άρη (0-2)κι είχε κάνει μεγάλο βήμα για την 2η θέση, που οδηγούσε στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

15) 21/04/2021: Άρης-ΠΑΟΚ 0-1

Πρόπερσι με το δέκατο πέμπτο «διπλό» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ είχε βάλει… φωτιά στα playoffs και πήρε το προβάδισμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι παρότι δεν σκόραρε ήταν «όλα τα λεφτά» για τον «Δικέφαλο», ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, εμφανίζοντας έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν (μας) είχε συνηθίσει καθώς δημιούργησε για τους συμπαίκτες του, αυτός εξάλλου έδωσε την έξυπνη κάθετη πάσα στον Στέφαν Σβαμπ στο γκολ που έκρινε το ντέρμπι.

 

 

συντελεστες

Facebook

περισσοτερα σε Backstage